על מזונות ועל אבות מרוששים. העת לתיקון
אבות חייבים לשלם מזונות, לא רק חוקית, אלא גם מבחינה מוסרית. אבל האפליה המגדרית החמורה חייבת להיפסק. עד מתי נחכה להמלצות ועדת שיפמן?
מזונות ילדים במדינת ישראל הם עניין מגדרי. על-פי החוק, רק על האב מוטל לשלם מזונות ילדים עד גיל 15. בפועל, בתי המשפט פוסקים כי האב ישלם מזונות עד גיל 21. דמי המזונות המוטלים על האם הם בשוליים שבשוליים. על בסיס החוק המפלה מגדרית, משיתים בתי המשפט לענייני משפחה על האב לעיתים מזומנות, דמי מזונות בסכומים שאינם מאפשרים לו להתקיים, לא כל שכן לחיות בכבוד. החוק והפסיקה מכתיבים לו מראש את המשך חייו, מהגירושין ואילך.
כתוצאה מפסיקה של מזונות גבוהים, שלא עולים בקנה אחד עם השתכרותו של האב, יש מי שחוזרים בגיל 40 להתגורר בבית הוריהם ויש מי שנסים על נפשם מחמת השלטונות הרודפים אחריהם. גם אם האב משתכר 5,000 שקלים לחודש והאם משתכרת 20,000 שקלים לחודש, האב צריך לשלם דמי מזונות לגרושתו. גם אב מובטל נדרש לשלם אלפי שקלים לחודש לילדיו. אם לא, הוא עלול למצוא עצמו בכלא. תוצאות חמורות אלו ליישומו של החוק, מעידות על קיומו של ליקוי חמור בחוק, השגוי כלכלית וערכית.
עוד בערוץ הדעות של ynet:
אשה אינה תנור אפייה / חנה בית הלחמי
אנו מכריזים בזאת על הקמת מדינת תל-אביב / תומר לוטן
שלא יהיה ספק, לתפישתי, לא רק חוקית, גם מוסרית, אבות חייבים לשלם דמי מזונות. מי שהביא ילדים לעולם, חייב לקחת אחריות עליהם, לטפל בהם וגם לתת להם דמי מזונות ולהאכילם. אבל לא כך, לא באופן מפלה מגדרית, בלי להתייחס עניינית להכנסתם, אל מול הכנסת האם ובלי לקחת בחשבון את זמני הטיפול בילדים.
החוק השובניסטי והמפלה מגדרית תורם לכך שנשים שמגדירות עצמן פמיניסטיות, המבקשות שוויון תעסוקתי ושוויון זכויות, נלחמות על זכותן לקבל דמי מזונות, גם במצבים של משמורת משותפת וגם כשהן משתכרות סכומי כסף, העולים בהרבה על משכורתו של האב. הלכה מנחה של בית המשפט המחוזי בחיפה קובעת, כי עקרונית ניתן להפחית 25% מדמי המזונות במצב של משמורת משותפת, קבע ולא יסף. אין התייחסות למצב שבו הכנסות האב נמוכות מאלו של האם. בכל מצב, ישלם האב.
מחכים למשיח
לנוכח האפליה המגדרית החמורה הזו, הקים השר רמון בשנת 2006 את "ועדת שיפמן", במטרה להמליץ על אופן חישוב דמי מזונות הילדים ולהתאימם לנוסחאות הקיימות בחו"ל. בכנס ל"דיני משפחה" שהתקיים באילת לפני כחודשיים, הבהיר פרופ' שיפמן היושב בראש הוועדה, כי הוועדה תמליץ על נוסחה לקביעת סכום המזונות, כאשר זו תהיה מבוססת בעיקר על זמני הורות, על הכנסות שני ההורים וכן על פרמטרים נוספים.
לאבות רבים הדברים נראים כימות המשיח, אבל המשיח עוד לא כאן והוא גם לא מבקר. מסיבות בלתי ברורות, שש שנים אחרי הקמת הוועדה, עדיין לא פורסמו המלצותיה. אפשר להניח שזה קשור ללחצם של גורמים אינטרסנטים שקמו על דו"ח הוועדה לכלותו, בטרם הגיח לאוויר העולם.
דו"ח שניט המבקש להביא את ישראל של שנת 2012 לקידמה כבר אושר על-ידי שר המשפטים. יש להאיץ את העברת מסקנות דו"ח שיפמן וקיבוען בחקיקה, למען תופסק האפליה הנוהגת במקומותינו, למען הכנסת ערכים של שוויון, צדק ויושר למערכת היחסים בין המינים ולמען צמצום המאבקים ביניהם. השיח החברתי הדן בטובת הילד חייב להתייחס אף לנושא זה. כי אף ילד אינו מרוויח מזה שאביו שב להתגורר בבית הוריו, בהיעדר סכום סביר למחייתו, או שאביו בורח מאמו בגין תשלומי המזונות ומשום כך מנתק עמו מגע. סכום מזונות שלא מאפשר להורה להתקיים בכבוד הוא לא לטובתו של אף ילד במדינת ישראל.
כאשר תעמוד בפני בתי המשפט לענייני משפחה ובפני בתי הדין הרבניים נוסחה ברורה, הלוקחת בחשבון הן את זמני הטיפול בילדים של כל הורה והן, את ההכנסות הפנויות של שני ההורים, נוכל לומר כי עקרון השוויון שהוא עקרון-על במדינת ישראל, שווה את הנייר עליו הוא כתוב.
עו"ד יעל גיל, עוסקת בדיני משפחה, גירושין, רכוש, מזונות ומשמורת.
גולשים מוזמנים להציע טורים במייל הבא: opinions@y-i.co.il