לגמור את החג עם חורים במצה ולא בכיס
את שלל ההוצאות הצפויות בחג אפשר וצריך לצמצם. אל תתביישו לבקש מקרוביכם להשתתף בהכנת המאכלים לליל הסדר, הימנעו מהכנת עודפים של מזון שייזרקו מיד עם צאת החג, העדיפו בילוי משפחתי בחינם בפארקים הציבוריים ועשו שימוש נבון בתלושים שתקבלו. כך נצלח את הפסח בשלום
חג הפסח הוא אחד החגים היקרים ביותר לתקציב המשפחתי. לקראת חג הפסח ובמהלכו, משפחה ממוצעת תוציא כשליש מהכנסותיה על הוצאות הקשורות לחג, ותגדיל משמעותית את היקף הוצאותיה בחודש זה ובחודשים הבאים אחריו, בהם יפדו חיובי האשראי והתשלומים.
- החשמל התייקר על מה נוותר?
אביב הגיע, ההוצאות גדלות
תקופת הפסח משלבת בין מספר גורמים שיוצרים יחד את התשתית להגדלת ההוצאות. ראשית, מדובר בתקופה שבה מזג האוויר הנעים גורם לנו לרצות לצאת מהבית. שנית, בתקופה זו יש התעוררות קמעונאית והעיתונים, שלטי החוצות והרדיו מלאים בפרסומות שמפצירות בנו לבוא ולקנות, אליהם מצטרפים ירידי מכירות מושקעים שמציעים מחירים אטרקטיביים ואווירת קניות.
תלושי השי שרובנו מקבלים מהעבודה מעודדים אותנו גם כן לרכוש יותר, והאפשרות לפרוש את החיוב לתשלומים רבים גורם לנו להצטער פחות על כל הוצאה שאנו עושים.
גם החופש הגדול של הילדים והחופש בחול המועד של ההורים יוצרים רצון לצאת לחופשות או לבילויים אשר גם להם השפעה על התקציב. ההוצאות אף גדלות עוד יותר משום שבחג הפסח אנו נוהגים להתכנס יחד לארוחות החג השונות, ומי שלא מארח מביא איתו בדרך כלל מתנות למארח.
ביקוש שיא להלוואות
הסכנה של חריגה מהתקציב בתקופה זו גדולה יותר מאשר בחודשים שקדמו לה, וההשפעה שלה עשויה להמשך גם מספר חודשים אחר כך, משום שבתקופה של חצי השנה שאחרי, נמשיך לשלם עבור התשלומים שפרסנו ונאלץ לצמצם את רמת החיים שלנו משמעותית.
במקרים שבהם אנו סוחבים על גבנו הלוואות קיימות, אוברדרפט גדול או תשלומים ארוכי טווח קודמים, אנו מקטינים למעשה את החופש הכלכלי שלנו ועלולים ליצור החמרה במצב הכלכלי כעת, או בעוד 3 חודשים כאשר החופש הגדול יגיע.
לקראת הפסח, אנו נתקלים בשלל פרסומות הקוראות לנו לקחת הלוואה לכיסוי המינוס או לכל מטרה, מתוך ידיעה שבתקופה זו רבים פורצים את גבולות התקציב שלהם ומעמיקים את חובותיהם.
על פי הנתונים שאספנו ביבולים, בתקופת הפסח הגרעון בין הכנסות להוצאות הממוצע למשפחה גדל מ-2,500 שקל ל-8,000 שקל, ובחודש שאחרי הפסח קיים ביקוש שיא להלוואות. כפי שכבר כתבתי בטורים קודמים, לקיחת הלוואות יכולה להכניס אותנו לסחרור הלוואות, ולמצב שבו המינוס רק הולך ומעמיק והדרכים לסגירתו מתמעטות.
הסיכון הכלכלי לא נמצא בחריגות הקטנות אלא באיבוד המסגרת התקציבית, לכן בכדי להקטין את הסיכון הכלכלי, עלינו להגדיר לעצמנו את הגבולות. כפי שנוכחנו לראות, שבעה סעיפים אחראים במיוחד לעלייה בהוצאות, והם כוללים את המזון, הבילויים והנופש, המתנות, התחדשות בבית, התקשורת, הביגוד וההנעלה, והמסעדות והאוכל המוכן.
הקטנת ההוצאה על סעיף המזון
במשפחות רבות המארח הוא גם קונה ומכין האוכל הבלעדי – אם מטעמי כשרות, טעם, או לא נעים. קניה של מוצרי מזון ובישול עבור מספר רב של אנשים מייקרים את הקנייה בסופר בעשרות אחוזים. בשילוב עם שאר הוצאות הפסח, וקיומם של חג שני וארוחה גדולה לאחר הסדר, הוצאות אלו יכולות להכניס את המשפחה לחובות משמעותיים.
גם מי שמארח יכול להפחית את העלויות שלו בין אם באמצעות חלוקת הכנת המנות בין האורחים ובין אם על ידי הורדה של רכיבי מזון יקרים כמו למשל אספרגוס, כבש או זעפרן, מהמתכונים בהם משתמשים.
כדאי גם ליצור תפריט חכם שיאפשר להאכיל את רוב יושבי השולחן במספר סביר של מנות, והימנעות מהכנת מאכלים או קינוחים שיש להם רק דורש בודד. חשוב להבין שכאשר מכינים מספר מנות עיקריות, אפשר להכין כמות שקטנה ממספר הסועדים כיוון שלא כל סועד אוכל מכל המנות שעל השולחן.
אחת הקניות המשמעותיות של השנה - תגיעו מוכנים
בפסח יש נטייה לזרוק יותר מזון מבכל תקופה אחרת בשנה, משום שלאחר החג איננו מעוניינים להמשיך ולאכול את הגרסאות הכשרות לפסח של מוצרי המזון החביבים עלינו, ומשום שכאשר אנו מארחים אנו ממלאים צלחות בסלטים שאחר כך לא ניתן להחזירם לשימוש נוסף.
כ-20% מהקניה שעשינו תמצא את עצמה בפח לאחר החג ופירוש הדבר הוא שלמעשה זרקנו כסף לפח בלי סיבה. כדי להקטין את הבזבוז, חשוב לתכנן נכון את הקניה ולרכוש רק את המוצרים שבהם נעשה שימוש בתפריט אותו נקבע מראש לכל החג. לא כדאי לקנות יותר מדי מראש, משום שבחול המועד החנויות פתוחות ובמקרה שיעלה הצורך נוכל לקפוץ אליהן ולבצע השלמות.
לפני שניגשים לעשות את הקניה הגדולה לפסח כדאי להשוות בין המחירים והמבצעים של הרשתות השונות באמצעות אתרי האינטרנט שלהן, אתרי השוואת מחירים ואפליקציות בנושא. מכיוון שהמבצעים לא תמיד חופפים, כדאי לחלק את הקניה בין שתי רשתות מתחרות לשם חסכון מקסימלי.
כמו תמיד, גם בפסח כדאי שלא לחלק לתשלומים את עלות הקנייה, כיוון שרגע לאחר החג נחזור לסופר כדי להצטייד ולכן לא חסכנו דבר על ידי החלוקה לתשלומים.
שימוש נכון בתלושים
פסח הוא שעתם היפה של מדפיסי התלושים, ורבים מהעובדים מקבלים מהם לחג. רבים משתמשים בתלושים לצורך קניית המזון, אך הפרדוקס הוא שכאשר אנו משלמים בהם אנו מרשים לעצמנו להוציא יותר כסף משהיינו מוציאים לו קנינו את הכל באשראי או במזומן. יתר על כן, אנשים בוחרים לקנות בסניפים יקרים יותר שבהם הכיסוי הוא 95% או 100% מערך התלוש, אך העלות הסופית של הקנייה יוצאת בהם יקרה יותר מאשר בסניפים המוזלים של הרשת.
מכיוון שבפסח יש הוצאות רבות בסעיפים רבים, כדאי לבחון את האפשרות להשתמש בתלושים להוצאות הנלוות להוצאות המזון. כך למשל אם אנו יודעים כי נצטרך לקנות מתנה למארח, יתכן שכדאי לנו לקנותה באמצעות התלושים ובסכום שנגדיר מראש. כדי לנצל בצורה הטובה ביותר את הקניה ולמנוע מצב שבו נאלץ לשלם יותר, אסור לנו לחכות לרגע האחרון אלא לחפש את המתנה כבר בתחילת השבוע הבא.
אפשר להשתמש בתלושים גם עבור סעיפי הביגוד, ההתחדשות או הוצאות הילדים. כך נוכל לנייד חלק מהתקציב של סעיפים אלו לטובת סעיף המזון המוגדל ולהפחית את גובה המינוס העתידי.
מתקצבים את החופש
חשוב גם לתכנן את התקציב עבור העסקת הילדים בתקופת הפסח, כדי למנוע מצב שבו מתוך שעמום ועצבים נקח אותם שוב לקניון ונבזבז שם מאות שקלים נוספים שאין לנו. תכנון של הפעילויות והתקציב יאפשר לנו לנהל את הזמן והכסף שלנו בתקופה זו בצורה הטובה ביותר.
כדאי לנצל את מזג האוויר ואת העובדה שרוב המקומות כמו הפארקים והמוזיאונים פתוחים בחינם בחג, ולהמנע מקניונים וממופעים יקרים. חסכון נוסף אפשרי אם מכינים את האוכל לטיול בבית ונמנעים מלקנות אוכל בחוץ.
תכנון נכון של הוצאות הפסח יאפשר לנו לצאת מהעבדות למינוס ולכרטיסי האשראי ולבחור בדרך שתוביל אותנו לחירות כלכלית. אם נתכנן את התקציב בקפידה נוכל להנות מהחג מבלי לחשוש מהטלפון מהבנק ביום שלמחרת, ולחוש באמת מהי חירות.