מצרים: המשקיעים בורחים, הבורסה ירדה בכ-1%
שבוע המסחר בקהיר נפתח בירידות חדות של כ-2%, ואיבד כמיליארד דולר, אולם התאושש לקראת הסגירה. אתמול צנח המדד ב-3.6%. ברקע: חוסר היציבות הפוליטית, מחסור הולך וגובר בבנזין וכן שביתת התחבורה הציבורית
דווקא כשהיה נדמה שהבורסה המצרית עולה על מסלול חיובי נפתח השבוע הנוכחי בירידות חדות. המדד הראשי של הבורסה, EGX30, איבד היום (ב') כ-1.1% מערכו ונסגר ברמה של 4,908 נקודות. היום החל בירידות חדות יותר (של כ-2%) והפסדים של עד מיליארד דולר בשווי השוק, אולם בהמשך חלה התאוששות מסויימת.
- האשמה מצרית: "ישראל מפתה ספורטאים שלנו"
- לטורים נוספים במדור הירוקים של השכן
אתמול צנח המדד ב-3.6% - הירידה היומית הגדולה ביותר בשוק המניות המצרי מזה ארבעה חודשים. הירידות מיוחסות לשורה של גורמים ובכלל זה חוסר היציבות הפוליטית, מחסור הולך וגובר בבנזין וכן שביתת התחבורה הציבורית. כל אלה לא תורמים לביטחון המשקיעים, כשברקע הדיווחים על הידלדלות מהירה של עתודות המט"ח בבנק המרכזי.
ב-2011: הזרים הוציאו מהבורסה 10 מיליארד
יצוין כי מתחילת שנת 2012 ועד אמצע החודש הנוכחי שררה אופטימיות רבה בשוק המצרי. לפיכך, שווי השוק עלה בתקופה זו מכ-57 מיליארד דולר לכ-61 מיליארד דולר.
המגמה החיובית עד לימים האחרונים הייתה בניגוד גמור לתקופה הקשה שעברה על המשקיעים בבורסה המצרית במהלך שנת 2011 - שנה שהחלה בהדחת הנשיא חוסני מובארק. לפי נתונים שפרסם הבנק המרכזי המצרי אמש, במהלך 2011 הוציאו המשקיעים הזרים מהבורסה המצרית כ-10.4 מיליארד דולר.
בריחת המשקיעים מהבורסה משתקפת היטב בנתוני ההשקעות הזרות הישירות במצרים בשנה שעברה. נתונים אלה מסתכמים במאזן שלילי בשווי של כ-483 מיליון דולר, לעומת מאזן חיובי בשווי של 6.4 מיליארד דולר בשנת 2010. מרבית ההון הזר שהוזרם בשנה שעברה למשק המצרי מקורו בסיוע ממדינות המפרץ.
הבנק המרכזי גם מצא נקודת אור אחת בשנת 2011 והיא עליית בהעברות מעובדים מצריים בחו"ל. בשנה שעברה הם העבירו סכום של 14.3 מיליארד דולר לעומת 12.5 מיליארד דולר בשנת 2010.
דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחברת אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il
הפגנה בכיכר תחריר
צילום: AP
מומלצים