ת"א: תחנה מרכזית תהפוך למלון ובנייני ומגורים
לאחר 4 שנים של דיונים, אושרה להפקדה תוכנית מתאר העיר תל-אביב. בתוכנית: בית המעצר אבו כביר יהפוך לאזור תעסוקה ומתחם התחנה המרכזית לקומפלקס של תעסוקה, מלונאות ומגורים. התכנית מציעה להגדיל את מלאי יחידות הדיור בעיר ב-35 אלף יחידות חדשות
מליאת הוועדה המקומית בעיריית תל-אביב אישרה אמש (ב'), ברוב של 16 מול 10 חברי מועצה ולאחר 4 שנים של דיונים, את תכנית המתאר העתידית של העיר - "תל אביב 5000".
תכנית המתאר, אשר גובשה על-ידי מינהל ההנדסה, קובעת את מגמות התכנון ואופן התפתחותה של העיר עד לשנת 2025, וחשיבותה היא בהגדלת השקיפות והוודאות התכנונית, הן לתושבי העיר והן ליזמים הפועלים בה.
כתבות נוספות אודות תל-אביב :
- הסטודנטים החליטו: כך ישוקמו יפו ודרום ת"א
- ת"א: פרויקט פינוי-בינוי בדרך נמיר אושר בעירייה
- ביתו של הרב קוק בת"א בסכנת הריסה
בין השינויים המהותיים שכוללת התכנית: מסופי התחבורה בדרום העיר יועתקו למקומות אחרים ובמקומם יהפוך מתחם התחנה המרכזית לקומפלקס של תעסוקה, מלונאות ומגורים. בית המעצר אבו כביר יהפוך לאזור תעסוקה וגם צומת חולון שבקריית שלום (באזור של מגרשי מכבי תל-אביב) יהפוך גם הוא לאזור תעסוקה.
בנוסף, הוחלט כי ציר שלבים בדרום העיר יהפוך לכביש עירוני ובו 75% מהשטחים יוקצו למגורים ו-25% לתעסוקה. רחוב לה גווארדיה יעבור התחדשות עירונית עם ייעוד מסחרי לאורך הרחוב ומגרש בני יהודה בשכונת התקווה יועתק לצומת הולט.
בין היתר, התכנית עוסקת בנושאים מרכזיים כגון מערך השטחים הציבוריים הפתוחים בעיר ושמירה על המשאבים הירוקים בעיר - חוף הים, הפארקים והגינות הציבוריות; הוספת שטחי התעסוקה והבניה הנדרשים לעיר; הגדלת מספר הרחובות המסחריים בעיר ושמירה על הקצב בו חיה העיר; הגדרת אזורים לשימור; אופן התחדשות שכונות המגורים הקיימות; עידוד תחבורה רב אמצעית כולל הליכה ברגל ורכיבה על אופניים; פיתוח דרום העיר ויפו; הגדרת האזורים בהם תותר בניה גבוהה.
פיתוח תוך שמירה על שטחים פתוחים
התכנית מציעה להגדיל את מלאי יחידות הדיור בעיר ב-35 אלף יחידות חדשות, בנוסף לכ-75 אלף יחידות דיור שנמצאות בשלבי אישור בתכניות אחרות וטרם נבנו. לפי העירייה, תוספת יחידות הדיור שהוצעו בתכנית אופיינה כך שתסייע למנף ולקיים תהליכים של התחדשות עירונית ולהימנע, ככל הניתן, מכרסום בשטחים הפתוחים.
בנוסף, מאמצת תחזיות אוכלוסיה של כ-486 אלף מועסקים בשנת 2025 (לעומת כ-400 אלף מועסקים כיום) וקובעת היקפי בניה לתעסוקה האמורים לתת מענה לתחזיות המועסקים הצפויות ומציעה להוסיף כ-5 מיליון מ"ר לתעסוקה.
ראש העיר, רון חולדאי, מסר כי הוא מברך על אישור תכנית המתאר לאחר 4 שנים, 15 ישיבות ודיונים של הוועדה המקומית, 40 מתכננים ויועצים, 50 מפגשי שיתוף ציבור בהם לקחו חלק למעלה מ-1,700 תושבים (כולל מפגש שיתוף ציבור ראשון מסוגו דרך הפייסבוק) ו-1,800 ימים (ולילות) שבהם עבדו על התכנית: "מעבר לחשיבותה התקדימית של תכנית המתאר ביצירת ודאות ושקיפות תכנונית, כך שלראשונה יוכלו התושבים להתוודע לחזון העירוני ולאופן בו ישפיע על חייהם - הרי שעם אישורה צפויה הוועדה המקומית לתכנון ובניה לקבל לידיה סמכויות הנמצאות כיום בידי הוועדה המחוזית. העברת סמכויות זו צפויה לקצר ולייעל את הליכי התכנון".
ארנון גלעדי, מ"מ ראש עיריית תל-אביב, מסר כי מדובר בתכנית שיש בה בשורות רבות לדרום העיר: "אין ספק שזו פעם ראשונה שיש התייחסות כוללת לאזורים דרומיים בעיר שמוציאה החוצה מפגעים כמו תחנה מרכזית ואבו כביר".
לדיאנסקי: "תכנית רעה לתושבים"
עו"ד ראובן לדיאנסקי (לתת לחיות), חבר מועצת העיר וחבר הוועדה לתכנון ובניה בתל-אביב יפו, אמר מנגד כי "תכנית המתאר שאושרה היום להפקדה היא רעה לתושבים ובעיקר לאלו שמתגוררים בדרום תל-אביב. התכנית כוללת יותר מגדלים ופחות איכות חיים והיא אושרה היום למרות שלגבי חלקים מרכזיים ממנה לא התקיים דיון ממצה במליאת הוועדה המקומית.
"כמו כן, תקנון התכנית שהונח בפני חברי הוועדה לא תאם את התוספות והשינויים שאמורים להיכלל בתכנית בעקבות הליך שיתוף הציבור שהתקיים לאחרונה ובפני חברי הוועדה לא הוצג התקנון הסופי והמעודכן אשר יועבר להפקדה בועדה המחוזית. דומה הדבר בעיניי להחתמת אדם על חוזה שלאחריו עוד ימשיכו לתקן את סעיפיו. אני מגנה את מחטף ההצבעה שנעשה היום שכנראה נבע משיקולים פוליטיים צרים ולכאורה מהצורך הקיומי של ראש העירייה חולדאי לצאת בעוד בלון תקשורתי. אין לי ספק כי בפני הוועדה המחוזית יוגשו התנגדויות רבות במטרה לשפר ולשנות את תכנית המתאר שתיטיב עם התושבים והעיר".
בהכנת הידיעה השתתפה שירלי ששון-עזר, "כלכליסט"