מס הבלו הופחת: הדלק יעלה "רק" 8 שקלים
ראש הממשלה ושר האוצר החליטו למתן בכל מחיר את התייקרות הדלק. המס על הדלק יופחת שוב, הפעם ב-15 אגורות והממשלה תצמצם את היקף כוח האדם ב-2%, כדי לממן את הפחתת המס. בעקבות ההפחתה יעמוד מחיר ליטר בנזין 95 על 8 שקלים בעמדת מתדלק ו-7.79 שקלים בתדלוק עצמי
ראש הממשלה, בנימין נתניהו, ושר האוצר יובל שטייניץ החליטו להפחית את מס הבלו על הדלק ב-15 אגורות לליטר. בעקבות ההחלטה, יעלה החל מחצות מחירו של ליטר בנזין 95 ל-8 שקלים, במקום ל-8.15 בעמדת מתדלק ול-7.79 שקלים במקום ל-7.94 בתדלוק עצמי. מדובר בהפחתה שנייה של מס הבלו תוך חודש, שנועדה למתן את התייקרות הדלק שנובעת מעליית מחיר הנפט בעולם, בהשפעת הסנקציות על איראן.
"הפתרון שגיבשנו יקל על אזרחי ישראל ויבטיח את המשך צמיחת המשק ושמירה על האבטלה הנמוכה ביותר מאז 1983", אמר הערב ראש הממשלה. במהלך השבוע תאושר הפחתת המס על ידי הממשלה ובעוד שלושה חודשים תיבחן מחדש.
מס הבלו עומד כיום על 2.95 שקלים לליטר (ללא ההנחה הזמנית שנתנה הממשלה לפני חודש), לאחר שהעלאתו בוטלה בהמלצת ועדת טרכטנברג. בעקבות ההפחתה הנוספת יעמוד שיעור המס על 2.70 שקלים לליטר.
ההכנסות ממס על הדלק עמדו בחודש פברואר על שיעור של 6.8% מהכנסות המדינה ממסים. הפחתת הבלו תביא לירידה בהכנסות ממס על דלק, שעליה תפצה הממשלה בשלב זה על ידי הקטנת מספר עובדי המטה שלה ב-2%.
הצמצומים בכוח אדם בממשלה יבוצעו תוך שמירה על שני עקרונות: הראשון, לא יפוטרו עובדים והצמצום ייעשה על ידי המתנה לפרישת עובדים והימנעות מהחלפת העובדים שפרשו. השני, צמצום כוח האדם ייעשה אך ורק בתפקידי מטה ולא בשירותים חיוניים לאזרח, כמו צבא, משטרה ומערכת הבריאות.
בשבועות האחרונים עבדו במשרד האוצר על פיתוח מנגנון שייאפשר לראש הממשלה לבצע הפחתות במס על הדלק ולדעת מיד מהן ההלשכות התקציביות של ההפחתה. על פי המנגנון שגובש, כל הפחתה של 10 אגורות משמעותה אובדן הכנסות במסים של 350 מיליון שקל.
צמצום כוח האדם יספק מימון להפחתה הנוכחית, בשיעור של 15 אגורות לליטר. הממשלה עדיין לא מצאה מקורות מימון להפחתה שבוצעה בחודש שעבר, בהיקף של 10 אגורות ולכן הפחתה זו עדיין מוגבלת בזמן ותוקפה יפוג בחודש הבא.
בנוסף, יתייקר הלילה החשמל ב-8.3%, בהתאם להחלטת רשות החשמל מלפני שבועיים. בממשלה בוחנים עדיין אמצעים שונים למיתון התייקרות החשמל, כמו מכירת זכויות עתידיות על תמלוגים מגז טבעי או הנהגת תעריף משתנה בהתאם להיקף הצריכה.
נדמה כי בממשלה מוטרדים מאוד מההתפתחויות החברתיות בקיץ הקרוב, בעיקר על רקע התחממות הזירה הפוליטית לקראת הבחירות. בצמרת המשק מעוניינים לדעת כיצד יגיב הציבור להתייקרויות וכיצד יגיב אם ימירו אותן בהעלאת מסים מסוג אחר. מבחינה זו, ההתייקרויות של מחר בבוקר הן יריית פתיחה למאבק החברתי של קיץ 2012.