שתף קטע נבחר

 

הרפורמה בפסיכומטרי: חיבור באורך 25 שורות

החיבור ייבחן בממדים של לשון ותוכן ויהווה 25 אחוז מהציון בתחום החשיבה המילולית. ושימו לב: כל טעות במינוח או מושג תוריד ציון, ולא יהיה מקום לנימה אישית

חיבור באורך 25 שורות - זו מהות הרפורמה המתוכננת לצאת לדרך בעוד כחצי שנה בבחינות הפסיכומטרי. על פי ההנחיות שפרסם היום המרכז הארצי לבחינות והערכה, ייבחן החיבור על פי קריטריונים של תוכן ולשון.

  

 

בהערכת התוכן ייבדקו ההתמקדות בנושא השאלה ובהירות הרעיון המובע בחיבור, והתלמיד יידרש להבחין בין דעות לבין עובדות, להקיף את הנושא מכמה זוויות שונות ולהתמודד עם עמדות מנוגדות. ממד הלשון יכלול היבטים הקשורים לניסוח החיבור, לסגנון הכתיבה ולרמת הלשון. התלמידים ייבחנו על הדיוק בשימוש במילים, על העושר הלשוני ועל חלוקה נכונה לפסקאות. מריחות בטקסט או שימוש במונח לא נכון עלולים לפגום בציון הסופי.

 

עוד בחדשות ynet:

 

"הדרישה להוספת מטלת כתיבה לבחינה הפסיכומטרית התקבלה בשיתוף ועד ראשי האוניברסיטאות והיא נובעת מן העובדה שהלימודים האקדמיים - הן במדעים המדויקים הן במדעי הרוח - כרוכים במטלות המצריכות לבטא עמדה בכתב, ועליה להיות מנוסחת היטב", מסביר ד"ר יואב כהן, מנהל המרכז הארצי לבחינות והערכה.

 

מטלת הכתיבה תהיה הפרק הראשון בבחינה והיא תימשך כחצי שעה, ותהווה 25 אחוז מכלל הציון בתחום החשיבה המילולית. כל חיבור יוערך על ידי שני מעריכים מנוסים בתוכן ולשון, וסרגל הציונים ינוע בין 1 (חלש מאוד)

ל-6 (מעולה). במקרה של פער ניכר בין ההערכות של שני המעריכים, יועבר החיבור להערכה של מעריך שלישי. החלק המילולי כולל גם פרק של הבנת הנקרא, לוגיקה, אנלוגיות, הכרת ביטויים ומילים, שאלות היגיון והשלמת מילים.

 

"יש להדגיש כי אין זה משנה איזו דעה יביעו הכותבים, כל עוד היא מנומקת, מבוססת ומנוסחת בבהירות", מבהיר ד"ר כהן. "כתיבה בנימה אישית, הבאת סיפורי חיים ושימוש בביטויי רגש - אינם מתאימים לכתיבה עיונית. קולו האישי של הכותב בא לידי ביטוי בעמדה שהוא מביע וביכולתו להאיר אותה באופן מעמיק וביקורתי".  

 

שאלה לדוגמה: במרבית מדינות העולם ניתנה בעבר הזכות להצביע בבחירות לפרלמנט בגיל 21, אך זה כמה עשורים ניכרת מגמה עולמית להוריד את גיל הבחירה ל-18. בכמה מדינות, ובהן ישראל, הוגשו הצעות חוק להורדת גיל הבחירה מ-18 ל-17 ואף ל-16, ויש מדינות שכבר עשו כן. בדיון הציבורי על הורדת גיל הבחירה נשקלות שאלות כגון: מאיזה גיל אדם זכאי להשפיע על הרכב הפרלמנט, המקבל החלטות שמשפיעות השפעה ישירה על חייו? האם בני הנוער בשלים דיים להחליט החלטות המשפיעות על הציבור כולו? האם לדעתכם יש להוריד את גיל הבחירה לכנסת? נמקו. (התשובה בקישור המצורף למעלה)

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שני מעריכים על חיבור אחד
צילום: Shutterstock
ד"ר כהן. העיקר הנימוק
צילום: דוברות המרכז הארצי לבחינות והערכה
מומלצים