נתניהו: "מחויב להתיישבות, הפינוי היה מתואם"
לאחר הפינוי המהיר של בית המכפלה, הגיב רה"מ לביקורת החריפה מימין והביע מחויבות להמשך ההתיישבות בחברון וביהודה ושומרון. בצהריים פרצו כוחות יס"מ ופינו את השוהים תוך כמה דקות. ליברמן: זה מערער את יציבות הקואליציה
"הקואליציה יציבה. הפינוי היה מתואם", כך הצהירו היום (ד') גורמים בסביבת נתניהו, שהגיבו לביקורת הקשה מצד שרי הימין על פעולת פינוי בית המכפלה בחברון. נתניהו עצמו הביע לאחר המהלך "מחויבות להמשך ההתיישבות ביהודה ובשומרון בכלל, וביישוב היהודי בחברון בפרט". שר החוץ, אביגדור ליברמן, אמר מנגד כי הטיפול בפרשת בית המכפלה היה שגוי וכי מדיניות כזו מערערת את היציבות הקואליציונית.
דיווחים אחרונים על בית המריבה ב-ynet:
נתניהו על רקע סערת חברון: להסדיר 3 התנחלויות
יעלון: להפקיע מברק את הטיפול בבית המריבה
הפלסטינים מבית המכפלה: "לא מכרנו כלום"
בשעות הבוקר, נפגשו ברק ונתניהו ודנו בנושא. ברק הבהיר כי הוא מחויב לפינוי מבחינה משפטית, וראש הממשלה הורה לו לאבטח את המתחם לאחר הפעולה, ולאפשר את אכלוס הבית - אם ניתן יהיה לעשות זאת מבחינה משפטית.
בנוסף, דנו השניים גם בגורל שכונת האולפנה בבית אל וכן בעתיד התנחלויות נוספות. בסיום הפגישה, סיכמו ראש הממשלה ושר הביטחון על הפינוי בחברון וכן על אופי ההתמודדות עם המשך הישיבה בשכונת האולפנה, סנסנה, רחלים, וברוכין.
בישיבת הממשלה המיוחדת הבוקר, אמר נתניהו כי ביקש מהיועץ המשפטי לממשלה, יהודה וינשטיין, למצוא פתרון לשכונת האולפנה בבית אל כדי למנוע צורך בהריסה. נתניהו הוסיף כי בכוונתו להביא בזמן הקרוב לממשלה, בהמלצתו של שר הביטחון, את האישורים הנדרשים להסדרת מעמדם של היישובים סנסנה שבדרום הר חברון, וברוכין ורחלים שבשומרון.
וינשטיין עצמו אמר בתגובה כי סוכם "שהנושא לא יידון בישיבת הממשלה שהתקיימה היום וכי ההיבט המשפטי ייבחן על ידי היועץ המשפטי לממשלה קודם להעלאת הנושא לדיון בממשלה". באשר לשכונה בבית אל, הדגיש היועץ כי "מדובר בסוגיה שתלויה ועומדת בפני בג"ץ".
ליברמן: להעביר הטיפול בהתיישבות לוועדת שרים
בשעות הצהריים, פרצו לבית כוחות יס"מ והחלו לפנות את השוהים בו, במהלך שהסתיים תוך דקות ספורות, בצורה שקטה וללא עימותים מיוחדים - למעט מספר אנשים שסירבו לצאת מהבית, הותקפו והוצאו בכוח על ידי השוטרים. כשעה קלה לאחר מכן הגיעו כמה בני נוער יהודים מחברון לשכונת אבו סנינה בעיר והתעמתו עם תושבים ערבים. כוחות מג"ב הגיעו למקום במטרה לפנותם.
פינוי הבית בחברון נעשה לאחר שוינשטיין, מסר את עמדתו לראש הממשלה ולשר הביטחון, לפיה יש לבצע את הפינוי ללא דיחוי. הוא עמד על כך שאין צורך בהחלטת ממשלה לביצוע הפינוי וכי הפינוי מתחייב לאלתר נוכח החשיבות בשמירה על שלטון החוק.
שר החוץ, אביגדור ליברמן, אמר בעקבות הפינוי כי "כל הטיפול בפרשת בית המכפלה בחברון, מתחילתו ועד סופו, התנהל בצורה שגויה, הן מבחינה מהותית והן מבחינה קואליציונית. אי אפשר להשתמש בטענה של קדושת זכות הקניין בכדי לפנות יישוב שלם שהוקם לפני 13 שנה, ומנגד לא לכבד את זכות הקניין כשמדובר ברכישת בית בחברון על ידי יהודים".
ליברמן הוסיף: "הטיפול של משרד הביטחון בנושא ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון נועד להלהיט את הרוחות ולא לתת
מענה לביטחונם של אזרחי ישראל הגרים שם. המדיניות הזו מערערת את היציבות הקואליציונית ופוגעת ביכולת של מרכיבי הממשלה השונים לחיות זה לצד זה. הפתרון היחיד שיכול להחזיר את היציבות הוא העברת כל הסמכויות בנושא ההתיישבות היהודית ביהודה ושומרון לוועדת שרים מיוחדת שתשקף נכונה את דעת הרוב בממשלה ובציבור".
ישי: זו אפליה. מופז: מקווה שזה ההיסוס האחרון
ברק עצמו אמר לאחר הפינוי: "אמשיך לפעול לשמירת החוק והדמוקרטיה תוך הבטחת מרות המדינה על אזרחיה". השר הוסיף כי הבקשה להיתר עסקה וכן חוקיות הרכישה ימשיכו להתברר באופן מקצועי וללא פניות, "אך לא ניתן לאפשר מצב בו ננקטות פעולות המנוגדות לחוק במטרה לקבוע או להכתיב לשלטון עובדות בשטח".
יו"ר קדימה, שאול מופז, אמר בעקבות הפינוי: "לממשלת ישראל הייתה התלבטות אם לקיים את החוק בישראל, ואני אומר - בעניין החוק אין משחקים וצריך לבצע אותו. כולם שווים בפני החוק. אני מקווה מאוד שזה ההיסוס האחרון של הממשלה הזאת". בכנס איגוד האיכרים שנערך בכפר המכבייה אמר מופז: "נכון, לעיתים יש גם שיקולים מבצעיים, אבל בשעה שבית
המשפט פסק - צריך היה לעשות את זה, ואילו אני שומע הרהורי חרטה בדיונים בתוך הממשלה".
שר הפנים ויו"ר ש"ס, אלי ישי, השתתף גם הוא בכנס ואמר: "יש פה אפליה. כשבני מיעוטים רוצים לקנות דירות ברחבי הארץ, החוק כמובן מאפשר ואסור להפלות בין יהודי לערבי. אבל כשיהודי קונה בחברון מוציאים אותו מהבית בטענה של הפרעה ציבורית או כל מיני טענות משפטיות כאלו ואחרות. זה מצער וכואב מאוד, ואני מקווה שבסופו של דבר הצדק באמת ייצא לאור. אם באמת נרכש הנכס כדת וכדין אז הדירה שלהם, ואם לא - אז יש ויכוח". ישי הביע תקווה שהמהלך לא יעודד פעולות תג מחיר: "אלימות לא תתרום דבר".