צרות של עשירים: סעודיה מקדמת אנרגיה סולארית
למרות שהמדינה נהנית משפע של נפט ובזול - הממשלה החליטה למצוא לו חלופות. על הפרק: הקמת תחנת כוח סולארית עצומה. היעד: לייצר 10% מהחשמל מאנרגיית השמש עד שנת 2020
לערב הסעודית יש יותר נפט מכל מדינה אחרת בעולם, אך עליית המחירים והביקוש הגואה לזהב השחור, שולחים גם אותה לחפש חלופות בצורה של אנרגיה סולארית: לאחרונה החלו לבנות תחנת כוח סולארית עצומה בסמוך לריאד, ואוניברסיטת המלך עבדאללה קיבלה זיכיון להשתמש בטכנולוגייה הסולארית של אוניבריסטת טורונטו והחלה בתוכנית מחקר בנושא.
- עוד בערוץ כלכלה ירוקה
בסעודיה המדברית קיים ביקוש גדול לאנרגיה, הן לצורכי מיזוג אוויר והן להתפלת מים. הפקת החשמל במדינה נסמכת על הנפט, שנמצא בשפע ובזול- 12% מהנפט המופק במדינה משמש למטרה זו.
סעודיה מחזיקה ב-18% מעתודות הנפט בעולם, מהן היא מפיקה 10 מיליון חביות נפט ביום. כלכלת המדינה נסמכת על הנפט, שמהווה כ-45% מהתמ"ג שלה, 90% מהייצוא ו-75% מהכנסות הממשלה. אבל על רקע הגעת שיעור הפקת הנפט לשיא, עליית המחירים הנפט והביקוש הגואה שצפוי להכפיל את עצמו עד 2020 - הסעודים מחפשים אחר חלופות להפקת החשמל.
כך, בחודש נובמבר האחרון, הודיעה הממשלה כי הציבה יעד לפיו 10% מהחשמל במדינה ייוצר מאנרגיית השמש עד שנת 2020. אך בדרך להגשמת המטרה עומדים לא מעט מכשולים, ביניהם העובדה שהיעילות של רוב הפאנלים הסולאריים נפגעת כאשר הם מתחממים יתר על המידה, מה שצפוי לקרות בשמש הקופחת של חצי האי ערב.
בעיה אחרת היא העובדה שפאנלים סולאריים זקוקים לניקיון מתמיד, אך מזג האוויר היבש ונטול הרוחות באזור הופך את האבק לבעיה משמעותית. מצד שני, לערב הסעודית יש הרבה שטח פתוח ובעיקר פוטנציאל עצום של אנרגיה סולארית.
לצד צעדים אלה, המדינה בוחנת גם כיצד ניתן להרחיב ולשפר את היעילות של תחנות הכוח הקונבנציונליות שלה. במסגרת זו הממשלה חתמה לאחרונה על חוזה עם ג'נרל אלקטריק, בסך 200 מיליון דולר, להרחבה ושדרוג היעילות של רשת החשמל במדינה. על פי ההסכם, תחנות הכוח ינצלו את הקיטור שנוצר מקירור טורבינות הגז, לטובת שימוש בטורבינת קיטור. התוצאה הצפויה: הפקת יותר חשמל מאותה כמות של דלק.
Read this article in English