רגע לפני ליל הסדר - האם אתם באמת אורגנים?
ירקות שורש, ירקות עלים ואפילו יין - הכינוס השנתי הוא הזדמנות להשוויץ בפני היקרים לנו ולהפגין תודעה בריאותית. למרות הרצון הטוב, תמיד עלול להגיח קרוב משפחה שייטען כי המזון לא באמת אורגני. כך תדעו לענות ותימנעו מבוכה מיותרת
חג האביב מסמל צמיחה, רעננות והתחדשות - עיתוי מצוין להכניס לקערת הסדר מוצרים אורגנים, בריאים, ישראלים ובמחירים הוגנים. אבל חשוב שלא להסתפק במילים "בריא", "טבעי" או "אורגני" על האריזה. קראו היטב את האותיות הקטנות, וודאו שמדובר בתוצרת אורגנית, מפוקחת, מקומית ולא מיובאת.
עוד בערוץ כלכלה ירוקה :
- אם זה לא בריא ולא זול - זה לא אורגני חגיגת מחירים? פסח לא חייב לעלות לנו ביוקר
- אני ילד ירוק: חינוך לצרכנות נבונה בפסח
טיפ נוסף, הוא לא להגזים בכמויות - לפני שתגישו את כרטיס האשראי לקופאית, עיצמו את עיניכם וחישבו כמה אחוז מהמזון שלנו נזרק מדי יום מהמקרר, מכיוון שפג תוקפו. לא חבל? או כפי שאני אומרת - הגיע הזמן שנהפוך מאמריקאים באריזות גדולות, לפטיט עם ניחוח צרפתי.
ועוד טיפ חשוב - נסו לרכז את הקניות במקום אחד, אך וודאו שהמחירים הוגנים ונוחים. ניתן כיום למצוא מגוון רחב של תוצרת אורגנית במחירים שפויים, אז אל תקנו בכל מחיר. אז על מה חשוב להקפיד בקניית תוצרת אורגנית לחג?
ירקות עלים אורגניים
מה זה כולל? חסה, כרוב, כרובית, ברוקולי ועוד.
על שום מה? גידולי העלים האורגנים הם בריאים, מזינים וטעימים, שלא משתמשים בתכשירי הדברה כימיים שונים לסילוק אוכלוסיות המזיקים. בחקלאות האורגנית מגדלים את גידולי העלים בעיקר בעונתם הטבעית.
במהלך גידולי הסתיו והחורף המגדלים האורגניים מסתפקים בהגנת הצומח הטבעית בחסותו של הטבע, ונותנים לטמפרטורות הקרות לעשות את רוב העבודה. ביתר חודשי השנה, משתמשים ברשתות למניעת כניסת חרקים למבנים.
ירקות שורש אורגניים
מה זה כולל? גזר, בטטה, סלרי ראש, ותפוח אדמה.
על שום מה? ירקות שורש אורגניים גדלים בשדות אותם לא מרססים בחומרים כימיים. את ירקות השורש האורגניים מדשנים באמצעות קומפוסט שמקורו מן הטבע. את העשבים בשדה עוקרים בעבודת כפיים. ירק שורש אורגני מגיע מקרקע שדושנה באמצעים טבעיים בלבד, ומחלקת שדה שלא רוססה בחומרים כימיים למניעת עשבים.
יש לדעת, כי היבולים המושגים באמצעות גידול אורגני עשויים להיות נמוכים מעט מאלו של הגידול הקונבנציונאלי. בנוסף, מחירי התשומות בממשק האורגני גבוהים יותר מאחר שדישון בקומפוסט, לדוגמה, יקר יותר מדישון כימי. זו הסיבה שהתוצרת האורגנית לא פעם יקרה יותר.
מצות אורגניות
על שום מה? כי אם כבר נגזר עלינו לאכול מצות, אז יש מכוסמין אורגני או מקמח מלא אורגני, תוצרת הארץ. ההמלצה שלנו: מצות אורגניות של "אדמה".
יין אורגני כשר לפסח
על שום מה? יש מספר קטן של חברות ישראליות שמציעות יינות אורגניים ובמחירים הוגנים. לפעמים אפשר למצוא אותם על המדפים ברשתות השיווק, אבל אנחנו ממליצים לנסות ולקנות אותם ישירות מהמגדלים, על מנת לחסוך את המחיר הכלכלי והסביבתי של השינוע.
לפיכך, באפשרותכם לבדוק אם ניתן לקבל את היין במשלוח ישירות לבית הלקוח, או לעבור דרך אחד מהיקבים במהלך הטיולים בחג. בין ההמלצות שלנו: מיץ ענבים אורגני ישראלי מתוצרת "שדה אליהו", שמיוצר בכרמי הקיבוץ בעמק בית שאן. המחיר - בין 20 ל-25 שקלים.
המלצות נוספות: יין אורגני מ"חוות מקורה", שממוקמת בליבו של הר געש קדום בלב הכרמל. היין עשוי מענבי מרלו אורגנים ובעל טעם פירותי עשיר, בעיקר בטעמי פירות יער אדומים, פטל ואוכמניות. עוד המלצה היא יינות "בשן", מיקב אורגני שברמת הגולן, בעיקר הקברנה סוביניון או מרלו מבצירים 2008 ו-2009. המחירים: כ-80 שקל בממוצע.
שמן זית אורגני
על שום מה? כי אין שימוש בחומרי הדברה מסוכנים. ממשק הגידול של הזית האורגני מבוסס על שימוש במלכודות ללכידה של זבוב הזית שהינו המזיק העיקרי בזיתים. כאשר אנו רוכשים שמן אורגני אנו תומכים בצורה ישירה בשימור הסביבה ותורמים לקידום השימוש בחקלאות ברת קיימא.
רק שימו לב, שהשמן לא רק "אורגני", אלא גם ישראלי. מקור השמן חייב להיות כתוב בצורה ברורה על הבקבוק אז אל תתפשרו על שמן מיובא, אפילו אם כתוב עליו שהוא "אורגני", ואפילו אם הוא נמכר בחנויות הטבע. זכרו - גם שם טוב וגם שמן טוב.
כמובן שמומלץ לקנות ישירות מבית הבד או מהמגדל. בקניה ממקורות לא מוכרים הסיכון גדול והסיכוי לזיוף גבוה. רשימת מגדלים ישראלים תוכלו למצוא כאן.
ביצים
בקניית ביצים, הקפידו לוודא שעל האריזה מצוין כי הן אורגניות וכי יש עליהן סמל פיקוח. שימו לב - אל תתבלבלו עם המונח ביצי חופש, שכן רק בביצים אורגניות מקפידים גם על תזונת התרנגולות ואין כימיקלים או חומרים מן החי במזון שלהן.
הכותבת הינה מנכ"לית הארגון לחקלאות אורגנית, חברה בהנהלת ארגון הגג של הארגונים הסביבתיים וחוקרת בבית הספר למנהל עסקים ב-MIT ארה"ב. סייעו בהכנת הכתבה: הצוות המקצועי של הארגון לחקלאות אורגנית, גלעד מרק, רועי בורוכוב, רן אראל, גדי מוזס, טלי ברנר ואיציק כהן