שתף קטע נבחר

אחרי 15 דק' תהילה: קבוצת טיפול לנפגעי ריאליטי

הם עמדו באור הזרקורים וחשבו שכל צופי הטלוויזיה בישראל יאהבו אותם לנצח, אבל רגע אחרי הגמר מוצאים את עצמם פליטי הריאליטי מתמודדים לבד עם האכזבה והתנפצות החלום. קבוצת טיפול חדשה מסייעת להם להתגבר על אובדן התהילה

רק אתמול הכריזו מי הזוכה החדש ב"אח הגדול" - אך יש מי שכבר מתכונן לרגע שאחרי: בתל אביב נפתחה לפני כחודש קבוצת טיפול פסיכולוגי מיוחדת, המיועדת לנפגעי תוכניות ריאליטי.

 

הקבוצה פועלת במכון קהילת "קבוצות", ארגון ארצי להנחיית קבוצות, ומטרתה לסייע למתמודדים בתוכניות שנפגעו מהחזרה לשגרה, לעזור להם להסתגל לחיים שאחרי החשיפה והחוויה התקשורתית האינטנסיבית.

 

מי נפגע בתוכנית "האח הגדול"?

 

כיום משתתפים בקבוצה חמישה מתמודדים-לשעבר בתוכניות הריאליטי המובילות בערוצים 2 ו-10, זהותם כמובן חסויה, ופעמיים בשבוע הם חולקים יחד את התחושות הדומות המציפות אותם בעקבות החשיפה הטלוויזיונית וניפוץ הציפיות העצומות שהיו להם.

 

"הם מבינים שלא יישארו סלבס"

"יש סוג של דיכאון בעקבות החוויה הגרנדיוזית של הצלחה, והמטוטלת זזה עבור האנשים האלה לצד השני", מסביר הפסיכולוג איתן תמיר, מנהל מכון "קבוצות" ומנחה קבוצת התמיכה החדשה. "המתמודדים נחשפו לאחוזי רייטינג גבוהים, וקשה להבין את עוצמת התשוקה וההתלהבות שהם זכו לה בזמן החשיפה - ואת התחושה הכואבת ביום שאחרי.

 

"מידת החשיפה הולכת ופוחתת עם הזמן אחרי סיום התוכנית, ואנשים מבינים שהם לא יישארו סלבס לאורך זמן. זו תחושה קשה מאוד עבורם, והדרך הטובה ביותר להתמודד איתה היא עם חברים לצרה, שעברו דבר דומה".

 

מה חווים המתמודדים בריאליטי ברגע שנגמרת התוכנית?

"זה קליימקס ואנטי-קליימקס רגשי חזק מאוד. המשתתפים חווים את התנפצות האשליה ואובדן החלום. 15 דקות התהילה שלהם חלפו, וכעת הם מתמודדים עם חזרה לחיים שהם חיים כמו של כולנו.

 

"אלה אנשים שמראש מועדים יותר לפגיעה נרקסיסטית. הם הרי ביקשו בעצמם להשתתף בתהליך שהוא מאוד חושף, כך שיש להם חלומות גדולים - וגם פוטנציאל גדול להיפגע. אנחנו מכירים גם מקרים אחרים של אנשים שהיו חזקים מאוד בתקשורת, וכשירד כוחם הם נפגעו מאוד.

 

"המתמודדים בריאליטי הם בדרך אנשים צעירים, שמרגישים עכשיו שהחיים שלהם נהרסו, מה שכמובן לא נכון. אבל מבחינתם נבנה חלום והתרסק".

 

קליימקס ואנטי-קליימקס רגשי חזק מאוד. גמר The voice (צילום: רשת) (צילום: רשת)
קליימקס ואנטי-קליימקס רגשי חזק מאוד. גמר The voice(צילום: רשת)

 

היכולת לעבוד ולאהוב נפגעה

תמיר הקים את הקבוצה לאחר שפנו אליו שני "בוגרי ריאליטי" מתוכניות שונות וביקשו תמיכה פסיכולוגית שיש בה מפגש עם אחרים שחוו אותה חוויה. אליהם הצטרפו עוד שלושה מתמודדים, והקבוצה פתוחה למצטרפים נוספים. לדברי תמיר, לא נעשית כל פנייה יזומה למשתתפים בתוכניות, והתהליך כולו נעשה באנונימיות מלאה, כטיפול פסיכולוגי לכל דבר.

 

בשנים האחרונות אירעו כמה טרגדיות הקשורות במשתתפי הריאליטי: בשנת 2008 התאבד יוגב ברזילי מהתוכנית "פרויקט Y", ולפני כשלושה חודשים שם קץ לחייו גלעד פרידלנסקי, מהמשתתפים הבולטים בסדרה "שלוש" ששודרה בערוץ 2. בחודש שעבר אף נחשפו פרטים קשים על מצבם הנפשי של מתמודדים בבית "האח הגדול" ומתן כדורים פסיכיאטריים.

 

"בשנים האחרונות מדובר כבר על כמה מאות אנשים שהשתתפו בתוכניות האלה", אומר תמיר, "וכולם מתמודדים עם תחושת פגיעות דומה בעקבות החשיפה התקשורתית". 

 

האם חלקם נפגעו בתוכניות עצמן, כמו שנחשף לאחרונה לגבי "האח הגדול"?

"חלק מהאנשים התחילו לקחת תרופות פסיכיאטריות בעקבות הכישלון, אבל לא תוך כדי התוכנית. בגלל האובדן שהם חוו בסיום התוכניות הם נאלצו לקחת תרופות אנטי-דיכאוניות. היכולת שלהם לעבוד ולאהוב נפגעה, כמו שאמר פרויד". 

 

מדוע המתמודדים מעוניינים להמשיך להיחשף בקבוצה ולא בטיפול פרטני?

"ברגע שאתה נמצא עם אנשים שחווים מצוקה דומה, היתרונות של הקבוצה עולים על הפגיעה. המשתתפים מוצאים בקבוצה אוניברסליות ומרגישים אחאות-לצרה, כי בעיות דומות מתגלות גם אצל אחרים. טיפול קבוצתי הוא כלי אפקטיבי, ועל כל המשתתפים חלה חובת סודיות".

 

כפי שמתאר תמיר, פליטי הריאליטי אינם שוגים באשליות על חזרה לאור הזרקורים. "הם היו רוצים להתרחק מאוד מאוד מכל הקשור בתקשורת", הוא אומר, "ואפילו לא להתראיין לכתבה בעיתון מקומי. האכזבה כל כך גדולה מהאשליה ומהבמה שניתנה להם ונלקחה בהינף יד, שאין להם עניין יותר בתחום".




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: ערוץ 2
"המשתתפים חווים את התנפצות האשליה ואובדן החלום". גמר האח הגדול
צילום: ערוץ 2
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים