שתף קטע נבחר
 
צילום: אסף רונן

אורח לטור פרידה: ארוחה מקומית עם שי אביבי

זהו, השנה המקומית של אורי מאיר-צ'יזיק מגיעה לסיומה עם טור אחרון שנחגג יחד עם שי אביבי - השניים קונים תוצרת מקומית ומכינים קרקרים, חציל קלוי ובטטה צ'יפס, סלט שומר טרי עם גבינה, סלט צנונית וכוסברה ופסטו סרפדים

ביום שישי נגמרה השנה המקומית ומאתמול אני יכול לאכול שוב מזון מכל רחבי העולם. אז מה אני עומד לשנות? שום דבר, אני ממשיך לקנות מהמגדלים ומהיצרנים שמצאתי בשנה הזו ולעזור לכם למצוא כאלה בסביבת המגורים שלכם. הטור הזה נגמר, אבל המסע לעידוד צריכה מקומית מעסקים קטנים רק מתחיל, ואני מקווה שתצטרפו אלינו.

 

עוד בערוץ האוכל

קיטים בטיק טק: מנות גורמה לעצלנים

עשר מסעדות הבשר הטובות בישראל

הולכות עם הכל: קציצות עוף

 

את הטור האחרון של השנה בחרתי להקדיש לסיור האוכל שלי עם שי אביבי ("החמישייה הקאמרית", "תמרות עשן") ולדברים שהוא אמר לי. אני חושב שחשוב מאוד שכל אוהבי האוכל יחשבו על המילים שלו.

 

ארוחה מקומית עם חבר מקומי - אורי מאיר-צ'יזיק ושי אביבי (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
ארוחה מקומית עם חבר מקומי - אורי מאיר-צ'יזיק ושי אביבי(צילום: אסף רונן )

 

ביום אביבי של סוף החורף יצאתי עם שי לרחובות פרדס-חנה-כרכור ללקט צמחי בר למאכל מהגינות, ביצים מהלול הביתי, מזון מהיצרנים ומוצרים מקומיים מהחנויות הקטנות של האזור.

 

כשהתחלנו את מסענו לא ממש ידענו מה נבשל, אבל שי אמר שלאחרונה הוא מאוד בעניין של קרקרים כך שהחלטנו לפתוח את המסע בחדרה, בטחנת הקמח של אסף נוב. לאסף, שהוא הטוחן של שנינו, יש אישיות מיוחדת וקמח שהטריות שלו ממכרת. הסתובבנו אתו בין זרעי החיטה, מיששנו, הרחנו ובסוף גם קנינו לנו קמח טרי. משם המשכנו במסע- שי אוהב את הגבינות של מוטק'ה החולב מתלמי אלעזר, שמייצר גבינות מחלב כבשים. קפצנו ל"ירוקה", אחת מהחנויות האורגניות המקומיות וקנינו ירקות טריים ממשקי האזור ומיץ ענבים משדה אליהו.

 

לאט-לאט התחילה להיבנות בראשנו הארוחה המיועדת וגם שקענו בשיחות על תזונה מקומית, איכות סביבה וכלכלה. הסכמנו שהכול מתחיל ונגמר בשאלה איך אדם משקיע את הכסף שלו. שי אמר לי: תחשוב כמה כסף כל אחד מאיתנו מוציא ב-50 השנים (בערך) בהן אנחנו קונים לעצמנו אוכל, אנחנו משקיעים סכום עצום. עכשו זה בידיים שלנו להחליט להסיט את ההשקעה הזו לאפיקים שתומכים בקהילה, בסביבה ובבריאות. אחרי ההחלטה הזו אפשר להתארגן כקבוצה, אבל ההחלטה היא קודם של כל אדם יחיד ושל כל משפחה.

 

 (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
(צילום: אסף רונן )

 

הגיע הזמן שאנחנו, המשקיעים של המשק הישראלי, נחליט להשקיע את הכסף שלנו בכלכלה המקומית, במוצרים שתומכים באדמה ומטפחים אותה, ובמוצרים שמפרנסים את חברינו ושכנינו. אנחנו מחליטים לפרנס את מי שחי סביבנו, קונה גם הוא מאיתנו ומשקיע את כספו בקהילה המשותפת שלנו. השקעות כאלה שוות לנו הרבה יותר מאשר קנייה של מוצרים זולים בסופר.

.

לפני שנכנסנו לבשל הסתובבנו בגינה של שי, ליקטנו ולמדנו על סרפדים, אצרנו מיץ מדגני בר (ממש כמו מיץ עשב חיטה), קטפנו לימונים מהעץ (עכשיו שיא העונה) וביצים מלול התרנגולות הביתי של שי. ואז הגיע זמן הבישול. החלטנו להכין "קרקר בר", שזה כמו "סנדוויץ' בר", אבל מבוסס על הקרקרים של שי.

 

 (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
(צילום: אסף רונן )

 

הארוחה היא צמחונית, שי צמחוני בעיקר מטעמי אופן הגידול הבעייתי של החיות במשק האינטנסיבי המודרני והאופן בו התעשייה נוהגת בבעלי-החיים, והוא ביקש להזכיר את הנזק שנגרם לסביבה מגידול של כל כך הרבה בעלי חיים.

 

הקרקרים

שי לא ממש יודע או מסוגל להסביר איך הוא מכין את הקרקרים. לטענתו, זה ממש קורה מעצמו ללא מתכון, אלא לפי האינטואיציה. אני מכיר את זה מהבית, גם אישתי טוענת שקרקרים מכינים עם עקרונות ולא עם מתכונים. אבל אני אנסה בכל-זאת לתת כאן מתכון בסיסי להתחיל ממנו, ואתם תוכלו לקחת את הקרקרים הלאה לפי הטעם שלכם. נשמח לקבל מתכונים נוספים בתגובות.

 

המרכיבים:

200 גרם קמח מלא מקומי

130 מ"ל מים חמימים

5 גרם מלח

 

אופן ההכנה:

  1. ממלאים את המים בקערה, מוסיפים את המלח ואת הקמח ויוצרים בצק. לשים אותו מספר דקות ונותנים לו לנוח מכוסה במגבת לחה כחצי שעה.
  2. מוציאים את הבצק מהקערה, מחלקים ל-4 כדורים וכל פעם מרדדים כדור בעזרת מערוך ומעט קמח לדף חלק ודק.
  3. מניחים את הדף על תבנית ומכניסים לתנור בחום נמוך (140 מעלות בערך) לכ-20 דקות, עד שהקרקר מוכן.
  4. אם רוצים שיהיה קל לפרק את הקרקר הענק לקרקרים קטנים אחרי האפייה חורצים לפני הכניסה לתנור את הבצק לריבועים בגודל הרצוי.

 

צילום: אסף רונן

 

 

חציל קלוי עם בטטה צ'יפס

המרכיבים:

חציל

בטטה

שמן זית

מלח

 

אופן ההכנה:

  1. קולים את החציל כולו על אש פתוחה.
  2. קוצצים את הבטטה לקוביות קטנות.
  3. מטגנים את הקוביות של הבטטה בשמן זית עד שהן משחימות.
  4. אחרי שהחציל נקלה ומתקרר מעט, מקלפים אותו ומפרקים את בשר החציל עם מזלג.
  5. מניחים מעט חציל קלוי על קרקר ועליו בטטה מטוגנת ומעט מלח.

 

 (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )

 (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )

 (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )

חציל קלוי עם בטטה צ'יפס על קרקר ביתי (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
חציל קלוי עם בטטה צ'יפס על קרקר ביתי(צילום: אסף רונן )

 

גבינת תום עם סלט שומר טרי

המרכיבים:

שומר

גבינה

לימון

מלח

שמן זית

 

אופן ההכנה:

  1. פורסים את השומר דק-דק ומניחים בקערה. מתבלים את השומר עם לימון ומלח, מערבבים היטב ונותנים לו לספוג את הטעמים מספר דקות. 3. מוסיפים שמן זית ומערבבים.
  2. מניחים על הקרקר פרוסת גבינה איכותית ומעליה את סלט השומר.

 

גבינת תום עם סלט שומר טרי  (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
גבינת תום עם סלט שומר טרי (צילום: אסף רונן )

 

סלט צנונית גבינה מלוחה וכוסברה

המרכיבים:

3 צנוניות יפות

4 ענפי כוסברה

1/2 לימון סחוט

שמן זית

מלח

גבינה צפתית

 

אופן ההכנה:
  1. קוצצים את הצנונית לקוביות קטנות, מוסיפים לה גם את הכוסברה ומערבבים עם הלימון והמלח.
  2. מוסיפים גם את הגבינה הצפתית המפוררת ואת זמן הזית ומערבבים היטב.

 

פסטו סרפדים

עונת הסרפדים עומדת בפני סיום וזה הזמן לתפוס אותם לממרח.

 

המרכיבים:

צרור סרפדים עם הגבעולים הצעירים והזרעים

3 כפות שמן זית

מלח לפי הטעם

1/4 כוס שקדים

כף לימון סחוט

 

אופן ההכנה:
  1. מכניסים את כל החומרים לבלנדר ומערבבים על ליצירת מרקם חלק ומגישים.

 

 

 (צילום: אסף רונן ) (צילום: אסף רונן )
(צילום: אסף רונן )
 

 

אחד הקרקרים בבר שלנו קיבל בשמחה ביצה עלומה. ובכלל- היינו יצירתיים. קל מאוד להיות יצירתי כשאתה מכין ארוחה עם אמן, יצירתיות מתפרצת זה משהו שיש לשי בשפע.ישבנו לנו כמו בטברנה יוונית, מסביבנו רעשי הבית והמולת היום-יום, לידנו אסף הצלם ונעמה הסטייליסטית עובדים על תמונות לטור הזה, האחרון שלנו. אכלנו ארוחה מקומית, מזינה וטעימה. ודיברנו המון. על קהילה, על כלכלת מזון קהילתית, על מה שאנחנו מרשים לעצמנו לעשות לאדמה שלנו בלי לחשוב על התוצאות. ועל הקלות המדהימה שבה כל אחד מאיתנו יכול לעשות שינוי.

 

שינוי קטן. לבחור מקום אחד שאני רואה בדרך לאוטו בבוקר, חנות אחת קטנה שסיפרו לי עליה, להזמין את ריש לקיש שיביאו לי שמן הביתה ולתמוך בהם, סל שבועי מחקלאי שצריך את התמיכה שלנו כדי להתקיים. שינוי אחד, במוצר מזון אחד, בקנייה שבועית אחד, יכול לשנות את האופן בו אנחנו חווים את העולם. יכול לשנות חיים של אדם שבחרנו לקנות ממנו. אנחנו יכולים לעזור למישהו אחר לקיים את העסק הקטן שלו ולהגשים את החלום שלו.

 

השנה המקומית שלי כבר נגמרה, למדתי בשנה זו המון, הרבה יותר ממה שתכננתי. אני חוזר לאכול מידי פעם אורז עם הבנות שלי, אבל ממשיך את המסע לגילוי האנשים שמגדלים ומכינים לנו אוכל טוב יותר. שראויים להשקעה הכספית שלנו ולאמון החברי שלנו. האנשים שהם אנחנו.

 

  • ד"ר אורי מאיר-צ'יזיק, מחברו של הספר "דברים שאוכלים מכאן ", הוא יועץ תזונה, שף טבעי והיסטוריון של אוכל. הוא מטפל, מטייל ומרצה בכל רחבי הארץ, ומתגורר בעמק בית-שאן עם אשתו טלי ושתי בנותיו

צילומים: אסף רונן - צילום מזון, תדמית ופרסום

סטיילינג: נעמה רן

לכל הכתבות של אורי מאיר-צ'יזיק

 


 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: אסף רונן
צילום: אסף רונן
צילום: אסף רונן
צילום: אסף רונן
צילום: אסף רונן
מועכים את דגני הבר
צילום: אסף רונן
צילום: אסף רונן
ויש מיץ
צילום: אסף רונן
צילום: אסף רונן
צילום: אסף רונן
מומלצים