כסף לכיפת ברזל? "לדון במס לעשירים, זה צדק"
רה"מ טוען שהממשלה זקוקה למסים כדי לממן את "כיפת ברזל", אבל רק לפני 4 חודשים טורפדה היוזמה להטיל מס על המרוויחים מעל 83 אלף שקל בחודש - שאמור היה להכניס 400 מיליון שקלים בשנה. כחלון רוצה דיון חוזר: שהעשיר ישלם יותר
על רקע דבריו של ראש הממשלה הבוקר (א'), לפיהם המדינה צריכה להטיל מסים כדי לממן מערכות "כיפת ברזל", תוהים גורמים הן בממשלה והן באופוזיציה, מדוע טורפדה היוזמה להטיל "מס עשירים", שעשוי היה להכניס לקופת המדינה מאות מיליוני שקלים בשנה? מדובר בהטלת מס בשיעור שני אחוזים על אזרחים שהכנסתם השנתית היא יותר ממיליון שקל (כ־83 אלף שקל בחודש). לפי הערכות ועדת טרכטנברג לשינוי כלכלי-חברתי, הטלת "מס העשירים" (או בשמו הרשמי "מס יסף"), אמורה להוסיף לקופת המדינה כ־400 מיליון שקל בשנה.
בדצמבר האחרון אושר מכלול המלצות ועדת טרכטנברג לשינוי מדיניות המס במשק ללא סעיף "מס העשירים", שאמור היה לחול לא רק על שכר, אלא גם על הכנסות מדיבידנדים, מריבית ומרווחי הון. מקורבים ליו"ר ועדת הכספים, משה גפני, הסבירו אז כי הוא נאבק להוצאת הסעיף בטענה כי זה לא יפגע רק בעשירים, אלא גם במי שחסכו כספים ומעוניינים להוציאם על מטרה ספציפית.
כעת, על רקע העלייה החדה בשיעור המס על הדלק - כשבמקביל עולים גם מחירי החשמל, המים ושאר מוצרי צריכה - נדמה שבהצהרתו אודות הצורך במימון "כיפת ברזל", התעלם בנימין נתניהו מהמהלך שרק לפני ארבעה חודשים הביא לוויתור על "מס העשירים".
בשיחה עם ynet הביע אתמול שר הרווחה, משה כחלון, תמיכה בקיום דיון נוסף בהטלת המס. בנוסף, כחלון מתעקש כי יש להטיל מס גבוה יותר גם על מוצרי יוקרה אחרים ובהם משקאות אלכוהוליים וסיגרים. "צדק חברתי זה אומר לקחת מן החזק ולהעביר לחלש, וזה נכון לגבי כל פעולות הממשלה", אמר כחלון. "זה נכון גם לגבי חשמל ומים: שהעשיר ישלם יותר. בכל דבר שניתן להשפיע עליו באמצעות רגולציה, צריך לקחת יותר מהעשיר".
לדברים מצטרפת גם יו"ר מפלגת העבודה, ח"כ שלי יחימוביץ', שטוענת כי מדובר במס פרוגרסיבי וצודק שלא יפגע במעמד הביניים וממילא גם לא בעניים. "יש גם היגיון במיסוי ההון למי שהכנסותיו המצטברות גבוהות במיוחד", ממשיכה יחימוביץ'. "במיוחד צורם שמסים מסוג זה לא מוטלים, שעה שתחנות הדלק הן תחנות לגביית מס ממעמד הביניים דווקא, כי מרכיב המיסוי במחיר הדלק עצום.
"אם היה מוטל מס יסף או כל מס צודק אחר על עשירים במיוחד, לא היה צורך בקיצוץ שהוחלט עליו בבריאות, בחינוך, בביטחון הפנים – קיצוץ שייאלץ אנשים רגילים להוציא מכיסם כסף למימון מה שהמדינה חייבת לספק", הוסיפה יחימוביץ'.
בלשכת ראש הממשלה אמרו מוקדם יותר אתמול כי לפי שעה אין תכנון לדון שוב ב"מס העשירים". בלשכה ציינו כי המס הורד מסדר יומה של הממשלה כבר בחודש דצמבר, והנושא נמצא בטיפולו של משרד האוצר.
גפני מסר אמש כי הוא תומך בהטלת "מס העשירים" ואף יאשר אותו במידה שיגיע נוסח ראוי לוועדת הכספים. "בדיוני הוועדה דרשנו מהאוצר להכין הצעה חדשה למס יסף, מאחר שבנוסח הקודם שהוגש לנו, גם קשישים שחסכו כל חייהם היו צריכים לשלם אותו", אמר גפני והוסיף כי בכל מקרה עדיף לקבוע מדרגת מס חדשה ולא מס יסף.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של Ynet:
- הפיצוץ ברעננה: "אנשים ברחו ונפלו על הרצפה"
- הורשע אימאם שעודד טרור וקרא לשחוט יהודים
- הרפורמה בפסיכומטרי: חיבור באורך 25 שורות
- הרפורמה בפסיכומטרי: חיבור באורך 25 שורות
שרים: נתניהו מתעלל בשטייניץ
ההתערבות של נתניהו להפחתת העלייה במס על הדלק, למרות עמדתו של שר האוצר יובל שטייניץ, הייתה נושא שיחה מרכזי בין שאר שרי הממשלה. אחד מהם אמר ל-ynet: "זו לא הפעם הראשונה שנתניהו עושה את זה לשר האוצר. זאת התעללות. הוא מסכן. לא מובן למה הוא נשאר בתפקיד". שר אחר הוסיף: "הייתי מתפטר מיד אם היו עושים לי דבר כזה.
זה פשוט לא יאומן מה שנתניהו עושה לו".
בישיבת שרי הליכוד אתמול בבוקר עמד הנושא החברתי בראש סדר היום, בעיקר כתגובה לקמפיין החברתי שמנהל בימים האחרונים יו"ר קדימה החדש, שאול מופז. ראש הממשלה בנימין נתניהו אמנם לא נקב בשמות, אך אמר כי "יש כאלה המתיימרים להיות חברתיים", ודברים דומים ביטאו גם השרים בני בגין ולימור לבנת.
כמו כן, ביטאו השרים דעות שונות לגבי ההחלטה למתן בסופו של דבר את עליית המס על הדלק. דן מרידור טען שאסור היה להוריד את המס, והשר ישראל כץ ענה לו כי ייתכן שהוא צודק, אבל "70 אחוז מהציבור תומכים במחאה החברתית, וצריך להבין את זה ולהתייחס לזה".
שרים אחרים התלוננו כי הציבור אינו מודע למעשים החברתיים של הממשלה. "נעשים פה כל כך הרבה דברים, אבל הציבור לא יודע ולא מבין", אמרו כמה מהם.