שתף קטע נבחר

"מפיצים שמועות על הפיכה". סין נלחמת בטוויטר

מאבקי הצמרת בבייג'ינג לקראת חילופי השלטון הצפויים השנה הולידו חרושת שמועות באינרטנט על הפיכה שביצע פוליטיקאי בכיר שהודח. הפתרון: 16 אתרים נסגרו, שישה עצורים ושתי הרשתות החברתיות הגדולות סגרו את מערכת התגובות

סין נוקטת בימים האחרונים יד קשה נגד חופש הביטוי באינטרנט. 16 אתרים שונים נסגרו ושישה בני אדם נעצרו על שהפיצו שמועות על הפיכה, בזמן שמאבקי הכוח בצמרת המפלגה הקומוניסטית מגיעים לשיא שלא נראה כבר שנים. כך דיווח הבוקר (יום א') העיתון הבריטי "הגרדיאן".

 

הצעדים מדגישים את הלחץ של מנהיגי סין לקראת עברת השלטון הצפויה השנה. הנשיא הו ג'ינטאו יסיים את תפקידו, וסגנו הפופולרי שי ג'ינפינג צפוי לרשת אותו. פיטוריו של המזכיר המחוזי של צ'ונגצ'ינג ואחד הפוליטיקאים העולים בסין, בו שילאי, הציתו חרושת שמועות לגבי הנעשה מאחורי הקלעים בהנהגת המדינה.

 

הממשלה: "השמועות הומצאו בידי פורעי חוק", ארכיון (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
הממשלה: "השמועות הומצאו בידי פורעי חוק", ארכיון(צילום: רויטרס)

 

בפברואר נחשף כי סגנו של בו ביקר בקונסוליה האמריקנית, במה שדווח כניסיון לערוק לארצות הברית. כעבור כחודש פורסם כי בו סולק מתפקידו במפלגת השלטון בשל השערורייה. הרוח בקרב הכותבים במרחב הקיברנטי הייתה סוערת במיוחד לנוכח האירועים, וכמה מהם אף טענו כי הפוליטיקאי הכריזמטי ניסה לבצע הפיכה בבייג'ינג, ואפילו "פרסמו" תמונות של כלי רכב צבאיים ברחובות. מאוחר יותר התברר כי התמונות נלקחו ממצעד צבאי מלפני שלוש שנים.

 

סוכנות הידיעות הרשמית של סין דיווחה כי המשטרה בבירה הסינית עצרה שישה בני אדם על שהפיצו שמועות "על כלי רכב של הצבא שנכנסו לבייג'ינג, וכי משהו שאינו כשורה מתרחש בה". משרד המידע באינטרנט טען כי השמועות "הומצאו בידי פורעי חוק", וכי הן מהוות השפעה רעה על הציבור.

 

הנשיא וסגנו. מאבקים בצמרת המפלגה הקומוניסטית (צילום: AP) (צילום: AP)
הנשיא וסגנו. מאבקים בצמרת המפלגה הקומוניסטית(צילום: AP)

 

דובר המשרד אמר כי "סינה" ו"טנסנט", החברות המפעילות את הגרסאות הפופולריות ביותר בסין של "טוויטר", שלכל אחת מהן מאות מיליוני משתמשים, התחייבו לחזק את הפיקוח על התוכן. לדבריו, "על החברות נמתחה ביקורת, והן נענשו". בהתאם, ביטלו החברות את אפשרות המשתמשים להגיב לשלושה ימים.

 

בתקופה האחרונה המשתמשים באינטרנט נעשו אמיצים יותר ברצונם לדון באירועים החשובים המתרחשים בארצם, כולל בנושאים הפוליטיים הרגישים. הרוח הזו בקרב הגולשים הובילה את אנשי הממשל לחפש דרכים חדשות להגביל אותם. למשל, לפני שבועיים הייתה אמורה להיכנס לתוקפה חובת הרשמה בשם אמיתי לרשתות החברתיות. אולם, כמה משתמשים דיווחו כי הצליחו לעקוף זאת.

 

"בכך שתייגו שקרים והשערות כ'אמת' ו'מציאות', פגעו השמועות ברשת בהלך רוחו של הציבור. אם לא תהיה עליהן שליטה, הן ישבשו באופן רציני את הסדר הציבורי ויפריעו ליציבות החברתית", נכתב במאמר דעה בעיתון הרשמי של המפלגה הקומוניסטית.

 

איל ההון המקומי, ז'אנג שין, שיותר משלושה מיליון עוקבים אחר הודעותיו, כתב: "מה הדרך הטובה ביותר להתמודד עם 'שמועות'? שקיפות ופתיחות. ככל שתוקפים את חופש הביטוי, כך יהיו יותר שמועות".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מפגינים בעד חופש באינטרנט
צילום: רויטרס
הנשיא הו ג'ינטאו. עומד לפרוש
צילום: רויטרס
היורש. שי ג'ינפינג
צילום: AP
מומלצים