יוון מציעה לישראלים נמלים וזכיונות הימורים
מכירת חיסול: בכירים מיוון הגיעו לישראל והציגו את הנכסים שהממשלה מציעה למכירה כחלק מתוכנית הקיצוצים והצנע. "חברות ישראליות התעניינו, בין השאר, בתאגיד הגז הלאומי, בפרויקט פיתוח שדה התעופה הישן של אתונה - ובחברת תחמושת ונשק קל"
הממשלה היוונית מעוניינת לקדם שורה ארוכה של פרוייקטי הפרטה כחלק מצעדי הצנע במדינה - ביניהם זיכיונות הימורים, 35% מענקית הזיקוק הלניק פטרולאום, 12 נמלים, 34 נמלי תעופה ומספר גדול של פרוייקטי פיתוח נדל"ן, החל משטחי תיירות באיים קורפו ורודוס, דרך שטחי המסחר במתחם האולימפי באתונה וכלה באוטוסטרדה בת 650 ק"מ המחברת את טורקיה לנמל אגומניטסה במערב יוון. כך פירט היום (א') קוסטס מיטרופולוס, העומד בראש הגוף האחראי על הפרטת נכסי הציבור ביוון, במפגש עם עיתונאים.
מיטרופולוס הגיע לביקור בן יומיים בישראל כחלק ממאמצי יוון למציאת קונים לנכסיה.
כתבות נוספות אודות יוון :
- מהפכת תפו"א ביוון: הצרכנים הורידו המחירים
- האבטלה ביוון בשיא כל הזמנים - 21%
- אירופה משנה כיוון: עוברים מקיצוצים לצמיחה
קרן ההפרטה היוונית קמה בעקבות התחייבות יוון לצעדי הפרטה במסגרת הסכמי הסיוע הבינ"ל למדינה. מיטרופולוס, בנקאי השקעות בעברו, סיפר כי הקרן שמה לעצמה מטרה למכור נכסים בשווי כ-20 מיליארד יורו עד 2015, ובשווי כ-50 מיליארד יורו עד 2020. כ-90% מהסכומים הללו צפויים להגיע ממכירת נדל"ן ותשתיות, כולל הפרטת נכסים בתחום האנרגיה. עד כה גייסה יוון כ-1.6 מיליארד דולר ממכירת זיכיונות הימורים וזיכיונות טלפוניה סלולארית.
מיטרופולוס, שהרעיף בפגישה שבחים על הקהילה העסקית הישראלית, וציין גם את הקשרים הפוליטיים המתהדקים בין המדינות, סיפר בפגישה על התעניינות גורמים ישראלים במספר גופים הנמצאים בשלבי הפרטה. לדבריו, היתה קבוצה ישראלית בין 17 הקבוצות שהביעו התעניינות במכרז להפרטת תאגיד הגז הלאומי, מכרז העתיד להסתיים בחודש יוני.
כמו כן, שתי חברות ישראליות הביעו עניין בפרוייקט הענק "הלניקון" לפיתוח שדה התעופה הישן של אתונה - פרוייקט בנייה הנאמד ב-5.5 מיליארד דולר, ושעתיד לארוך כעשור. עוד סיפר מיטרופולוס על התעניינות לא רשמית מצד גורמים ישראליים במכרזים להפרטת חברת אספקת המים של אתונה וסלוניקי, והפרטת חברת התחמושת והנשק הקל HDS - מכרזים העתידים לצאת בהמשך הרבעון הנוכחי.
תוכניות הסיוע החיצוני ליוון, שלוו בצעדי צנע חריפים ובהתחייבות להפרטה, נתקלו בהתנגדות ציבורית במדינה. ואולם, מיטרופולוס מספר כי סקרי דעת קהל ביוון מעידים על תמיכה של למעלה מ-80% בהפרטה שתביא ליצירת ערך ולהוספת משרות. על פי מיטרפופלוס, תוכנית ההפרטה תביא לעלייה של אחוז בתוצר הלאומי הגולמי ביוון מדי שנה עד 2015, ותוסיף עשרות אלפי משרות.