שתף קטע נבחר

חג בצל המשבר: בשוק כבר לא מרגישים צפיפות

יומיים לפני ליל הסדר, הקניות לחג בעיצומן - אבל מספר הקונים בבסטות הולך וקטן. "אנחנו לא מצליחים לעמוד בתחרות עם הסוּפרים", סיפרו מוכרים, "אווירת החג מצטמצמת ליום-יומיים". וגם: למה צריך מצות מדרום קוריאה?

ההכנות לליל הסדר תמיד קשות לכיס, והשנה לא רק הצרכנים הם אלו שסובלים מכך. המוכרים בשווקים מקווים כי הסחורה הטרייה והאווירה המרוממת בין הבסטות תקל על הסידורים, שנתפסים לרוב כמכת מצרים ה-11, אולם גם הם לא יכולים להתכחש לירידה במספר הקונים. "אנחנו כבר לא מרגישים את הלחץ והצפיפות שיש בזמן הזה לפני החג", הודו בשוק הכרמל בתל אביב.

  

מרבית המוכרים בשוק התלוננו על המספר ההולך ומתמעט של הקונים בשנים האחרונות, ומפנים אצבע מאשימה לעבר הרשתות הגדולות והמבצעים המפתים שהן מציעות מדי שנה. "אנחנו לא מצליחים לעמוד בתחרות הזו, ומאוד קשה לראות איך כל שנה אווירת החג מתכווצת ליום-יומיים בלבד, ואיתה גם מספר הקונים", סיפר מאיר, בעל דוכן בשר. "אנשים כנראה מרוויחים פחות ממה שהם מוציאים, ומעדיפים לשלם באשראי במקום במזומן".

 

מתכוננים לחג בערוץ החדשות:

נזקקים לסיוע בפסח: "עדיין מקווים שמישהו יעזור"

מצוקת פסח: "נחגוג עם מה שיש. תפוחי אדמה"

ערב פסח: 50 אלף ניצולי שואה זקוקים לסיוע

 

מוטי מתתיהו מתל אביב, מוכר בדוכן עופות, הסכים כי "כל שנה נפתחים יותר סוּפרים עם יותר פרסום לכל אחד, וזה מאוד מורגש כאן אצלנו בשוק". "זו קטסטרופה, לא היה לנו שבוע כזה", הוסיף יעקב, בעל דוכן דגים, "זה כנראה גם בגלל שהחג השנה נפל על השבת אז זה כמו כל סוף שבוע רגיל".

 

אבי, אחד המוכרים, דווקא לא מתלונן: "אנשים מבזבזים יותר בחג" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
אבי, אחד המוכרים, דווקא לא מתלונן: "אנשים מבזבזים יותר בחג"(צילום: ירון ברנר)

 

בדוכן לממכר כלי בית בשוק דווקא לא מסכימים: "כבר שבוע מרגישים את החג, בעיקר בגלל מזג האוויר והשמש שמוציאה את כולם החוצה", העיד אבי, אחד המוכרים. "אנשים באים לשוק כדי לבזבז כסף יותר מהרגיל, הם פחות חושבים על מחירים בחג. באים לקנות הרבה מתנות, בעיקר גאדג'טים למטבח ודברים חדשניים".

 

"קצת יותר יקר, אבל אין כמו השפע"

אם לשאול את הקונים שבכל זאת הגיעו לשוק, מבחינתם הסופר הממוזג לא משתווה לטריות של השוק. "באנו בשביל לטעון מצברים ולחוות את האווירה המיוחדת שיש רק פה", אמר חיים אבינרי, שהגיע לשוק הכרמל במיוחד מראשון לציון, "אין שווקים כאלה אצלנו". ועדיין, את הקניות לחג בכוונתו לעשות בסופרמרקט הקרוב לביתו. "זה הרבה יותר נוח", הסביר.

 

אולם יש גם כאלה שלא דוחים את הקניות עד לרגע האחרון. אנט אוחנה מתל אביב סיפרה ש"מדי יום אני מגיעה לשוק ועושה קניות. כבר שבועיים, בכל יום קצת. לארוחת החג אני קונה בעיקר דגים. המחירים אמנם קצת יקרים אבל אין כמו השוק והשפע שיש פה".

 

משלחת נוער גרמני בסיור בשוק. "באו לראות את 'הישראלי היפה'" (צילום: ירון ברנר) (צילום: ירון ברנר)
משלחת נוער גרמני בסיור בשוק. "באו לראות את 'הישראלי היפה'"(צילום: ירון ברנר)

 

באותו הזמן סיירה בשוק משלחת של עשרה בני נוער מגרמניה, שהגיעו ארצה לשבוע ביוזמת עיריית תל אביב. מנחם רוזנברג ואליסה שודייב, בני 18, שניים מהישראלים שאירחו את המבקרים מחו"ל, סיפרו כי "הבאנו את בני המשלחת לשוק כדי להראות להם את 'הישראלי היפה'. אנחנו מאמינים שהוא נמצא כאן בשוק, בחוץ".

 

מאה מיליון מצות כבר בתהליכי ייצור

יצרני המצות, יש לציין, פחות חוששים מירידה במכירות. בחברת "מצות אביב" מספרים כי כבר מחודש אוקטובר הם עובדים 24 שעות ביממה כדי לעמוד בביקוש, ומדי שנה מייצרים כמאה מיליון מצות מכל הסוגים. "אנחנו מייצאים מצות ללמעלה מ-40 מדינות בעולם, בהן ארצות הברית, רוסיה, מדינות אירופה, דרום אפריקה ועוד", ציין סמנכ"ל החברה, רועי וולף. לדבריו, מצות בגודל מיוחד מיוצאות גם לדרום קוריאה, שם הן משמשות כלחם קודש בכנסיות.

 

במפעל "מצות אביב". 18 דקות למצה (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
במפעל "מצות אביב". 18 דקות למצה(צילום: מוטי קמחי)

 

על תהליך הכנת המצה הוא מספר: "כל השלבים בהכנת המצה נעשים על ידי מכונות, פרט לשלב האריזה. התהליך כולו לא יכול לקחת יותר מ-18 דקות מפני שהבצק יחמיץ. מתחילים בערבול של קמח ומים, לאחר מכן מרדדים את הבצק עד שמגיעים לעובי הרצוי, ממשיכים בחירור המצה ובחיתוכה לאורך ולרוחב במטרה להגיע לצורה המרובעת, ולבסוף אופים אותה בין דקה וחצי לשתי דקות בחום של כ-400 מעלות".

 

באשר לחדשנות בענף המצות, מעיד וולף כי האפשרויות די מצומצמות. "בעיקר בשל הגבלות הכשרות המחמירות", הוא אומר, "יש מצות עם דבש, בצל, שוקולד, מצות אורגניות. עם זאת, מסתבר שדווקא בפסח עם ישראל שמרן יותר ונוהג לקנות בעיקר את המצות הרגילות". לדברי וולף, משפחה ממוצעת קונה בחג חבילת מצות רגילה של 2.5 קילו, וכן חבילה נוספת של מצות מיוחדות.

 

המצות כבר ארוזות. מייצאים ל-40 מדינות (צילום: מוטי קמחי) (צילום: מוטי קמחי)
המצות כבר ארוזות. מייצאים ל-40 מדינות(צילום: מוטי קמחי)

 

השנה יאפו במפעל מצת ענק הטוענת לכתר "המצה הגדולה ביותר

בעולם". אורכה יהיה שישה מטרים ורוחבה 1.06 מטרים, משקלה כשישה קילוגרם לערך ועובייה בין 3 ל-4 מילימטר. במצה זו יהיו לא פחות מ-119,000 חורים, לפי חישוב מהנדס המפעל. "מצה זו תוצג במיני ישראל החל מחול המועד", ציין וולף.

 

רק לשם השוואה, גודלה הסטנדרטי של מצה הוא 18 סנטימטרים מכל צד, יש בה 800 חורים ו-121 קלוריות. במצה עשירה, לעומת זאת, המכילה דבש, בצל, שום או ביצים, יש 130 קלוריות. במצה מצופה בשוקולד 156 קלוריות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
הקרפיונים מסודרים בשוק. "קונים בעיקר דגים"
צילום: ירון ברנר
במפעל "מצות אביב" עובדים מסביב לשעון
צילום: מוטי קמחי
מומלצים