מועצת זכויות האדם: כדאי לישראל לשתף פעולה
נשיאת המועצה השייכת לאו"ם הביעה צער על החלטת ישראל לנתק עמה כל קשר, עקב הקמת ועדת החקירה להתנחלויות: "לישראל כדאי לשתף פעולה כדי להסביר לשליחינו את המדיניות שלה". המועצה נחשבת גוף אנטי-ישראלי מובהק
נשיאת מועצת זכויות האדם של האו"ם, לאורה דופוי לאסרה, אמרה הערב (יום ב') כי החלטת ישראל לנתק כל קשר עם המועצה בעקבות החלטתה להקים ועדת חקרה להתנחלויות, היא "מצערת מאוד". עם זאת היא הבהירה כי טרם קיבלה הודעה רשמית על המהלך.
"ראיתי דיווחים שונים בתקשורת שבהם צוטטו גורמים ישראלים רשמיים", אמרה לאורה דופוי לאסרה. "אף שלא קיבלתי שום אישור רשמי, אם כך הם אכן הדברים - יהיה זה מצער מאוד. אין לי ספק שזהו האינטרס של ישראל לשתף פעולה עם מועצת זכויות האדם בכל הנוגע לוועדת החקירה הזו, לפחות כדי שתוכל להסביר את המדיניות שלה ואת פעולותיה לשליחינו העצמאיים לכשימונו".
בשבוע שעבר אימצה המועצה החלטה שלפיה תקום ועדת החקירה ותחקור הפרת זכויות אפשרית ב"שטחים הפלסטיניים הכבושים, כולל מזרח ירושלים". המועצה קראה לישראל לנקוט "צעדים רציניים" כמו החרמת כלי נשק "כדי למנוע מעשי אלימות מצד מתנחלים". 36 מ-47 המדינות החברות במועצה הצביעו בעד ההצעה מטעם הרשות הפלסטינית. ארצות הברית הצביעה נגד ו-10 נמנעו, בהן ספרד ואיטליה.
הבוקר סיפר גורם מדיני בכיר כי שר החוץ אביגדור ליברמן החליט "לנתק כל קשר עם הפורום לזכויות אדם של האו"ם" בעקבות החלטתה לחקור את השפעת ההתנחלויות על הפלסטינים. "היה איתם סיג ושיח למרות שאיננו חברים במועצה", אמר אותו גורם, "אנחנו לא מופיעים יותר בפני הוועדה ואפילו לא עונים לטלפונים. גם אם הם רוצים לבקר כאן - אנחנו לא נסייע. אסור לנו לספור אותם".
מועצת זכויות האדם של האו"ם ידועה כגוף אנטי-ישראלי מובהק, הנשלט על-ידי מדינות ערב ומדינות מהעולם השלישי. כשהמועצה קמה בעשור הקודם הייתה תקווה שהיא אכן תקדם מתן כבוד לזכויות אדם, אולם בפועל מצאו את עצמן חברות בה מדינות כמו סעודיה הידועות כמפרות סדרתיות של זכויות אדם. המועצה הפכה כלי ניגוח נגד ישראל, וחלק ניכר מהחלטותיה כוונו נגד מדינת ישראל. החלטתה הידועה ביותר הייתה להקים את "ועדת גולדסטון", שהאשימה את ישראל בביצוע פשעי מלחמה ב"עופרת יצוקה".
כבר בשבוע שעבר אמרו בירושלים כי אין כוונה לשתף פעולה עם ועדת החקירה של מועצת זכויות האדם וכי היא "תתחרט כמו גולדסטון". ריצ'ארד גולדסטון, השופט היהודי
הדרום-אפריקני שעמד בראש ועדת החקירה ל"עופרת יצוקה", הביע בדיעבד הסתייגות מחלק מהממצאים.
בירושלים האשימו את הפלסטינים בהובלת הצעד נגד ישראל במועצת זכויות האדם, והזהירו את הרשות מההשלכות שיהיו להמשך הצעדים החד-צדדיים. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמר מיד לאחר החלטת מועצת זכויות האדם: "מדובר במועצה צבועה עם רוב אוטומטי נגד ישראל. זו מועצה שצריכה להתבייש בעצמה. למועצת זכויות האדם של האו"ם אין דבר וחצי דבר עם זכויות אדם. עד היום קיבלה הוועדה 91 החלטות: 39 מהן עסקו בישראל, 3 בסוריה ואחת באיראן".
Read this article in English