שתף קטע נבחר

 

האו"ם יחקור השפעת ההתנחלויות על הפלסטינים

רה"מ מיהר לגנות את החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם: "מדובר במועצה צבועה עם רוב אוטומטי נגד ישראל". 36 מ-47 מדינות תמכו בהצעה. ארה"ב היחידה שהתנגדה. חברות המועצה קראו לישראל גם להחרים נשק ממתנחלים "כדי למנוע מעשי אלימות" מצדם. גורם מדיני: לא נשתף פעולה

מועצת זכויות האדם של האו"ם אישרה היום (ה') לראשונה הקמת ועדה שתחקור הפרה אפשרית של זכויות הפלסטינים בעקבות מפעל הההתנחליות של ישראל ב"שטחים הפלסטינים הכבושים, כולל מזרח ירושלים". בנוסף, קראה המועצה לישראל לנקוט "צעדים רציניים", כמו החרמת כלי נשק "כדי למנוע מעשי אלימות מצד מתנחלים". גורם מדיני אמר כי ישראל לא תשתף פעולה עם החקירה.

 

36 מ-47 המדינות החברות במועצה הצביעו בעד ההצעה מטעם הרשות הפלסטינית. ארצות-הברית הצביעה נגד ו-10 נמנעו, ביניהן ספרד ואיטליה. דובר מטעם המועצה אמר כי מדובר בתקדים. 

 

המועצה תבדוק את השלכות ההתנחלויות על הפלסטינים (צילום: AP) (צילום: AP)
המועצה תבדוק את השלכות ההתנחלויות על הפלסטינים(צילום: AP)

 

כעת, תצא משלחת מטעם המועצה בז'נווה לבדוק בשטח את ה"השלכות האזרחיות, הפוליטיות, הכלכליות, החברתיות והתרבותיות" של ההתנחלויות על העם הפלסטיני.

 

נציג פקיסטן, שהציג את ההצעה, מתח ביקורת על התעקשותה של ישראל לבנות עוד התנחלויות, ואמר שהן "מפרות את החוקים הבינלאומיים, ההומניטריים ואת זכויות האדם".

 

לדבריו, "ההחלטה הזו היא תגובה לאתגרים בתחום ההומניטרי ובתחום זכויות האדם שיצרה דרך הפעולה הבלתי חוקית הזאת של ישראל בשטחים הכבושים".

 

ממשרד החוץ נמסר כי המדינות שהצביעו בעד הן: רוסיה, ירדן, כוויית, נורבגיה, קטאר, סעודיה, שווייץ, בלגיה, אוסטריה, צ'ילה, קובה, אקוודור, מכסיקו, פרו, אורוגוואי, בנגלדש, סין, הודו, אינדונזיה, קירגיזסטן, מלזיה, האיים המלדיביים, פיליפינים,  תאילנד, אנגולה, בנין, בוטסוואנה, בורקינה פאסו, קונגו, ג'יבוטי, לוב, מאוריטניה, מאוריציוס, ניגריה, סנגל ואוגנדה.

 

המדינות שנמנעו הן: איטליה, ספרד, צ'כיה, הונגריה, פולין, רומניה, מולדובה, גואטמלה, קוסטה ריקה וקמרון. כאמור, ארצות-הברית הייתה המתנגדת היחידה.

 

ראש הממשלה בנימין נתניהו מיהר להגיב להחלטה: "מדובר במועצה צבועה עם רוב אוטומטי נגד ישראל. זו מועצה שצריכה להתבייש בעצמה. למועצת זכויות האדם של האו"ם אין דבר וחצי דבר עם זכויות אדם. עד היום קיבלה הוועדה 91 החלטות: 39 מהן עסקו בישראל, 3 בסוריה ואחת באיראן".

 

הוא תקף את המועצה ואמר כי "די היה לשמוע את הנציג הסורי מדבר היום על זכויות אדם כדי להבין עד כמה המועצה מנותקת מהמציאות. עוד הוכחה לניתוקה מהמציאות, התקבל השבוע כשהוזמן להתארח בה פעיל חמאס, ארגון שהאידיאולוגיה שלו מבוססת על רצח חפים מפשע".

 

משרד החוץ: "החלטה הזויה"

ממשרד החוץ בירושלים נמסר בתגובה כי מדובר בעוד "החלטה הזויה מבית היוצר של המועצה, אשר מנוצלת ככלי לקידום מהלכים פוליטיים חד צדדיים, במקום לקדם זכויות אדם". 

 

בתגובת משרד החוץ הדגישו כי "בשעה שבמזרח התיכון מתרחשות הפרות זכויות אדם בקנה מידה חסר תקדים בהיקפו, בוחרת המועצה לזכויות אדם, באופן נלעג, להקדיש את זמנה ומשאביה להקמת גוף מיותר ובזבזני, שכל מטרתו היא להשביע את גחמותיהם של הפלסטינים ולפגוע בסיכויים העתידיים להגיע להסדר בדרכי שלום".

 

על הפלסטינים להבין, הדגישו במשרד החוץ בירושלים "כי לא יוכלו לאחוז במקל משני קצותיו: גם להנות משיתוף פעולה עם ישראל וגם ליזום התנגשויות פוליטיות בזירה הבינלאומית. לו רצו הפלסטינים לפתור את סוגיית ההתנחלויות, היו ניגשים ללא דיחוי למשא ומתן ישיר וללא תנאים על כל סוגיות הליבה במסגרת הסכם כולל.

בחירתם המפורשת לקדם עימות ופרובוקציה במקום פשרה ופיוס אינה אלא אסטרטגיה הרסנית שהקהילה הבינלאומית צריכה לדחות נחרצות".

 

ברשות הפלסטינית בירכו על החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם והדגישו כי זו הפעם הראשונה שבה מוקמת ועדת כזאת. נביל אבו רודיינה, דוברו של הנשיא הפלסטיני, אבו מאזן, אמר: "זוהי עמדה בינלאומית חדשה שתומכת בזכויות הפלסטינים, והיא משגרת מסר לישראל מהקהילה הבינלאומית על כך שההתנחלויות אינן חוקיות".

 

בישראל ובארה"ב מתחו ביקורת חריפה על מועצת זכויות האדם של האו"ם בשנים האחרונות, בטענה שהיא מובילה אג'נדה אנטי-ישראלית ומתעלמת מהפרת זכויות אדם במדינות רבות בעולם. ב-2009 אישרה המועצה את דו"ח גולדסטון, שהאשים את ישראל בביצוע פשעי מלחמה במבצע "עופרת יצוקה". 

 

Read this article in English

 

בהכנת הידיעה השתתף אליאור לוי
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בנייה בהתנחלויות (ארכיון)
צילום: AP
נתניהו. "המועצה צריכה להתבייש"
צילום: אבישג שאר-ישוב
מומלצים