גודל המנה קובע: המכשול שמוסיף לנו קילו בחודש
אנחנו מתפתים בקלות להגדיל את המנה בשקל תשעים או להעמיס עוד על הצלחת באירועים, אך כל הגדלה של המנה או של הצפיפות הקלורית בה מסוכנת לדיאטה. מה אפשר לעשות?
עיניים גדולות: כמה פעמים מצאנו עצמנו הולכים למסעדה שמגישים בה מנות גדולות - הצלחת שופעת, הנדיבות גדולה ואנו מרוצים שקיבלנו תמורה הולמת לכסף ששילמנו? כמה פעמים התארחנו בחג או באירוע ומילאנו את הצלחת עד אפס מקום?
- כל הכתבות בנושא דיאטה
- בערוץ הבריאות ב-ynet
הדרך למשקל תקין מתחילה כאן:
- איזה שוקו מהסופר הכי בריא? בדיקה של דיאטנית
כיום יש מגמה להגיש מנות גדולות יותר וצפופות קלורית כחלק מאסטרטגיה שיווקית, אך יש לכך השלכות בריאותיות מזיקות ותרומה להגדלת שיעור ההשמנה באוכלוסייה.
מחקר שעסק בהשפעת גודל המנה על הצריכה הקלורית והתפרסם ב-Journal of the American DieteticAssociation, חקר את דרגות השובע בקרב נשים וגברים בעת חשיפה לכריכים בארבעה גדלים שונים.
הכריכים, שהרכבם היה זהה, חולקו באופן אקראי בין הנחקרים. הכריך הקטן ביותר הכיל 665 קלוריות, והגדול 1,335 קלוריות. בפועל, הן הגברים והן הנשים אכלו יותר ממה שהיו מסתפקים בו אם היה מוגש להם הכריך הקטן. הגברים צרכו כ-186 קלוריות נוספות (כשלוש פרוסות לחם) והנשים צרכו כ-74 קלוריות נוספות (כפרוסת לחם אחת).
אם כן, ככל שנכין או נרכוש מנה גדולה יותר, רוב הסיכויים שנצרוך יותר קלוריות, גם אם לא נסיים את כל המנה.
האם זה בגלל הרעב?
נמצא שהמשתתפים שצרכו את הכריך הקטן היו רעבים יותר מאלו שצרכו את הכריך הגדול, אך לא נמצא הבדל בתחושת הרעב בין אלו שצרכו את שני הכריכים הבינוניים והגדול. זאת אומרת, כבר ב-892 קלוריות הנבדקים שבעו (הכריך השני בגודלו), אבל המשיכו לאכול 400-200 קלוריות עודפות.
מנות גדולות פעמים רבות ממסכות על תחושות הרעב והשובע, כך שאכילה עודפת אינה בהכרח נובעת מרעב.
במחקר אחר קיבלו נשים מנה מוגדלת בארוחת הצהריים במשך חודש שלם, המכילה כ-1,500 קלוריות, וקבוצה נוספת קיבלה מנה קטנה, המכילה כ-770 קלוריות.
נשים שאכלו ארוחה גדולה הוסיפו בממוצע 300 קלוריות לצריכתן היומית, דבר שעלול להוביל לעלייה של כקילוגרם משקל בחודש, כך שחשיפה מתמשכת למנות גדולות משפיעה על העלאת הצריכה הקלורית והשמנה.
עדיף להקטין את המנה או את צפיפותה?
הן הקטנת גודל המנה והן הקטנת צפיפותה תרמו לצריכה קלורית מופחתת ולירידה במשקל. עם זאת, נמצא שירידה בצפיפות המזון - מנה הנראית לעין באותו גודל אך תכולתה בפועל קטנה - משפיעה יותר על ירידה במשקל.
כיצד מקטינים את צפיפות המנה? למשל, מיץ מהול במים, לחמנייה ללא החלק הרך, גבינות מופחתות שומן, ומרקים וסלטים בנפח גדול ובתכולה קלורית נמוכה. הקטנת הצפיפות הקלורית אינה נראית לעין, לכן ניתן להשתמש במניפולציה זו עבור אנשים הסובלים מעודף משקל.
מה עוד כדאי לעשות ביומיום?
- נקנה את המנה הקטנה - הגדלת המנה יכולה לעלות ביוקר.
- בחג ובאירועים נמלא את הצלחת פעם אחת.
- ננסה להשאיר אוכל בצלחת.
- נתיישב לאכול בתשומת לב כך ונשים לב לתחושות הרעב והשובע.
- לפני ארוחת חג או אירוע מומלץ לאכול פרי או יוגורט, כדי לא להגיע רעבים מאוד לארוחה.
הכותבת היא דיאטנית קלינית B.Sc ומאמנת כושר, תזונאית הבית של מרכז הספורט באוניברסיטת תל אביב