שתף קטע נבחר

 

אידלמן לנתניהו: קיצוץ בבריאות - סכנה ביטחונית

תחת הכותרת "ייעול כוח האדם במשרדי הממשלה", קיבלה ממשלת נתניהו החלטה לקצץ 2% מהמשרות ומרכיבי השכר במשרדי הממשלה. משרד הבריאות יספוג קיצוץ של 48 תקנים ועוד 40 מיליון יקוצצו בבתי החולים. יו"ר ההסתדרות הרפואית שיגר מכתב לנתניהו: "איום אישי על חיי אזרחי המדינה"

בשקט בשקט העבירה אתמול (ד') הממשלה את אחת ההחלטות הדרמטיות לקיצוץ המגזר הציבורי כדי לממן את הפחתת המס על הדלק. תחת הכותרת "ייעול כוח האדם במשרדי הממשלה", יופחתו 2% ממשרות במשרדי הממשלה ובתקציבי השכר של המשרדים. משרד הבריאות עומד להיפגע ב-48 תקנים ובתי החולים הממשלתיים יספגו קיצוץ עמוק של 40 מיליון שקלים בשכר עידוד. יו"ר ההסתדרות הרפואית, ד"ר לאוניד אידלמן, שלח מכתב זועם לראש הממשלה, בנימין נתניהו.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

מסדר מופז: בלי סלולרי בישיבות, בלי איחורים

תושב יהוד נעדר: בנו הפעוט שואל "איפה אבא?" 

ברק: 2012 - שנת המאבק בגרעין האיראני

 

"קיצוץ במערכת הבריאות יוביל, ברגעים הקשים והרגישים ביותר בחייהם", כתב אידלמן במכתב לנתניהו. "המערכת סובלת מזה עשורים ממחסור חמור בתקני כוח אדם ותקציבים. מבדיקה של חברה חיצונית שנערכה בשנה שעברה עולה כי על-פי הערכה זהירה, חסרים במערכת הבריאות אלפי תקני רופאים, מתוכם 1,000 רופאים חסרים במערכת באופן מיידי. מצב תקינת האחיות במערכת קשה לא פחות".

 

"מערכת הבריאות סובלת ממחסור בתקנים". טבלת הקיצוצים הגדולים ()
"מערכת הבריאות סובלת ממחסור בתקנים". טבלת הקיצוצים הגדולים

 

ד"ר אידלמן הזהיר כי לנוכח האיומים הביטחוניים הנשקפים למדינת ישראל, "פגיעה בתקציב בתי החולים משמעותה גם פגיעה אקוטית בהיערכות העורף לשעות חירום. מדובר בסכנה ביטחונית ואיום אישי על חייהם של אזרחי המדינה. אני פונה אליך בקריאה לקבל את ההחלטה הנכונה כדי למנוע פגיעה בבריאות הציבור - בטל את הקיצוץ בתקציב משרד הבריאות".

 

בשיחה עם ynet הסביר ד"ר אידלמן כי "עוד לא ברור מה פרטי הקיצוץ אך יש כאן פוטנציאל לפגיעה חמורה. מערכת הבריאות מאוד שברירית. אין שומנים במערכת הבריאות. היא כולה בנויה על חוסרים גדולים מאוד. ההשקעה בבריאות ביחס לתמ"ג לא עלתה מאז שנות ה-90 כאשר בינתיים השתנתה הרפואה מקצה לקצה. טכנולוגיות חדשות ויקרות כמו MRI, תרופות יקרות וטיפול בסרטן או ניתוחי זעיר פולשניים כלל לא היו קיימים. אנחנו נמצאים כבר במקום גרוע מאוד מבחינת ההשקעה הכללית בבריאות.

 

"מבחינת מספר הרופאים אנו המדינה המפותחת היחידה שבה מספר רופאים לאלף נפש נמצא בירידה ולא בעליה. מספר האחיות והמיטות נמוך מאוד ביחס לשאר המדינות ודברים אלו משפיעים יום יום על איכות הטיפול. עוד מכה למערכת הזו תעלה בחיי אדם ובבריאות האנשים. לכן ראיתי לנכון לכתוב לראש הממשלה שאסור לחסוך בבריאות ובחיים שלנו. מערכת הבריאות בפירוש לא יכולה לספוג את הקיצוצים האלו עתה".

 

"אתה בוודאי מודע למצבה הקשה של מערכת הבריאות בישראל"  (צילום: הרצל יוסף) (צילום: הרצל יוסף)
"אתה בוודאי מודע למצבה הקשה של מערכת הבריאות בישראל" (צילום: הרצל יוסף)

 

שכר העידוד הינה שיטת תגמול שבה משולם לעובד סכום כסף בנוסף לשכרו הרגיל, בתמורה להעלאת רמת ההישגיות מעל לנורמה שנקבעה כרמת ביצוע נורמלית. ברמת ביצוע נורמלית, ההישגיות היא של 100%. היעילות מחושבת לפי היחס בין הזמן שהוקצב למשימה מסוימת ובין הזמן המושקע בפועל, ונקבע לה גבול עליון: 142%. השיטה מופעלת בהתאם להסכם קיבוצי משנת 1969.

 

סגן שר הבריאות יעקב ליצמן התנגד נחרצות לקיצוץ בישיבת הממשלה. ליצמן התריע כי מדובר ב"קיצוץ בבשר החי, שיש לו השפעה ישירה על תפעול המערכת ופגיעה בתקנים שהובטחו לרופאים ולאחיות וכן למיגון בתי החולים".

 

ל-ynet נודע כי לפי בקשתו של ליצמן, נציגי משרד הבריאות הגיעו להסכמה עם נציגי אגף התקציבים במשרד האוצר, כי מהקיצוץ שאושר יוחרגו תקני הרופאים והאחיות, כדי למנוע פגיעה בחולים וכדי לא לפגוע בהסכמים שנחתמו באחרונה עם האחיות והרופאים.

 

"מה תעשה כשמחיר הבנזין יעלה שוב?" 

סגן השר סיפר כי הציע לראש הממשלה נתניהו כחלופה לקיצוץ התקציבי, להעלות את מחירי הסיגריות בשקל נוסף. "כך תממנו את כל הקיצוץ הזה", אמר ליצמן לראש הממשלה. "אנשים שמעשנים גם נעשים יותר חולים, וגם עושים אנשים אחרים חולים ובכך מעלים את העומס על בתי החולים".

 

ליצמן המשיך ושאל את ראש הממשלה: "ומה תעשה כאשר יעלה מחיר הבנזין שנית? הגם אז תקצץ שוב? ואם יירד מחיר הבנזין, האם תחזיר את התקציב שקוצץ לחולים?" ליצמן הוסיף כי אינו רואה מהיכן יוכל לקצץ ו"מדוע יש להרעיד את מערכת הבריאות שלראשונה מזה זמן רב ועמוסת שביתות, הגיעה לרגיעה".
 
"מדוע להרעיד את מערכת הבריאות?" טבלת הקיצוצים במשרות ()
"מדוע להרעיד את מערכת הבריאות?" טבלת הקיצוצים במשרות
 
גם מנהל המרכז הרפואי וולפסון בחולון, ד"ר יצחק ברלוביץ', ששימש בעבר כמנכ"ל משרד הבריאות, תקף את ההחלטה לבצע קיצוץ. לדבריו,"מערכת הבריאות היא מערכת שבסופו של דבר דואגת לבריאותו של עם ישראל וכמובן שכל פגיעה בה היא דבר שעלול לכאוב לכל אזרח במדינת ישראל. שירותי בריאות מגיע לכל אזרח במדינה ואני מסכים עם דעותיו של ד"ר אידלמן בנושא".

 

במהלך השנה האחרונה עמדה מערכת הבריאות בפני קריסה אפשרית בעקבות שביתות ועיצומים שבהם נקטו הרופאים המתמחים והאחיות. בחודש שעבר הגיעו משרד

 האוצר ומשרד הבריאות להסכמות עם יושבת ראש הסתדרות האחיות אילנה כהן על צעדים להתמודדות עם העומסים בבתי החולים, הגדלת מספר העוסקים בתחום ושיפור תנאי עבודתן של האחיות. חודש קודם לכן קיימו האחיות שביתת אזהרה למשך יממה, במחאה על העומסים הכבדים בבתי החולים.

 

בדצמבר האחרון חתמו נציגי הרופאים המתמחים על הסכם הבנות עם נציגי משרד האוצר וההסתדרות הרפואית, בתום כמעט שנה של עיצומים, התפטרויות ואינספור דיונים. עם זאת, המתמחים טענו כי ההסכם "לא מתקן את המערכת החולה". מנגד, יו"ר ההסתדרות הרפואית ד"ר אידלמן אמר אז כי "אפשר לחזור לעבודה לראש מורם".

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מתריע. ד"ר לאוניד אידלמן
צילום: גיל יוחנן
"קיצוץ בבשר החי". ליצמן
צילום: אוהד צויגנברג
"הצעתי לנתניהו לעלות את מחיר הסיגריות"
צילום: רויטרס
מומלצים