צרפת: המחבל מטולוז נתפס בעבר בי-ם עם סכין
בראיון ל"לה מונד" סיפר ראש המודיעין הצרפתי כי המחבל מוחמד מראח נתפס בירושלים, לאחר שנמצא סכין בתיקו. הוא דיבר גם על ביקורו באפגניסטן: "לא הייתה שום פעילות אידיאולוגית. הוא לא נהג לפקוד מסגדים". אחיו הגדול של המחבל: "גאה בו מאוד"
המחבל שרצח רב ושלושה ילדים היה בידי משטרת ישראל: ראש מודיעין הפנים הצרפתי (DCRI), ברנאר סקורסיני, גילה בראיון המתפרסם היום (ו') בעיתון "לה מונד" כי המחבל מוחמד מראח נתפס במהלך ביקורו בארץ בירושלים, לאחר שנמצא סכין בתיקו. המחבל שוחרר לאחר מכן. בהמשך הטיול במזרח התיכון המשיך מראח לאפגניסטן. מקור שהוגדר כ"גורם אמריקני בכיר באפגניסטן" אמר אתמול לעיתון כי בין היתר ביקר מראח בישראל.
אחרי הדרמה בטולוז - כותרות אחרונות:
- דו"ח על המחבל מ-2009: נרקיסיזם ורעיונות אפלים
- עצרת בת"א לנרצחי טולוז: "לתת למשפחות כוח"
- דיווח: המחבל מטולוז ביקר בעבר בישראל
- דיברו, פשטו וחיסלו. הימ"מ שהרג את המחבל
השר אמר גם כי מוחמד מראח טען במהלך שעות המצור על ביתו כי כלל לא תכנן מראש את ההתקפה בבית הספר היהודי בטולוז: הוא רצה לרצוח חייל נוסף מעבר לשלושה שרצח קודם לכן, אך איחר את המועד וכיוון שהכיר את השכונה - החליט לבצע את ההתקפה ב"אוצר התורה" ללא תכנון מוקדם.
סקורסיני סיפר עוד כי המחבל הגיע לקאבול בירת אפגניסטן בחודש נובמבר ובתחילת החודש שלאחר מכן הוא הוחזר לצרפת. "חקרנו ובדקנו כדי לראות מה שווה המידע הזה, אך לא היה בו דבר. שום פעילות אידיאולוגית. הוא לא נהג לפקוד מסגדים". הוא אמר כי הם המשיכו לעקוב אחר מראח, אך לא יכלו לנקוט נגדו צעדים, כיוון שלא עלו חשדות קונקרטיים נגדו.
"החוקר שטיפל בזה לא רצה לתת לעניין לחמוק", אמר ראש המודיעין הצרפתי. "הוא התקשר למראח ב-13 באוקטובר בשנה שעברה וזה אמר לו שהוא בפקיסטן, שם
אושפז עם צהבת והבטיח ליצור קשר מיד חזרתו לצרפת. הוא גילה שיתוף פעולה ונימוס". מראח הציג תמונות מהטיול בפקיסטן במפגש שנערך בבית חולים בצרפת.
המחבל סיפר כי הוא שהה חודשיים בפקיסטן כדי למצוא אשה. לדברי סקורסיני, שירותי המודיעין הפקיסטניים או סוכנויות הביון האמריקניות לא התריעו כי יש לחשוש מפניו. הוא סיפר לכוחות המשטרה בזמן המצור על ביתו כי למד לירות מאדם אחד שם ולא במרכזי האימון של המחבלים - שם היו שמים לב אליו כי דיבר צרפתית.
ראש מודיעין הפנים סיפר כי הסוכנות שבראשותו החלה לשתף את המשטרה במודיעין למחרת רצח שלושת החיילים בטולוז, ב-15 במרס, שקדם לפיגוע בבית הספר היהודי. "החוקרים סיפרו את המידע שהיה ברשותנו. התחלנו לסרוק אנשים שפוקדים מטווחים באופן קבוע, שמות שקושרו לכתובות IP חשודות. באותה נקודה, עדיין לא היה ברור במי מדובר - איש ימין קיצוני, מחבל מוסלמי או אדם משוגע".
הוא הוסיף כי שמה של אמו של מראח עלה יחסית מהר, עזירי, אך לא הייתה דרך לקשור באותו השלב בין שמה לבין המחבל בגלל שמות המשפחה השונים. "גם לא היה קשר ישיר בין מוכר האופנוע לבין בן משפחתו של מראח".
במקביל, בכיר בממשלת צרפת אמר כי אין ראיות הקושרות בין הצעיר שממוצא אלג'יראי לבין אל-קאעידה או ארגון טרור אחר. בין השאר, הוא טען במהלך המצור הוא משתייך לאל-קאעידה, ואף הארגון "ג'ונד אל-חליפה", שלוחה של אל-קאעידה במגרב.
הנסיבות המדויקות של ביקור המחבל בישראל אינן ברורות, אבל הגורם האמריקני ציין כי לא מן הנמנע שמראח ביקש לבקר בשטחים. הוא גם אמר שאחיו, עבד אל-קאדר מראח, סייע לו להגיע לעיראק, כדי שיוכל להשתתף בפעילות איסלאמית. האח נעצר בצרפת. העיתון מציין כי האח
הזה ואחות נוספת נחשבו ל"דתיים במשפחה" ואף למדו בבית ספר דתי בקהיר, שם ייתכן שהתקרבו לגורמים סלפים קיצונים.
בצהריים דיווח העיתון הצרפתי "לה פואה" כי עבד אל-קאדר מראח, אחיו הגדול של המחבל, אמר: "אני גאה מאוד באחי". האח נמצא במעצר מאז שלשום, ואתמול צוטט כמי שאמר כי כלל לא ידע על תוכניותיו של מוחמד.
היום התאספו בטולוז מאות בני אדם לעצרת לזכר קורבנותיו של מוחמד מראח. המארגנים פרסו כרזה גדולה בכיכר מרכזית בעיר ועליה מסר בעד חיים משותפים לבני כל הדתות. "אני לא מופתע שכל-כך הרבה משתתפים הגיעו, כי האירועים האלה השפיעו על כולם", אמר בכיר קהילת הסטודנטים אלכסנדר סטולמן. כך דיווח העיתון "לה פאריזיין".