שתף קטע נבחר

 

פסח קל: 10 טיפים לטיפול ומניעת עצירות

המתח של ארוחת החג בשילוב צריכה מוגברת של מצות ואורז לבן לאוכלי הקטניות משפיעים לרעה על פעילות המעיים ועלולים לגרום לא פעם לעצירות. בעזרת תזונה נכונה, מוצרים משלימים ופעילות גופנית תוכלו להקל על הגוף לעכל

זה מתחיל עם ארוחת החג ונמשך בשבוע של מצות, תפוחי אדמה ואורז לאוכלי הקטניות. כל שנה מגיע אתגר פסח הגדול, עימו מתמודדים גם מי שמקפידים על תזונה בריאה בשאר ימות השנה: כיצד להימנע מעצירות, תחושה מעיקה של יציקה בבטן, ולהצליח לשמור על יציאות סדירות.

 

רוצים עוד עצות בריאות? היכנסו לעמוד פארם נט החדש שלנו

 

כך תסדירו את פעילות המעיים

 

עם בואם של תחליפי הלחם עתירי הפחמימות והמצות בראשן, רבים סובלים מכאבי בטן בכלל ועצירות, שמשמעה שתי יציאות או פחות בשבוע, ו/או קושי בשעת התרוקנות, בפרט. הסיבה העיקרית לכך היא שעצירות נגרמת בין היתר ממתח, תזונה לא סדירה, ומהכנסה של הרבה קמח לבן ומוצרים מעובדים ומטוגנים לגוף. בנוסף לאי הנוחות שבעצירות עצמה, היא מגיעה לא פעם יחד עם כאבי ראש, גזים ובמקרים קשים גם טחורים ופצעים על העור.

 

כדי שתבלו כמה שפחות זמן מחופשת החג בהשקעת מאמצים כואבים בשירותים, בדקנו עם רוקחת סופר-פארם שירלי קטרון מה אפשר לעשות כדי לדאוג לפעולת מעיים סדירה, וליקטנו עשר עצות מועילות וקלות ליישום:

 

1. איכלו סיבים תזונתיים

מוצרי מזון המועשרים בסיבים תזונתיים או מוצרים המכילים אותם באופן טבעי ידועים ביכולתם לסייע למערכת העיכול. הסיבים הבלתי מסיסים סופחים מים בדרכם בגוף, ועל ידי כך מרככים את הצואה ומגדילים את הנפח שלה, מה שמעודד מעבר קל ומהיר שלה במעי. הם קיימים בין היתר בדגנים מלאים ביניהם אורז מלא וכוסמת ומוצריהם, וגם באגוזים ושקדים.

 

השתמשו בחוכמה: מי שלא רגיל לצרוך כמות גבוהה של סיבים, מומלץ שיעלה בצריכתם בהדרגה, כדי לא לגרום להיווצרות גזים. כמו כן, למי שעברו ניתוח במערכת העיכול או חולים במחלות הקשורות בה, לא מומלץ לצרוך מזון עשיר בסיבים מבלי להיוועץ ברופא.

 

אגוזים עשירים בסיבים תזונתיים ומתאימים לרוח החג  (צילום: shutterstock  ) (צילום: shutterstock  )
אגוזים עשירים בסיבים תזונתיים ומתאימים לרוח החג (צילום: shutterstock )

 

2. שתו הרבה מים

בלי צריכה מספיקה של נוזלים, הסיבים התזונתיים שתאכלו רק יחמירו את העצירות. חשוב לשתות לפחות שמונה כוסות ביום. בנוסף, צריכה מספקת של מים עוזרת לנקות את הגוף ומסייעת לחילוף החומרים.

 

3. איכלו שזיפים ודבלים

פירות יבשים בכלל, ובעיקר שזיפים מיובשים יכולים לעזור למערכת העיכול לפעול. השזיפים טובים לכך במיוחד בגלל שהם עשירים בסורביטול, המעודד פעולת מעיים. מומלץ להשרותם כמה שעות במים רותחים, לאכול את השזיפים וגם לשתות את המיץ שנוצר, רצוי בבוקר, לפני הארוחה. גם דבלים (תאנים מיובשות) מסייעות לפעילות המעיים, בעיקר בגלל שהן עשירות בסיבים תזונתיים. גם אותן ניתן לאכול לאחר השרייה במים רותחים.

 

4. וגם רסק עגבניות טריות וסלק

אכילת רסק מעגבניות טריות יחד עם כף שמן זית תעזור להפעיל כראוי את המעיים. כך גם אכילת מנה יפה של סלק טרי ועז צבע.

 

5. התרגלו לא לקלף פירות וירקות

עוד מקור מצוין לסיבים תזונתיים טבעיים היא הקליפה של הפירות והירקות שאנחנו אוכלים. במקום לטרוח ולקלף, תנו ללסת לעבוד קצת יותר קשה במקום הידיים שגם ככה בטח הותשו מכל הבישולים, והרשו לעצמכם כשני פירות ביום אם אתם שומרים על הגזרה, עם הקליפה. הם מהווים גם מקור מצוין לסוכר שאינו מעובד, עובדים כחטיף טבעי וכאמור ירגיעו ויסדירו את המעיים.

 

איכלו שני פירות ביום, עם הקליפה שתעזור לפעילות המעיים (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
איכלו שני פירות ביום, עם הקליפה שתעזור לפעילות המעיים(צילום: shutterstock)

 

6. קחו פרוביוטיקה

החיידקים הטובים שחיים במעי הגס (ה"פלורה" הטבעית) מאזנים בינם לבין חיידקים שעשויים להזיק, עוזרים לתפקוד מערכת החיסון, מפחיתים היווצרות גזים, מונעים דלקות במעיים ומסדירים את פעולתן. בכך הם עוזרים גם במקרים של עצירות. כיום ניתן להשיגם במוצרי מזון המועשרים בהם, בעיקר מוצרי חלב, או בכדורי פרוביוטיקה, שחלקם מכילים לא רק את החיידקים, אלא גם את החומרים למצע עליו יוכלו לגדול ולהמשיך להתקיים אצלכם בבטן.

 

7. תכשירים ללא מרשם

כששינוי תזונתי לא עוזר, ניתן לרכוש תרופות על בסיס צמחים, הנמכרות בדרך כלל בצורה של עלים, אבקה או כדורים. קיימים בין היתר תכשירים המיוצרים מצמח הסנה ותה טיבטי. במצבים קשים יותר משתמשים בחוקנים, נרות גליצרין ושמן פרפין. עם זאת, על אף היותם טבעיים, חלק גדול ממוצרים אלו עלולים לגרום לפיתוח תלות של הקיבה בהן, מה שיגרום לה קשיי תפקוד בלעדיהן, כך שכדאי להתייעץ עם רופא או רוקח לפני תחילת השימוש, ולא להשתמש בהן לאורך זמן.

 

8. תרופות נגד עצירות

האזהרה לגבי התרופות הטבעיות תקפה גם לגבי תרופות מרשם. הן מומלצות רק במקרים חמורים, מפני שהקיבה מסתגלת גם להן ועלול להיווצר מצב בו החולה לא מסוגל לעשות את צרכיו באופן עצמאי.

 

יש לזכור שחומצה בקיבה הכרחית על מנת לספוג רכיבים תזונתיים מהמזון, ולכן תרופות הן צעד אחרון לטיפול בעצירות, לאחר שנערכו ניסיונות לשינוי אורח החיים על ידי בניית דיאטה מתאימה. טיפול בתרופות משלשלות לא מומלץ לאורך זמן ויכול אף להחמיר את העצירות.

 

ככל שתשתמשו בתרופות יותר זמן גדל הסיכוי שהמעיים לא יתפקדו באופן תקין ללא סיוע. יוצאות דופן הן תרופות מבוססות פוליאתילן גליקול, שאינן גורמות להתמכרות ולעצלות של המעיים וניתן להשתמש בהן לזמן ממושך.

 

9. פעילות גופנית קבועה ויוגה

כיום כמעט כולם מודעים לחשיבותה של פעילות גופנית לבריאות ולהרגשה כללית

טובה. ככלל, רובנו בעולם המערבי יכולים ולא פעם אוכלים הרבה יותר ממה שאנחנו צריכים, ולא מוציאים מספיק אנרגיה. אפילו יציאה להליכות ועלייה במדרגות במקום במעלית יכולים לשפר את מצבנו הגופני ולעזור למערכת העיכול לעבוד כמו שצריך. בנוסף, קיימים תרגילי יוגה המיועדים במיוחד לטיפול וסיוע למערכת עיכול עקשנית. תרגלו, נשמו עמוק, ושחררו.

 

10. הירגעו

ולסיום, לחץ באופן כללי משפיע על מערכת העיכול ובמקרים רבים גורם לעצירות או לחילופין לשלשולים. בנוסף, הוא עלול להוביל לפעילות מוגברת בתפקוד הושט והקיבה ולגרום לצרבת. גם אם החג המתקרב רק מעלה את רף הלחץ, נסו להרגיע את עצמכם, ולהתנחם בכך שסדר קורה רק פעם בשנה, ושיש עוד לא מעט זמן עד ראש השנה.




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
קמח לבן ומתח עלולים לגרום לבילוי זמן רב בשירותים
צילום: shuttersock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים