שתף קטע נבחר
 
צילום: בועז לביא

המדריך השלם לקנייה ושמירה על תבלינים

איפה ואיך מומלץ לשמור תבלינים בבית (רמז: לא על המדף שמעל הכיור) ולכמה זמן יישמרו? מדוע פלפל אפור עדיף על שחור והכי חשוב - כיצד בוחרים תבלינים איכותיים וטהורים? רחל קדרס עם כל השאלות והתשובות בנוגע לשימור וקניית תבלינים

פסח, המסמל את עונת ההתחדשות בבית, הוא גם זמן מצוין לרענן את התבלינים שבמטבח ובמזווה. התבלינים ישדרגו כל תבשיל, קינוח ואפילו תה וקפה. מהו התבלין ואיך נדע שאנו רוכשים תבלין איכותי?

 

עוד בערוץ האוכל:

טעם של התחדשות: ארוחת ליל הסדר של רפי כהן 

מַסרי אורגינל: מתכוני חג מצריים לפסח

לכל כתבות החג בערוץ האוכל

 

"התבלין מופק מפרי, זרע, שורש, עלים או קליפה של צמח תבלין. מקור הריח והטעם המיוחד של תבלינים רבים נובע מהשמנים האתריים שמפרישים הצמחים", מסביר ליאור מימון, דור רביעי ליצרני התבלינים "תבליני מימון".

"יש תבלינים שמוסיפים למזון כשהם בצורתם הטבעית (לרוב מדובר בעשבי תיבול טריים, שורש טרי של תבלין וכד') ובאחרים, אנו משתמשים לאחר ייבוש, קילוף, קלייה, טחינה ועוד". את התבלינים הארוזים ה"יבשים" ניתן להשיג ב-3 צורות: טחונים דק, גרוסים ושלמים, כמו למשל – פלפל שחור גרוס, טחון או גרגרים שלמים.

 

טחון

התבלינים הטחונים, המהווים את ההיצע הגדול ביותר של חברות התבלינים, מתאימים לערבוב וליצירת שילוב של טעמים עבור תבשילים ורטבים בהם לא מעוניינים בטעם דומיננטי של תבלין מסוים. ניתן להשיג כמעט כל תבלין בצורתו הטחונה. זהו סוג התבלין המועדף על רבים, בין השאר, משום עדינותו ומאחר והוא לא "נתקע" בשיניים או בחיך. חסרונו: יש להקפיד על שמירה נכונה בכלי מתאים, אחרת התבלין מאבד מטעמו ומאיכויותיו כאנטי-אוקסידנט. ניתן להוסיף את התבלין הטחון בתחילת הבישול, במהלכו או לקראת סוף הבישול.

 

גרוס

טעם מרוכז יותר ונראות, כך שהתבלין גם מוסיף אלמנט עיצובי למנה, כמו, למשל: מלח גס, פלפל שחור גרוס ופלפל צ'ילי גרוס. נהוג להוסיף את התבלין הגרוס במהלך הבישול או בסופו וכמו כן, לפזר ממנו על המנה עם הגשתה, כקישוט. בהשוואה לתבלין הטחון, התבלין הגרוס מאבד פחות מהארומאטיות שלו ומתחמצן פחות.

 

תבלין שלם

טעם מרוכז וארומטי המתאים לבישול, לכבישה ולהחמצה, למשל פלפל אנגלי, מקלות קינמון, מסמרי ציפורן ועוד. התבלין משמש לתיבול בשלמותו, תוך שהוא מעניק מטעמו האותנטי במהלך בישולו (בשימוש בפלפל אנגלי בצלי בקר, גרגרי חרדל בתבשילי בשר וסלטים, אגוז מוסקט לתיבול מרקים ורטבים ועוד). לעתים "שוברים" חלק מהתבלינים השלמים לפני השימוש בהם, כדי להגביר את ניחוחם וטעמם (למשל: בשימוש בגרעיני הל).

 

שוברים לפני השימוש. הל (צילום: דלית שחם) (צילום: דלית שחם)
שוברים לפני השימוש. הל(צילום: דלית שחם)

 

למה לשים לב?

אחד החששות הגדולים בקניית תבלינים טחונים הוא שלא רואים את התבלין השלם נטחן ולכן לא ניתן לדעת אם הוסיפו לתבלין הטחון משפרי טעם, מונוסודיום גלוטאמט, עמילן וכדומה, שנועדו "לחזק" את הטעם של התבלין ולהאריך את חיי המדף שלו, או "לחסוך" בתבלין האמיתי באמצעות ערבוב של תבלין אמיתי עם "תוספות" זולות וכך, בסופו של דבר, משלמים עבור תבלין - אך לא מקבל 100% תבלין.

 

כיצד לשמור על התבלין?

תבלינים טחונים דק מאבדים עם הזמן את תכונותיהם הבריאותיות כנוגדי חמצון, מאחר והשמנים הארומטיים של התבלין מתנדפים.

 

חשוב לאחסן את התבלינים בכלל, ואת הטחונים דק – בפרט, בכלי סגור הרמטי. יש לשמור את התבלין במקום קריר ולהרחיק ממקור חום, לחות ואור שמש. מומלץ להימנע משמירה של התבלין בשקית ניילון, שכן היא שומרת פחות את הארומה. כדי למנוע ספיגת לחות והתגבשות, השתמשו בזמן תיבול תבשיל בכפית נקייה ויבשה והעבירו את הכמות שאתם צריכים מהמכל - אל התבשיל. הימנעו מפתיחה של מכל התבלין מעל התבשיל שכן האדים שעולים ממנו מזיקים לאיכות התבלין שנשאר במכל.

 

אורך חיי המדף של תבלינים ותערובות

חשוב מאד לבדוק את תאריך התפוגה על גבי האריזה, על מנת למנוע מצב של שימוש במוצר שפג תוקפו:

 

תבלינים טחונים: 2-3 שנים

תבלינים שלמים: 3-4 שנים

תערובות תיבול: 1-2 שנים

עשבי תיבול: 1-1.5 שנים

 

צבע התבלין מסמל את איכות טעמו. אם צבע התבלין שנמצא אצלכם דהה במהלך הזמן שהיה בשימוש, סביר להניח שגם הטעם. 

 

לבדיקת טריות עשבי תיבול: שפשפו חופן עשבים בין כפות הידיים. אם הארומה אינה חזקה והטעם לא חזק, הגיע הזמן להחליף.

 

חושבים שהתייבש? פשוט שפשפו את עליו בין כפות הידיים. רוזמרין (צילום: ויז'ואל/פוטוס) (צילום: ויז'ואל/פוטוס)
חושבים שהתייבש? פשוט שפשפו את עליו בין כפות הידיים. רוזמרין(צילום: ויז'ואל/פוטוס)

 

המלצות בקניית תבלינים

התבלינים מוצעים למכירה באריזות סגורות, כך שאין אפשרות לבדוק את הריח והניחוח של התבלין. עם זאת, מומלץ להכיר את צבע התבלין שאותו רוצים לקנות ולחשוד במי שמציע פפריקה בצבע סגול, למשל.

 

אפשר להתרשם מעזות הצבע אך חשוב גם שהצבע לא יהיה זרחני ו-"מרשים" באופן מלאכותי יתר על המידה, מכיוון שקיימים בשוק תבלינים שמחוזקים בצבעים חיצוניים, צבעים מלאכותיים או טבעיים, שאינם מגיעים מהתבלין עצמו וכך יוצא שלא מדובר בתבלין שהוא 100% טהור.

 

חשוב לדעת: צבע התבלין משתנה בתהליך הטחינה או הגריסה. דוגמא מצוינת לכך היא הפלפל השחור. רבים סוברים בטעות שפלפל שחור איכותי יותר ככל שהוא שחור יותר, אך ההיפך הוא הנכון - פלפל שחור אמיתי הוא בצבע אפרפר (הצבע השחור מגיע מקליפת הפלפל, אך לאחר שהיא נטחנת הצבע שלה אינו דומיננטי).

 

טעם התבלין לא יישמר באיכותו למשך כל זמן השימוש. למי שלא משתמש בתבלין בכמויות גדולות לא מומלץ לרכוש אריזות גדולות למרות שהן חסכוניות יותר. עדיף לקנות בכל פעם אריזה קטנה.

 

קראו את האותיות הקטנות. מומלץ תמיד לבדוק את התווית המתארת את התבלין ולוודא שרשום שהתבלין מכיל תבלין בלבד ואינו מכיל מונוסודיום גלוטאמט, עמילן, כימיקלים וחומרים משפרי טעם וריח.

 

מחיר: טווח המחירים של התבלינים הוא פחות או יותר זהה. אם מציעים לכם תבלין יקר במחיר זול במיוחד, יש מקום לחשוד: לא יכול להיות שזעפרן יעלה כמו אבקת שום.

 


 

 

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הכי טוב טרייה. פפריקה
צילום: ירון ברנר
מומלצים