שתף קטע נבחר

 
צילום: רויטרס, AP

עשור למצור: מגורשי כנסיית המולד מדברים שלום

זה היה אחד משיאי האינתיפאדה השנייה: עשרות מחבלים השתלטו על הכנסייה בבית לחם, החזיקו 200 בני ערובה ונלחמו בצה"ל. 10 שנים אחרי שגורשו, חלקם מודים שהמאבק המזוין היה טעות גדולה, אך יש שבטוחים: "חייבים להמשיך בפיגועים"

יאסין אל-חרימי טוען בעצם ש"חזר בתשובה". עשר שנים אחרי שיצא חי מהכנסייה בבית לחם שעיני כל העולם נישאו אליה, זקן המגורשים מאותה פרשה, איש שחיכה לחיילי צה"ל בין עשרות חמושים עמוסים בחומרי נפץ, כבר לא חושב שאלימות היא הדרך. "אינתיפאדת אל-אקצה והמאבק המזוין היו הטעות הגדולה ביותר של ההנהגה הפלסטינית", הוא אומר היום ל-ynet ממקום מושבו בעמאן בירת ירדן, "אני נגד המאבק המזוין - אני בעד השלום".

 

עשור לחומת מגן - פרויקט מיוחד:

 

עשור חלף מאז פרשת המצור על כנסיית המולד בבית לחם, בשיא ימי האינתיפאדה השנייה. עם תחילתו של מבצע "חומת מגן" כבש צה"ל את בית לחם וניהל קרבות מול חמושים, מרביתם אנשי "גדודי חללי אל-אקצה" - הזרוע הצבאית של ארגון פתח. 39 מהחמושים האלה נמלטו ב-2 באפריל 2002 לכנסיית המולד, מצוידים בכלי נשק ובמטעני חבלה. הם השתלטו על אחד המבנים הקדושים ביותר לנצרות, לקחו כ-200 אזרחים וכמרים כבני ערובה, וניהלו קרבות ירי מול צה"ל.

 

כנסיית המולד בבית לחם. "דברים השתנו מאז לגמרי" (צילום: איי אף פי) (צילום: איי אף פי)
כנסיית המולד בבית לחם. "דברים השתנו מאז לגמרי"(צילום: איי אף פי)

 

בעקבות ההתבצרות בכנסיית המולד הטיל עליה צה"ל מצור, דבר שהוביל למתיחות ביחסים בין ישראל לוותיקן. קצת יותר מחודש לאחר מכן, אחרי ימים מורטי עצבים, הושג הסכם שבמסגרתו 13 מבוקשים בכירים גורשו למדינות אירופה, ו-26 הנותרים גורשו לרצועת עזה.

 

"בעשר השנים האחרונות רובנו לא עשינו משהו מיוחד, אנחנו בעיקר מקווים שיום אחד נוכל לחזור לביתנו", אמר ל-ynet סאמד חליל, שגורש לעזה ואחרי השתלטות חמאס על הרצועה עבר לירדן. "אני חושב שהדברים השתנו לגמרי, זו תקופה אחרת. כל העניין של מאבק מזוין בישראל הסתיים לחלוטין. אני כבר לא חושב שזה הפתרון - היה לנו ניסיון בזה והבנו שזה לא דבר נכון".

 

חליל מספר כי המגורשים עדיין שומרים על קשר ביניהם, בעיקר דרך הטלפון, אולם דווקא המגע שלהם עם אנשי "גדודי חללי אל-אקצה" דאז שנותרו בגדה נותק. "אני אדם אחר מהאדם שהייתי אז, ומאמין במאבק עממי בדרכי שלום. צריך לתמוך בדיאלוג בין הצדדים ובאפשרות של המשא ומתן על פי התנאים שמציבה הרשות הפלסטינית בגבולות 1967".

 

מחבלים מהכנסייה שגורשו ממריאים לקפריסין ב-2002 (צילום: אריה אגוזי) (צילום: אריה אגוזי)
מחבלים מהכנסייה שגורשו ממריאים לקפריסין ב-2002(צילום: אריה אגוזי)

 

אל-רחימי אומר דברים דומים. "המאבק המזוין אינו אינטרס של העם הפלסטיני. צריך לקיים מאבק בדרכים לא-אלימות כדי להגיע לשלום עם העם הישראלי, ואני מקווה שכשיהיה משא ומתן כזה יאפשרו לנו לחזור". למרות תקוותם של המגורשים לשוב לגדה המערבית, ברשות הפלסטינית שתומכת במגורשים מבחינה כספית מביעים פחות אופטימיות.

 

"לתקוף את ישראל איפה שאפשר"

"מאז ועד היום אין שום תזוזה או פריצת דרך בתהליך השלום", אומר בכיר פתח, כדורה פארס. "אש"ף חוזר ודורש להשיב אותם, אבל כיוון שיש קיפאון במשא ומתן כמעט אין סיכוי כיום שהם ישובו לתחומי הגדה. ישראל עושה הכול כדי להחליש את אבו מאזן, ולכן אין סיכוי שתעשה מחווה עבורו ותסכים שישובו".

 

אחמד חמאמרה נמנה עם 13 המבוקשים הבכירים שהתבצרו בכנסייה וגורשו למדינות באירופה. הוא היה פעיל בכיר ב"גדודי חללי אל-אקצה", וישראל ייחסה לו שורה של פעולות טרור, בהן גיוס מחבל מתאבד ותכנון לבצע פיגוע תופת בקניון בירושלים. הוא גורש לספרד, ומאז נמצא שם. חמאמרה דווקא דבק בגישה המיליטנטית בכל הקשור למאבק בישראל.

 

צה"ל תוקף בבית לחם במבצע חומת מגן. "זוכר רק את החברים שלי שנהרגו" (צילום: איי פי) (צילום: איי פי)
צה"ל תוקף בבית לחם במבצע חומת מגן. "זוכר רק את החברים שלי שנהרגו"(צילום: איי פי)

 

"האמנתי ואני עדיין מאמין שהפתרון היחיד לסוגיה הפלסטינית הוא מאבק מהפכני", אומר חמאמרה גם עשר שנים אחרי ההתבצרות, ומסביר: "במשך 20 שנה ניסינו לקיים משא ומתן, ולאורך כל התקופה הזו ישראל הרחיבה את ההתנחלויות ולקחה את אדמותינו. נתנו הזדמנות היסטורית בהסכמי אוסלו, וישראל עדיין שולטת על האדמה, המים והאוויר שנמצאים בשטח שלנו".

 

גם היום הוא סבור כי ישראל היא האחראית הבלעדית למה שקרה בתוך הכנסייה. "צה"ל הוא הצבא היחיד בהיסטוריה שהרס מקום קדוש. הם ירו עלינו לתוך הכנסייה והרסו אותה. כל מה שאני זוכר זה את חבריי שנהרגו בקרבות נגד הצבא הישראלי".

 

על ההנהגה הפלסטינית הנוכחית, הן בגדה והן ברצועה, אין לו מילים חמות: "יש להנהגה שלנו בעיה - אנחנו נעדרים

אסטרטגיה ברורה בכל הקשור למאבק מול ישראל. צריך להרכיב הנהגה מהפכנית חדשה לעם הפלסטיני, הנהגה שתבצע פעולות חמושות נגד ישראל בכל מקום ברחבי העולם".

 

חמאמרה דבק בעמדות שאפיינו את אש"ף כולו בשנות ה-70 וה-80, כשהארגון תמך במוצהר בפעולות טרור נגד ישראל. "כיום לא פתח ולא חמאס נוקטות את הדרך הנכונה במאבק נגד ישראל. אני תומך במאבק שניהל הג'יהאד האיסלאמי לאחרונה (ירי הרקטות לעבר ישראל - א.ל), אבל הוא צריך להגביר את הירי. צריך לתקוף את ישראל בכל מקום שרק אפשר".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: רויטרס
הקרבות באזור כנסיית המולד ב-2002
צילום: רויטרס
צילום: דובר צה"ל
אחד הפלסטינים שהסגירו את עצמם בתום המצור
צילום: דובר צה"ל
צילום: cnn
חיילי צה"ל מחוץ לכנסיית המולד, אפריל 2002
צילום: cnn
צילום: cnn
במהלך גירוש המבוקשים. המצור לפני עשור
צילום: cnn
צילום: גלי תיבון
רחבת כנסיית המולד
צילום: גלי תיבון
מומלצים