חצי מהגז במאגרים גדולים - לייצוא לחו"ל
יש להגדיל מ-2 ל-4 את מספר מתקני קליטת הגז בישראל. כך ממליצה ועדת צמח לבחינת המבנה העתידי של משק הגז בישראל. בנוסף, יש לקבוע לכל מאגר כמות מינימלית של גז שאותה חברות הקידוח יהיו מחויבות למכור למשק הישראלי
הוועדה לבחינת המבנה העתידי של משק הגז בישראל, בראשות מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח, הגישה הבוקר (ה') את מסקנות הביניים שלה לראש הממשלה בנימין נתניהו. הוועדה ממליצה להרחייב את מספר מתקני קליטה המוליכים גז לישראל מהמאגרים בים התיכון לארבעה (שניים בצפון ושניים בדרום).
עוד על הגז הטבעי:
- ההתנגדויות לא הועילו: מתקני הגז יוקמו ביבשה
הממונה על ההגבלים יבחן את העסקאות של תמר
לנדאו: הפלסטינים יהיו צרכני הגז הטבעי שלנו
בנוסף ממליצה הוועדה לחייב את חברות הקידוח להקצות אחוז מסוים מהגז שבמאגרים לצורכי המשק הישראלי וזאת על מנת להבטיח מענה לצורכי החשמל של האזרחים עד לשנת 2037. "תפקידה של המדינה להבטיח כי משאבי טבע מוגבלים אלה יינוצלו באופן שיביא למקסימום את ערכם עבור אזרחי מדינת ישראל", נכתב במבוא לדו"ח.
בישראל יש כיום צינור הולכה אחד, שמוליך גז ממאגרים תטיס למתקן קליטה שמצפון לאשדוד. הוועדה ממליצה על ארבע נקודות קליטה, שלפחות אחת מהן תהיה מצפון לחדרה. כמו כן ממליצה הוועדה כי לכל נקודת קליטה יוכלו להתחבר לפחות שני ספקים וזאת על מנת למנוע מצב שבו למספר קטן של ספקים יש שליטה מלאה על אמצעי ההולכה.
רק נקודה אחת להולכת הגז
הרחבת מספר המתקנים הכרחית בין היתר על מנת למנוע מצב שבו לישראל יש גז במאגרים בים התיכון אבל אין יכולת להעבירו לתחנות הכוח של חברת החשמל, כפי שקורה כיום עם מאגר תמר. "המצב שבו יש הרבה גז בים אך אין גז לאזרחים, אסור שיחזור על עצמו לעולם", אמר מנכ"ל משרד האנרגיה שאול צמח.
צמח ציין כי הוועדה בראשותו מוטרדת מאוד מהמצב כיום, שבו קיימת רק נקודה אחת להולכת גז לארץ. הוועדה ממליצה כי הנקודה השנייה בסמוך לאשדוד, תוקם בהקדם האפשרי.
בנוסף להמלצות על מתקני הקליטה, נתנה הוועדה גם את דעתה לשאלה כמה מהגז הטבעי יישמר לצורכי המשק וכמה יימכר לחו"ל. הוועדה קבעה כי למשק הישראלי דרושה של כמות של 400 bcm (מיליארד מ"ק), מתוך פוטנציאל של 1,400 bcm הקיים במאגרים, על מנת לספק את צורכי החשמל עד לשנת 2017.
המשרד להגנת הסביבה מתנגד להמלצות
התנגדות ראשונה להמלצות, בינתיים, מגיעה מכיוון המשרד להגנת הסביבה. במשרד האמון על הפחתת הזיהום סבורים כי ההמלצות בנוגע לכמות הגז הדרושה למשק הישראלי אינן ממצות את היתרון הסביבתי שיכול לצמוח לציבור הישראלי מהתגליות מכיוון שהן אינן מביאות בחשבון את הגז דרוש למעבר להנעת כלי רכב ללא שימוש בדלקים.
"תרחיש הבססי מניח כי גם ב-2040 למעלה ממחצית מכלי הרכב בישראל ימשיכו להיות מונעים בבנזין וסולר", נמסר מהמשרד להגנת הסביבה... תרחיש הבסיס, אפוא, רחוק מלגלם את מלוא היתרונות הסביבתיים והכלכליים הנובעים מהסבה נרחבת של המשק לגז טבעי".
במשרד להגנת הסביבה גם סבורים שיש להגדיל את המכסה למשק הישראלית מ-400 BCM בהמלצות הוועדה ל-550 BCM ולתקן גם את השיעורים שכל מאגר יצטרך לשמור למשק המקומי כדי שיוכלו לעמוד במכסה זו.
מדלק קידוחים ואבנר חיפושי נפט נמסר, כי "עיקרון הייצוא, שנקבע בהמלצות הביניים של הועדה, הינו תנאי הכרחי להמשך פיתוח משק האנרגיה בישראל. השותפויות בדעה כי האיזון הנכון בין שמירה על עצמאותה האנרגטית של ישראל לבין ניצול התועלות הכלכליות והגיאו-פוליטיות הטמונות בייצוא הגז, מחייב הגדלת כמויות הגז המיועדות לייצוא.
"השותפויות תעבוד בשיתוף פעולה עם משרדי הממשלה והוועדה לגיבוש מסקנות סופיות שיאפשרו לנצל את תגליות הגז הקיימות והפוטנציאליות למיקסום התועלות לטובת כלל אזרחי ישראל. השותפויות קוראות למשרדי הממשלה לפעול בנחישות להסרת החסמים ולקידום פיתוח התשתיות הדרושות למשק הישראלי ולייצוא הגז".