הקניידלעך המושלמים: מתכונים
כולם טעימים, כולם יפים - הקניידלעך הם ללא ספק אחד המאכלים האהובים בשולחן החג של פסח. העלינו לפניכם מבחר מתכונים וטיפים ליצירת הקניידל המושלם, אחד אפילו לקניידלעך ללא גלוטן
אחד מסימני חג הפסח הוא הקניידלעך, אותו כדור העשוי, לרוב, מקמח מצה ומספר מרכיבים שהופכים יחד למאכל שכל-כך הרבה אוהבים ובאופן מפתיע משוייך אך ורק לפסח - מתי בפעם האחרונה ראיתם קניידלעך במרק ביום חול, או אפילו בשבת ולא בפסח?
עוד בערוץ האוכל:
קולינריה למתחילים: בוחרים יין לפסח
- פשוט וחגיגי: תבשילי בשר טחון לחג
-
כל המתכונים לפסח בערוץ האוכל
כולנו מכירים את הקניידלעך המסורתי, זה שכולם גונבים משולחן הסדר עוד לפני שהתחילו בקריאת ההגדה - 'רק כדי לראות שהכל בסדר וזה טעים', ויש כמובן את השדרוגים השונים, קניידלעך צבעוניים, כאלה שאין בהם קמח מצה, אלה של הסבתא הזו ואלה של הסבא מהעדה ההיא. אספנו עבורכם כמה מתכונים מוצלחים של קניידלעך.
למתלבטים שלא בטוחים שהם יודעים איך מערבבים הכל ויוצרים את הכדורים, זמי שרייבר מסביר כיצד מכינים את הקניידלעך המסורתיים
קניידלעך מסורתיים
מתכון של זמי שרייבר, מסעדת סנדר
המרכיבים (25 עד 30 יחידות):
2 כוסות קמח מצה
8 ביצים
2 כוסות מים חמים
8 כפות שמן
1 כף אבקת מרק עוף
מלח, פלפל לבן לפי הטעם
אופן ההכנה:
- לשים בקערה את כל החומרים עד קבלת עיסה אחידה.
- יוצרים כדורים בגודל של כדור פינג פונג (רצוי להניח בצד קערת מים פושרים לניקוי הידיים מהעיסה בין כדור לכדור).
- מרתיחים מים בסיר עם מעט שמן ומלח ומניחים את הכדורים לבישול של כ-10 דקות. הקניידלעך מוכנים כשהם צפים.
- סמוך למועד הארוחה מעבירים את הקניידלעך לחימום אחרון במרק עוף צח. מגישים לכל סועד מעט מרק עוף ושלושה עד ארבע כדורים.
גם לרותי קינן אין שום דבר נגד קניידלעך, להיפך, אחד מתחביביה הגדולים ביותר הוא התעסקות בגלגול כופתאות והשלכתן לרותחין בתקווה שיצופו במהרה. גם טעמן המצתי ומרקמן המוצק–צמיג עד אוורירי הם חלק מהסיבות לכך שהתאהבה בהן. בכלל, עבורה הן אחת הפסגות הקולינריות של הפסח כולו. רותי מכינה קניידלך כמו שסבתא מכינה, מוסיפה גם 4 גרסאות שונות לקניידלעך, בין היתר כאלה עם שקדים ואחרים עם בצל. אבל היא לא מכריחה לדבוק רק בקניידלעך ומציעה גם לוקשן - איטריות כשרות לפסח וגם חביתיות ממולאות בתפוחי אדמה ובלינצ'ס כשר.
קניידלעך שקדים
השקדים מוסיפים למרקם ולטעם
המרכיבים (לכ-24 כופתאות):
150 גרם קמח מצות (1/2 1 כוסות)
100 גרם שקדים טחונים
1 כפית סודה לשתייה
1 שקית אבקת אפייה
1/2 כפית מלח
קורט פלפל
קורט אגוז מוסקט
2 ביצים גדולות
1/4 כוס שמן
1 כוס מים רותחים
אופן ההכנה:
- מניחים את קמח המצות והשקדים בקערה. מוסיפים את הסודה לשתייה, אבקת האפייה, מלח ופלפל ומערבבים.
- טורפים את הביצים. מערבבים את השמן עם המים הרותחים ויוצקים על תערובת קמח המצות. מוסיפים את הביצים ולשים לתערובת חלקה. משהים למספר דקות. מרטיבים את הידיים ומעצבים כופתאות בגודל אגוז.
- מרתיחים את המים או המרק ומבשלים את הכופתאות ב-3-4 מחזורים. הכופתאות צריכות להתבשל כשהמים ברתיחה מתונה (יש לכוון את האש בהתאם) 10 דקות לפחות. מוציאים בכף מחוררת ומניחים לצינון על צלחת.
אגב, אם אתם מחפשים קניידלעך ללא גלוטן, הנה מתכון מנצח וטעים:
קניידלך שקדים וג'ינג'ר
המתכון הזה הוא נטול גלוטן - איזה כיף לחולי הצליאק שיש חג אחד במדינת ישראל, שנמשך שבוע, שהם יכולים לאכול בו כמעט הכול מבלי לחשוש ולבדוק לפני. ואם כבר לאכול הכל אז למה לא לעשות קניידלך בלי קמח מצה עם טוויסט קטן של ג'ינג'ר שיעשירו את מרק העוף בערב החג ויאפשרו לכל המשפחה לנגוס בכדור העסיסי שלא מכיל כלל חיטה.
קניידלעך ללא גלוטן
המרכיבים (ל-6 מנות):
2 כוסות קמח שקדים (שקים מולבנים טחונים לאבקה)
4 ביצים
2 כפיות מלח
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
2 ס"מ שורש ג'ינג'ר טרי מגורר דק
1 ליטר של נוזלים לבישול אפשר מים אבל עדיף מרק עוף של סבתא
אופן ההכנה:
- מערבבים בקערה את כל המרכיבים מלבד מרק העוף, מכסים את הקערה ונותנים לתערובת לשבת במקרר לפחות שלוש שעות.
- מרתיחים את המים או את מרק העוף בסיר גדול, יוצרים כדורים בגודל של כ-2.5 ס"מ ומבשלים במרק על אש נמוכה במשך כ-20 דקות ומגישים מיד.
ואם אתם מחפשים עוד רעיונות מיוחדים לאורן לוקסנבורג יש הצעה בשבילכם לקניידלעך שקדים וג'ינג'ר, קניידלך ירוק וגם סגול. לעומתו, נורית טל חוזרת אל הבסיס ואל בית סבתה ומכינה קניילדעך של פעם שריחם קורא לכולם להסב סביב השולחן וליהנות בחיק המשפחה.
קניידלך סלק וגרידת לימון
בגזרת הטוויסט לחג, מתכון לכדורי קניידלך סגולים בטעם עדין של סלק ובצבע בוהק ומרשים. שימו לב שהכדורים מוציאים את הצבע שלהם לנוזלים בהם הם מבושלים ולכן עדיף לבשלם בנפרד ולחמם את המרק בכלי נפרד ולהפגיש את השניים רק בצלחת. אם לא מגישים את הקניידלך מייד בסיום הבישול שלהם, מומלץ לתת להם להתקרר בתוך הנוזלים אחרת הם מתייבשים ומאבדים את צבעם.
המרכיבים (ל-6 מנות):
1/2 1 כוסות קמח מצה
4 ביצים
2 כפיות מלח
1/4 כפית פלפל שחור גרוס
קליפה מגוררת מלימון שלם
3 סלקים גדולים שטופים
2 כפות שמן זית
1 ליטר מים לבישול הכדורים
אופן ההכנה:
- צולים את הסלקים בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות למשך כשעה עד שעה ורבע, עד שהסלקים רכים מאוד, מוציאים מהתנור, מקררים ומקלפים.
- טוחנים את הסלקים יחד עם שמן הזית במעבד מזון עד שמתקבלת מחית סגולה, מעבירים לקערת ערבוב יחד עם קמח המצה, גרידת הלימון הביצים והתבלינים. מכסים את הקערה ומצננים במקרר לפחות שלוש שעות.
- מרתיחים את המים בסיר גדול, יוצרים כדורים בגודל של כ-2.5 ס"מ ומבשלים על אש נמוכה במשך כ-30 דקות ומגישים חם.
>> לכל מתכוני חג הפסח בערוץ האוכל