שתף קטע נבחר

 

ישראל מחרימה: "באו"ם יתחרטו כמו גולדסטון"

בירושלים מסרבים לשתף פעולה עם הוועדה מטעם מועצת זכויות האדם לחקר השפעת ההתנחלויות על הפלסטינים: "לא ניתן לגיטימציה לגוף הזה". גבריאלה שלו סבורה ש"התוצאות ידועות מראש", אלון ליאל מאמין שלפעמים שיתוף פעולה עוזר

אחרי שמועצת זכויות האדם של האו"ם החליטה לפתוח בחקירה לבדיקת ההשלכות של ההתנחלויות על הפלסטינים, ניצבת בפני ישראל שוב השאלה אם לשתף פעולה עם הגוף שכל כך מזוהה עם הפעילות נגדה או להחרים אותו. כך היה גם כשמועצת זכויות האדם הורתה על הקמת ועדת גולדסטון, שהאשימה את ישראל בפשעי מלחמה במבצע "עופרת יצוקה". גורם מדיני אמר אמש (יום ה') ל-ynet כי ישראל לא תשתף פעולה עם צוות החקירה: "לא ניתן לגיטימציה לגוף שאיננו לגיטימי. כמו שגולדסטון הצטער על מסקנות הדו"ח שלו, כך יהיה גם הפעם".

 

שגרירת ישראל באו"ם לשעבר, פרופ' גבריאלה שלו, אמרה ל-ynet: "מועצת זכויות האדם של האו"ם היא גוף מוטה ואנטי-ישראלי, שקיבל יותר החלטות נגד ישראל מאשר נגד כל יתר המדינות החברות באו"ם. כשהקימו את המועצה בשנת 2006 תלו בה הרבה תקוות, אבל התקוות הללו נגוזו שכן המועצה אינה עוסקת כלל בזכויות אדם והיא אינה מבקרת את מה שקורה במדינות אחרות כמו קונגו, סין ואיראן, שמפרות את זכויות האדם כדרך קבע ושפוגעות בילדים ובנשים מבלי לספוג שום גינוי".

 

פרופ' שלו הדגישה שכיוון שבמועצת זכויות האדם חברות מדינות ערביות רבות, הפלסטינים נהנים בה מרוב אוטומטי. "התוצאה היא שהגוף מונע מאינטרסים פוליטיים ולא באמת מתוך מניעים של הגנה על זכויות אדם. אני סבורה שמשרד החוץ צריך כעת להחליט אם לאפשר לוועדה להיכנס לישראל, לחקור ולברר כפי שישראל התבקשה, ואני מאמינה שמשרד החוץ לא ישתף פעולה איתם".

 

מועצת זכויות האדם של האו"ם. כלי לניגוח ישראל (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
מועצת זכויות האדם של האו"ם. כלי לניגוח ישראל(צילום: איי אף פי)

 

שלו מעריכה כי משרד החוץ הישראלי יודיע לוועדת האו"ם שאינו נותן לה אישור כניסה. "למרות שלכאורה יש כאלו שעשויים לחשוב שדווקא עדיף לגלות שקיפות ולהזמין את הוועדה לבוא ולהתרשם בעצמה מהנעשה בשטח, במקרה הזה אין עניין של שקיפות אמיתית כי התוצאות ידועות מראש נגד ישראל, כפי שקרה בדו"ח גולדסטון".

 

מנכ"ל משרד החוץ לשעבר, אלון ליאל, הזכיר כי אין זו הפעם הראשונה שגוף של האו"ם מבקש לבדוק את נושא ההתנחלויות, "אבל אין ספק שמועצת זכויות האדם הוא גוף שמוטה באופן חזק מאוד לכיוון הפלסטיני. אנחנו יודעים מראש מה הוועדה רוצה למצוא בבדיקה שלה ומה תהיה המסקנה. השאלה שעולה תמיד במקרים אלו היא אם סירוב לשתף פעולה הוא טוב יותר מאשר שיתוף הפעולה עצמו, ולמדנו מהניסיון שישנן דוגמאות לכאן ולכאן".

 

ליאל הזכיר שכאשר האו"ם ביקש לבצע בדיקה סביב פרשת ג'נין במבצע "חומת מגן", ישראל סירבה וכך הצליחה למנוע את הבדיקה. "לעומת זאת בדו"ח גולדסטון כשסירבנו לשתף פעולה, הדו"ח גרם לנו נזק רב, ועל כן אין מקום לפסיקה גורפת. יש לבדוק כל מקרה לגופו של עניין, ואם ההנחה היא שהמסקנות נכתבו מראש, אז צריך לדחות את שיתוף הפעולה. מנגד, יש לזכור כי שיתוף הפעולה של ישראל בבדיקת האו"ם בפרשת המרמרה היה ניצחון דיפלומטי אדיר של ישראל".

 

בהתנחלות קריית-ארבע (צילום: AP) (צילום: AP)
בהתנחלות קריית-ארבע(צילום: AP)

 

המנכ"ל לשעבר הוסיף כי אין לו ספק שהגורמים המקצועיים במשרד החוץ יודעים לנתח את המצב בעין פקוחה ולקבל החלטות ענייניות. "יש לציין, עם זאת, כי באופן כללי ברור שנושא ההתנחלויות הוא קשה מאוד להסברה. האו"ם מושך את זה לקיצוניות, אבל זהו נושא שגם בוועדה מאוזנת קשה מאוד להגיע בו לתוצאות משביעות רצון מבחינת ישראל. לכן הנטייה של משרד החוץ במרבית המקרים היא לא לשתף פעולה".

 

בהצבעה במועצת זכויות האדם של האו"ם אתמול הצביעו 36 מ-47 המדינות החברות במועצה בעד ההצעה שיזמה הרשות הפלסטינית. ארצות-הברית הצביעה נגד ו-10 נמנעו, ביניהן ספרד ואיטליה. דובר מטעם המועצה אמר כי מדובר בתקדים. ראש הממשלה בנימין נתניהו מיהר להגיב להחלטה: "מדובר במועצה צבועה עם רוב אוטומטי נגד ישראל. זו מועצה שצריכה להתבייש בעצמה. למועצת זכויות האדם של האו"ם אין דבר וחצי דבר עם זכויות אדם. עד היום קיבלה הוועדה 91 החלטות: 39 מהן עסקו בישראל, 3 בסוריה ואחת באיראן".

 

ברשות הפלסטינית בירכו על החלטת מועצת זכויות האדם של האו"ם והדגישו כי זו הפעם הראשונה שבה מוקמת ועדה כזאת. נביל אבו רודיינה, דוברו של הנשיא הפלסטיני

אבו מאזן, אמר: "זוהי עמדה בינלאומית חדשה שתומכת בזכויות הפלסטינים, והיא משגרת מסר לישראל מהקהילה הבינלאומית על כך שההתנחלויות אינן חוקיות".

 

השר לעניינים אסטרטגיים, משה (בוגי) יעלון, אמר: "בהחלטתה לחקור את ההתנחלויות, ממשיכה מועצת זכויות האדם של האו"ם בקו אנטי-ישראלי מכוון ומובהק, ומקפידה לשבור שיאי צביעות, כיעור וחוסר בושה. עיון קצר ברשימת חברות המועצה שהצביעו נגד ישראל, מגלה כמה מדינות מושחתות עם שליטים אכזריים שלא יהססו להרוג את בני עמם, וכאלו שאין בהן זכויות בסיסיות לנשים, להומוסקסואלים ולמיעוטים".

 

יו"ר מועצת יש"ע, דני דיין, אמר כי "רק ארגון משוחד ומגמתי כמו מועצת זכויות האדם של האו"ם יכול להגדיר יישוב יהודי בארץ ישראל כנושא לחקירה. אין לנו מה להסתיר. להיפך, אנחנו גאים שהחזרנו לעם היהודי את הזכות הבסיסית לגור בלב ארצו". יו"ר המועצה האזורית שומרון, גרשון מסיקה, הוסיף: "לא מדינות כמו לוב ילמדו מוסר את מדינת ישראל. יהודה ושומרון הן לב מולדתו של העם היהודי. עם ישראל ימשיך לבנות את מולדתו בגאון".

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 22/03/2012 23:37

 

בהכנת הידיעה השתתף יאיר אלטמן
לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בהתנחלות קריית-ארבע. "לבדוק כל מקרה לגופו של דבר"
צילום: AP
ריצ'רד גולדסטון. ישראל הואשמה בפשעי מלחמה
צילום: AFP
מומלצים