ספרד: 104 פצועים בהפגנות נגד "תוכנית הצנע"
האזרחים שמוחים על הקיצוצים הצפויים להתמודדות עם הגירעון הספרדי, יצאו לרחובות הערים הגדולות והתעמתו עם השוטרים. "שוללים זכויות שהאבות שלנו נאבקו למענן", טענו. במקביל פתחו 47 מיליון עובדים בשביתה כללית, הממשל לא מתרגש
ספרד מנסה לא לשחזר את "המשבר היווני ", אך צעדי המנע עולים לה ביוקר. מיליוני אזרחים שמחו על תוכנית הרפורמות שנועדה לחסוך למדינה את הצורך לבקש סיוע מיתר מדינות אירופה, פתחו אתמול (יום ה') בשביתה כללית. במקביל, פרצו ברחבי המדינה הפגנות אלימות שגרמו ליותר ממאה פצועים.
עוד חדשות מהעולם:
איראנים נגד מלחמה: "אוהבים אתכם". צפו
טירוף הלוטו בארה"ב: כולם רוצים 540 מיליון
עשרות אלפי בני אדם קיימו אמש צעדות מחאה במדריד ובערים נוספות, בהן ברצלונה – בה הידרדרה ההפגנה למפגן אלימות. פעילים רעולי פנים ניפצו חלונות ראווה של חנויות ושמשות סניף בנק מקומי באמצעות פטישים ואבנים, והציתו פחים ברחובות.
בוולנסיה, העיר השלישית בגודלה במדינה, נוצרו פקקי ענק לאחר שמפגינים הציתו מזרנים בכביש המהיר, ובעיר מורסיה שבמזרח ספרד יידו המתפרעים בקבוקי תבערה לעבר ניידת
משטרה. 104 בני אדם נפצעו בעימותים ברחבי המדינה, מתוכם 58 שוטרים. בסך הכל, עצרו הרשויות 176 בני אדם.
המחאה פרצה ערב הכרזתו הצפויה של ראש הממשלה מריאנו רחוי על תוכנית קיצוצים בהיקף מיליארד דולר. על ההגבלות שיוטלו על הצריכה ועל העלאות המסים הוחלט נוכח החשש הגובר מהגירעון התקציבי של ספרד, והדרישה של מנהיגי אירופה כי הממשלה תנקוט צעדים דרמטיים עוד השנה. זאת, אף שסביר כי הקיצוצים יביאו לעליית שיעור האבטלה עד 23 אחוזים – השיעור הגבוה ביותר מכל מדינות גוש האירו.
אולם האזרחים מסרבים לשתף פעולה. לטענתם, הממשלה מאלצת אותם לוותר על זכויות שהם נאבקו למענן לפני עשרות שנים. "למה שאני לא אפגין?", תהה אחד המתפרעים במדריד, עובד במפעל טקסטיל בן 60. "עבדתי במשך 45 שנה עבור אותה חברה ועכשיו הם יכולים להיפטר ממני כמעט בחינם".
אחרים האשימו כי הצעדים שמתכננת הממשלה לא יתרמו דבר מלבד להעשרת הבנקים והחברות הגדולות. "העובדים מאבדים את כל זכויותיהם, וההטבות ילכו רק לבנקים ולבתי העסק", האשים פידל מרטין, נהג אוטובוס בן 75. "אנו חווים כרגע זמנים קשים באמת", הוסיף אנדרינו בן ה-31, שפוטר מעבודתו בחודש שעבר. "הזכויות שההורים והסבים שלנו נאבקו למענן, נמחקות כעת מבלי להתייעץ בכלל עם הציבור".
מארגני המחאה הכלל-ארצית סיפרו כי 47 מיליון איש נעדרו אתמול מהעבודה ויצאו לרחובות. השביתה גרמה לשיבושים בתנועה באוויר, ביבשה ובים, ולסגירת חלק מהשירותים הרפואיים במדינה.
נציגי איגודי עובדים דיווחו כי העבודה במפעלים לייצור מכוניות מדגם רנו, סיאט, פולקסווגן ופורד נעצרה כמעט לחלוטין וגם העובדים במכרות פחם ובנמלים לא התייצבו לעבודה.
העובדים דרשו הממשלה "לבצע מחווה" ולצמצם את הקיצוצים המתוכננים, ואיימו כי ביכולתם להחריף עוד את העיצומים. נציגי הממשל הבהירו בתגובה כי הם מוכנים לנהל מגעים עם העובדים המאוגדים, אך סירבו לפרסם כל הצהרה. "אין לעצור בדרך לרפורמה", אמרה שרת העבודה פטימה בנז.
בממשלה גם התעקשו כי השביתה לא השיגה את ההשפעה שלה ייחלה משום שצריכת החשמל במדינה צנחה אתמול רק ב-16.3 אחוזים, ולא ב-16.9 אחוזים כפי שאירע בשביתה הכללית האחרונה ב-2010.