שתף קטע נבחר
 

אחד מי יודע: 8 טכניקות לשיפור הזיכרון מההגדה

קדש ורחץ? ראשי פרקים קלים לזכירה. אחד מי יודע? שינון שבסופו אין סיכוי שנשכח שמדובר באלוהינו. מחברי ההגדה של פסח היו מומחים גדולים בטכניקות זיכרון. ערן כץ מסביר מה אנחנו יכולים ללמוד מהם

מה אתם זוכרים יותר, את "מגילת רות" ו"כל נדרי" או את "עשרת המכות" ו"אחד מי יודע" מההגדה של פסח? רובנו, אם נתבקש ברגע זה לאלתר ולנהל בעל פה את טקס חג הסוכות, שבועות או פסח, נבחר באחרון. ממעמקי זכרוננו נשלוף בקלות יחסית את המוטיבים המרכזיים מההגדה: קדש ורחץ, דיינו, אחד מי יודע, על ארבעה בנים, מה נשתנה, חד גדיא, שולחן עורך ועוד.

 

עוד דרכים לשיפור הזיכרון:

כבו את הטלוויזיה: 15 השיטות לשיפור הזיכרון

מחקר: פעילות גופנית מתונה משפרת את הזיכרון

ראש צלול: 10 שיטות לשיפור הריכוז והזיכרון

 

לא בכדי אנו זוכרים זאת. לא ברור מתי ההגדה התפתחה, כנראה בתקופת בית שני, אבל כן ידועה העובדה שהיא נכתבה בעזרת טכניקות זיכרון על מנת ש"בכל דור ודור יהיה חייב אדם לראות את עצמו כאלו הוא יצא ממצרים" ולהעביר את ליל הסדר, גם אם אין ברשותו הגדה פיזית. ההגדה של פסח היא בית ספר לטכניקות זיכרון, טכניקות שאנו יכולים לאמץ לשיפור זיכרוננו בחיי היום.

 

אז בואו נאמץ כמה שיטות מן ההגדה:

 

1. קדש ורחץ

ר' שמואל מפלייזא, מבעלי התוספתות, חשב ומצא שמן הרצוי לסכם את ההגדה ב-14 מילות מפתח שיהוו ראשי פרקים קלים לזכירה. אם כבר, תהה בינו לבין עצמו, מדוע שלא נחרוז אותם? קדש ורחץ, כרפס יחץ, מגיד רחצה, מוציא מצה, מרור, כורך - שולחן עורך.

 

מכינים פרזנטציה? קחו את מילות המפתח בהרצאתכם וחירזו אותן יחדיו. כל מילת מפתח הינה נבט ממנו יצמח תיאור מקיף יותר בהרצאתכם.

 

2. סימנים

"רבי יהודה היה נותן בה סימנים" – דצ"ך עדש באח"ב. ראשי תיבות היו מאז ומעולם טכניקת זכירה נפוצה במדרשי חז"ל. במקום לזכור עשר מילים, ניתן לצמצמם לעשר אותיות. רוצים לזכור את סיסמת הגישה שלכם באינטרנט? הפכו אותה לראשי תיבות: iwlb2gh – I want little Benny 2 go home.

 

3. ניגון

"מה נשתנה", שאנו מזמרים בהגדה של פסח, נכתב על ידי אפרים אבילאה, מנצח המקהלה הגדולה בווינה, בשנת 1932 כחלק מ"אורטוריית חג החירות". "חד גדיא" הוא שיר עם גרמני מימי הביניים. מספר מחקרים מראים שמוסיקה תורמת ליכולת הזיכרון שלנו. ארגון האלצהיימר האמריקאי אף הוכיח כי תרפיה במוסיקה גרמה לחולי אלצהיימר להיזכר במילים, לשוב ולנגן, ואפילו להגביר את התיאבון. קחו טקסט לימוד משעמם והדביקו לו מנגינה ידועה. יכולתכם לזכור אותו תגבר.

 

4. לוגיקה ואסוציאציות

אחד מי יודע? אחד אני יודע... אחד אלוהינו. תשעה מי יודע? בוא נחשוב – מה בחיינו קשור אסוציאטיבית לתשע? הריון! תשעה ירחי לידה. מוחנו זוכר טוב יותר בעזרת קשרים אסוציאטיביים.

 

הנה עובדה מעניינת ומשעשעת שאולי תרצו לזכור: עלות בניית האנייה טיטאניק היתה שמונה מיליון דולר. הסרט על האנייה עלה 200 מיליון דולר. איך נזכור זאת? ניתן לקשר ליחידה הצבאית 8/200 או לדמיין חנוכיה בעלת שמונה קנים על הטיטניק.

 

5. שותפות קולקטיבית

כל שנה מחדש כולנו שותפים לקריאת ההגדה ולוקחים חלק פעיל בשחזור טקס שמטרתו להזכיר את יציאת מצרים. אנו מגלים את המצות, חוצים אותן, מוזגים יין לכוסות, מטפטפים יין כסמל למכות, שותים בהסבה לשמאל, פותחים את הדלת לאליהו הנביא, מחפשים אפיקומן. בקיצור – יש המון אקשן. מעורבות תורמת לזיכרון. אנו זוכרים טוב יותר מה שאנו שותפים לו ומעורבים בו רגשית.

 

6. שינון

על רבים מהפיוטים בהגדה אנו חוזרים מספר פעמים. בשיר "אחד מי יודע?" אנו חוזרים מהסוף להתחלה על כל אחד מהמשפטים כמה וכמה פעמים. יש כאלה שזה משגע אותם כבר באמצע הדרך, אבל אחרי 13 פעמים לא נשכח ש"אחד" הוא ללא כל ספק אלוהינו.

 

גם "בחד גדיא" ו"דיינו" ישנה חזרה על משפטים שכבר נאמרו. "וְאָתָא שׁוּנְרָא וְאָכְלָה לְגַדְיָא,... וְאָתָא כַלְבָּא וְנָשַׁךְ לְשׁוּנְרָא, דְּאָכְלָה לְגַדְיָא... וְאָתָא חוּטְרָא וְהִכָּה לְכַלְבָּא, דְּנָשַׁךְ לְשׁוּנְרָא, דְּאָכְלָה לְגַדְיָא". עד סוף השיר לנצח נזכור שיש בעיה בין החתול לגדי. שינון מטביע את המידע בזיכרון בדרך הכי יעילה.

 

7. דמיון חריג

כל נער ונערה אחוזי אימה שתורם יגיע לקרוא מן ההגדה - ויהיה זה הקטע הבא: "רְבָבָה כְּצֶמַח הַשָּׂדֶה נְתַתִּיךְ, וַתִּרְבִּי וַתִּגְדְּלִי וַתָּבֹאִי בַּעֲדִי עֲדָיִים, שָׁדַיִם נָכֹנוּ וּשְׂעָרֵךְ צִמֵּחַ, וְאַתְּ עֵרֹם וְעֶרְיָה". שעות עם פסיכולוג בשנים הבאות לא ימחקו את זיכרון המבוכה מאותו ליל סדר. אנחנו זוכרים מצוין את החריג ויוצא הדופן.

 

לומדים משהו משעמם? הוסיפו לו נופך דרמטי ומביך ותראו באיזו קלות תזכרו את החומר.

 

8. מוטיבציה

אלוהים מצווה על בני ישראל: "זכור את היום הזה אשר יצאתם ממצרים". האין מוטיבציה גדולה מזו ליהודי מאמין לזכור? ריצוי מבוקשו של הקב"ה?

 

מוטיבציה, כמו בכל דבר בחיים, תורמת גם לזיכרון. חשבו מה המוטיבציה שלכם לזכור משהו ומה יצא לכם מזה. מה המוטיבציה לזכור שמות? לקוחות, תלמידים וקולגות מרוצים אסירי תודה ונרגשים על כך שזכרתם אותם. מה המוטיבציה לזכור אוצר מילים? יצירת רושם מקצועי ויכולת ורבלית טובה יותר. חושבים שאתם לא יכולים לזכור מספר בן 20 ספרות תוך דקה? ואם אציע לכם מיליון דולר על הצלחתכם? הייתכן וזיכרונכם יבצע את מה שלא האמנתם כי אפשרי?

 

ומילה לסיום – כל הטכניקות לא יעזרו בשנה הבאה בניסיון להיזכר אצל מי היה הסדר בשנתיים האחרונות ותורו של מי לארח. חג שמח!

 

הכותב  הוא מחבר הספר"'סוד המוח היהודי"





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
ההגדה של פסח. בית ספר לזכרון
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים