תרופות או תזונה? מה הכי יעיל לטיפול בכולסטרול
סטטינים? יעילים, אבל עלולים לפגוע בשרירים. אומגה 3? מורידה את הסיכון למוות, אבל עלולה להכיל מתכות כבדות. לסובלים מכולסטרול גבוה ישנו מגוון רחב של אפשרויות טיפול, טבעיות ותרופתיות. ד"ר נסטור ליפובצקי בדק מה היתרונות והחסרונות בכל אחד מהם
ישנו מגוון רחב של טיפולים המוצעים כיום לבעלי כולסטרול גבוה, בעלי יעילות, תופעות לוואי ורמת מאמצים, גם כספיים ונפשיים, שונים. כדי שתוכלו לבחור את הטיפול המתאים לכם ביותר הכנו עבורכם מדריך מיוחד של היתרונות והחסרונות של מגוון הטיפולים שהוכחו מדעית כיעילים.
כבר ביקרתם בערוץ כולסטרול שלנו? לחצו כאן
עוד כתבות של ד"ר נסטור ליפובצקי בערוץ הבריאות:
אירובי או משקולות? מה עדיף להורדת כולסטרול
20 המזונות שמונעים כולסטרול והתקף לב
בדיאטה? איך לגרום לגוף להאמין שהוא שבע
סוכרת: אפשר למנוע גם בלי שימוש בתרופות
1. טיפול תזונתי
נכון להיום התזונה המומלצת להורדת הכולסטרול לא תומכת בצמצום כלל השומנים במזון, אלא בצריכת השומנים הנכונים יחד עם צריכה של סיבים מסיסים, ויטמינים ומינרלים. מבין סוגי התזונה שנחקרו זו שעונה לשם "דיאטה ים תיכונית" הינה התזונה המתאימה ביותר לצורך הורדת הכולסטרול. התזונה הים תיכונית מתבססת על מזון טרי, כמעט לא מעובד, הכולל צריכה גבוהה של פירות, ירקות, לחם ודגנים מלאים, קטניות, אגוזים, ושמן זית.
מוצרי חלב נצרכים בכמות מתונה וכך גם ביצים, דגים ועוף. הטיפול כולל גם פעילות גופנית, רצוי פעילות רצופה במשך שעה, ארבע פעמים בשבוע.
יתרונות: טיפול תזונתי להורדת הכולסטרול יכול להוריד את רמות הכולסטרול ב-LDL (כולסטרול הרע) מ-10% ועד ל-28%. בנוסף, הפעילות הגופנית מעלה את הכולסטרול ב-HDL (כולסטרול הטוב) בין 5% ל-16% מערכו ההתחלתי. מחקרים הראו ירידה בתמותה ותחלואה מאוטם שריר הלב באמצעות הדיאטה הים תיכונית. בנוסף, אין לטיפול תופעות לוואי והוא בעל השפעות חיוביות נוספות על רמות הסוכר, לחץ הדם, צרבות ובריאות הגוף בכלל.
חסרונות: הקושי העיקרי הוא בהתמדה. קשה להקפיד על תזונה בריאה לאורך זמן מכמה סיבות, ביניהן העובדה שהמזון הלא בריא זול ונגיש יותר, ואילו המזון הבריא, יקר וקשה להשגה. המזון העשיר בשומנים לא בריאים, במלח ובסוכר ממכר, ולכן קשה להימנע ממנו.
חשוב להדגיש כי הטיפול התזונתי הינה הדרך האמיתית והנכונה להתמודד עם הבעיה, אבל היא שמורה לאנשים שמעריכים את עצמם מספיק כדי לוותר על "תזונת העדר".
2. סטטינים
שליש מהכולסטרול שבגוף האדם מגיע מהמזון, אך שני שלישים מיוצרים בגוף, בעיקר בכבד. סטטינים הם קבוצת תרופות שמדכאות את ייצור הכולסטרול בכבד על ידי דיכוי האנזים האחראי לייצורו. בנוסף משפיעים הסטטינים על מניעת אוטם שריר הלב בדרכים אחרות, כגון מניעת דלקתיות, שהינה חלק מהתהליך השלילי שעוברים העורקים המגיעים ללב, ובאמצעות שיפור התפקוד של האנדוטליום, שכבת העורק שבמגע עם נוזל הדם, אשר תפקודה התקין חשוב למניעת אוטם שריר הלב.
יתרונות: הסטטינים הוכחו כמקטינים את התחלואה מאוטם שריר הלב ב-36% באוכלוסייה בריאה, ללא מחלות לב קודמות. עם זאת יש להבין כי אצל אנשים שכבר חולים במחלת לב התרופה תמנע אוטם שריר הלב אחד על כל 62 חולים שמשתמשים בה. במניעה ראשונית, כלומר אצל אנשים בריאים, התרופה תמנע אוטם שריר הלב אחד על כל 153 אנשים שמשתמשים בה.
יתרון נוסף הוא שעלות הטיפול נמוכה כיוון שהתרופה מסובסדת על ידי קופות החולים. גם צורת הטיפול נוחה במיוחד. מדובר בכדור בגודל קטן, שנלקח פעם ביום בשעות הלילה.
חסרונות: כמו לכל תרופה ליד היתרונות שבטיפול ישנם לסטטינים תופעות לוואי. השכיחה ביותר היא רבדומיוליזיס, או במילים פשוטות פגיעה שרירית שגורמת להתכווצויות, בעיקר בגפיים התחתונות. למרות שמטופלים רבים מדווחים על התכווצויות ברגליים, ברוב המקרים התופעה עוברת על ידי שינוי בסוג הסטטין.
לגבי החששות מסרטן וסוכרת שהועלו לאחרונה, מטהאנליזה (מחקר שמרכז את התוצאות של המחקרים המבוקרים שנעשו בעבר) מראה שאין הבדל בסיכון לסוכרת ולסרטן בין מטופלים שקבלו סטטינים לבין מטופלים שקבלו תרופת דמה.
3. פיטוסטרולים
פיטוסטרולים מחולקים לשני סוגים, סטנולים וסטרולים. אלו מבנים סטרואידים צמחיים עם מבנה דומה לכולסטרול אנושי. ההשפעה על רמת הכולסטרול בדם היא דרך תחרות עם הכולסטרול על מקום הספיגה מהמעי, ובכך נמנעת הספיגה של חלק מהכולסטרול הנצרך מהמזון.
יתרונות: פיטוסטרולים במינון של 2 עד 2.5 גר' נמצאו כמורידים את רמות הכולסטרול ב-LDL (כולסטרול הרע) ב-5% עד 15%. על פי תכונה זו של פיטוסטרולים הם אמורים לסייע במניעת מחלות לב, למרות שאין עדיין עדויות מדעיות ישירות לכך.
חסרונות: למרות שהשימוש בפיטוסטרולים נמצא בעל בטיחות גבוהה ברוב המחקרים, מספר מחקרים העלו את הדאגה ששימוש במינונים גבוהים בחומרים אלה מוריד את רמת הקרוטנואידים (מקור לייצור ויטמין A על ידי הגוף), ויטמינים מסיסים בשומן ואנטיאוקסידנטים בגוף. כדי למנוע זאת מומלץ לצרוך חמש מנות של פירות וירקות ביום כדי לשמור על רמות תקינות של הויטמינים הללו.
בחולי סיטוסטרולמיה (מחלה גנטית נדירה המאופיינת על ידי ספיגה מוגברת של פיטוסטרולים) קיימת התוויית נגד לשימוש בסטרולים. חיסרון נוסף הינו התשלום החודשי הלא מסובסד של התוספים הללו.
4. אומגה 3
זוהי קבוצת חומצות שומן שגוף האדם אינו מסוגל לייצר. חומצות שומן מסוג אומגה 3 מיוצרות בעיקר על ידי צמחים,
הנבלעים על ידי דגים במעמקי האוקיינוס, ומכאן הריכוז הגבוה של אומגה 3 מדגי ים. יש לציין שחומצת השומן המצויה בצמחים מצריכה הפיכה בגוף לחומצות אומגה 3 בשם EPA ו-DHA, שהן יעילות לשימוש על ידי הגוף. הגוף לא מבצע את העיבוד הזה בצורה יעילה, ולכן ניתן לקבל את חומצות השומן הללו ישירות מדגים.
יתרונות: נראה שטיפול באומגה 3 מקטין את התמותה מאוטם לבבי בשימוש לבד או בשילוב עם סטטינים, למרות שמחקרים אחרים הראו שחולים בטיפול תרופתי ופולשני אופטימלי לא הפיקו יתרון נוסף משימוש באומגה 3.
חסרונות: אומגה 3 עלול לעלות את רמת הכולסטרול הרע במידה מועטה. בנוסף חומצות שומן אומגה 3 הינן בעלות רגישות גבוהה לחמצון, מה שניתן למנוע על ידי אריזת השמן בתנאים אנארוביים (ללא אוויר) והוספת ויטמין E, שהינו נוגד חמצון.
בנוסף, דגים ניזונים גם מהמתכות הכבדות שנזרקות לים. מתכות אלו בכמויות גדולות מסוכנות לאדם. רצוי לאכול דגים קטנים ולגוון בין סוגי הדגים. הצריכה המומלצת הינה מנת דג פעמיים בשבוע. מי שמעוניין לצרוך אומגה 3 כתוסף צריך לוודא שהכדור נקי ממתכות כבדות.
עוד חיסרון הינו מחיר היקר של הדגים או של התוספים, שאינם מסובסדים בארץ.
הכותב הוא דיאטן קליני ומומחה לאפידמיולוגיה ורפואה מונעת. מפתח "דוקטור נסטור" שיטה מדעית מתקדמת להרזיה, ספורט ובריאות