שתף קטע נבחר
 
צילום: index open

קומפקטית במיוחד: 32 מטרים של עיצוב בת"א

איך הופכים דירת סטודיו פצפונת במערב תל-אביב לבית שיכלול את כל הפונקציות של מתחם גדול? משפחה מצרפת, שמחלקת את זמנה בין פריז לבין ישראל, מצאה את הפתרון האולטימטיבי

כמה קטנה, ככה גדולה: האדריכלית החיפאית גילה סלע-פלד עיצבה עבור משפחה צרפתית, שמחלקת את זמנה בין פריז לתל-אביב, את דירת הסטודיו הקטנה, בת ה-32 מ"ר, בה אנחנו מבקרים ברחוב בן יהודה בתל-אביב. הקווים העקומים שאפיינו את הבנייה בשנות ה-70 יושרו, וכך התקבלה דירה מהודקת עם פונקציות של בית גדול, שבה שוררת תחושת מרחב נעימה עם נגיעה קוקטית של אדום.

 

רוצים לעצב את הבית? היכנסו לביקור בית :

 

"הדירה הקטנה מיועדת למשפחה שמתגוררת בצרפת. בני המשפחה מחלקים ביניהם את הזמן בדירה ולא ברור מי מהם יגיע בכל רגע נתון. לרוב אני מעצבת בתים גדולים, והתברר לי שככל שהחלל קטן יותר - כך העבודה והתכנון מורכבים יותר", מסבירה סלע. "יש לנצל כל סנטימטר וכל פינה, והאתגר הוא כפול מאחר שכל אלמנט חייב להיות גם עיצובי וגם פונקציונלי. לא סתם קוראים לעיצוב אדריכלי אמנות שימושית".

 

חלל קטן, מבנה קומפטי (צילום: עודד סמדר) (צילום: עודד סמדר)
חלל קטן, מבנה קומפטי(צילום: עודד סמדר)

 

סלע ניגשה לפרויקט והפכה את התוכניות על פיהן: הקירות העקומים יושרו בעזרת עבודת נגרות מדויקת, שמכילה את רוב הפונקציות של הבית. השירותים והאמבטיה, שהיו פנימיים ובאזור הכניסה, הוצאו החוצה והוצמדו לקיר החיצוני. מעליהם בנתה סלע גלריה לשינה והשתמשה במדרגות כמקום אחסון נוסף. בעלי הבית קוראים למדרגות האלו "מדרגות יפניות", וזו ההגדרה למדרגות שהן חצי סולם - כשכל מדרגה חצויה לרוחבה ומחולקת לשתי מדרגות במפלסים שונים, ובכך מוכפל מספר המדרגות ונחסך לא מעט מקום.

 

נעים מאוד, מדרגות יפניות (צילום: עודד סמדר) (צילום: עודד סמדר)
נעים מאוד, מדרגות יפניות(צילום: עודד סמדר)

 

"מאחר שאין לפגוע בחזית המבנה, השארתי בחדר הרחצה את החלון כפי שהוא ותליתי ארון תמרוקים שחזיתו מראה", אומרת סלע, וממשיכה: "כך הרווחתי גם אחסון, גם מראה, גם אוורור וגם תאורה טבעית באמצעות האור החודר מאחור. לעבודת הנגרות הייתה כאן משמעות עצומה, כשבכניסה יצרתי מעבר דרך ארונות קיר שמסתירים את יחידת השירות של מכונת הכביסה והמייבש ומדפי אחסון רבים".

 

האחסון עומד במרכז המחשבה (צילום: עודד סמדר) (צילום: עודד סמדר)
האחסון עומד במרכז המחשבה(צילום: עודד סמדר)

 

אותה מראה בחזית נועדה להגדיל את תחושת המרחב, ודלת נסתרת בהמשך מובילה לחדר ארונות קטן שהתקבל בין עמוד תמך אלכסוני וקיר המעטפת. כך, באמצעות עבודת הנגרות, יושרו קווי הבית כלפי פנים והחללים הלא רגולריים נוצלו מחדש ונוצרו למטרות פונקציונליות.

 

חוויה של בית עם הרבה מרחב

בעלת הבית, קוסמטיקאית צרפתייה מטופחת, רצתה שהכול יהיה צבוע בלבן, שידוע כתורם לתחושת המרחב ומהווה רקע נכון לגוון האודם שבו מתהדר הבית היום. את ה"איפור" אפשר להחליף בקלות כשיתחשק, ונכון להיום נבחר האדום לתיבול החלל, כשכתמי הצבע החושני ניכרים בספה הנפתחת בסלון, בכיסוי המיטה שבגלריה, בכתמי הצבע בשטיח האפגני בכניסה ואפילו במערכת התה הציורית.

 

אדום אפילו בפינת השינה, קומה אחת מעל (צילום: עודד סמדר) (צילום: עודד סמדר)
אדום אפילו בפינת השינה, קומה אחת מעל(צילום: עודד סמדר)

 

המראה של צמרות העצים, שחודר לדירה דרך המעקה השקוף במרפסת, מוסיף לתחושת המרחב, ולאלמנט השקיפות יש חלק משמעותי באווירה הקלילה - והוא חוזר על עצמו בפינת האוכל, בכיסאות ובשולחן הצד הקטן, פרי עיצובו של פיליפ סטארק.

 

תרומה נוספת לתחושת המרחב מתקבלת מהמראות הפזורות בבית, שמחביאות את פתרונות האפסון הפשוטים והחכמים של סלע, אחד ממאפייני התכנון הבולטים בעבודותיה. קחו, למשל, את מראת האיפור שמסתירה את ארון החשמל והתקשורת או ארון התמרוקים שבחזיתו מראה בחדר הרחצה, הארונות מתחת למדרגות וחדר הארונות שבגב קיר הטלוויזיה. ואלו רק הנסתרים. כל אלה יחד יוצרים חוויה של בית עם הרבה מרחב ועם לא מעט פינות שקשה לגלות ברגע אחד.

 

הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור"

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: עודד סמדר
הצצה לבית הצרפתי-תל-אביבי
צילום: עודד סמדר
מומלצים