שינה דעתו: סולימאן החליט לרוץ לנשיאות מצרים
עומר סולימאן, מבכירי משטרו של מובארק, הודיע כי הוא נענה לקריאת העם שיצא לרחובות לאחר שהודיע מוקדם יותר השבוע שאין בכוונתו להתמודד. "השמעתם פקודה ואני חייל ממושמע", אמר. התנאי להגשת המועמדות: גיוס 30 אלף חתימות תוך יום
הבחירות במצרים - הכותרות האחרונות:
מצרים: מהו הקשר היהודי של עמרו מוסא?
מועמד האחים במצרים: "דבר ראשון - ההלכה"
בתו של א-שאטר: הוא סירב לרוץ לנשיאות מצרים
סולימאן, שנחשב לאחת הדמויות החזקות במשטר המצרי הקודם, הצהיר מוקדם יותר השבוע כי אינו מתכוון להתמודד בבחירות שיתקיימו בחודש הבא. בתגובה, מאות בני אדם התכנסו אתמול בקהיר וקראו לו לשנות את דעתו. הם נשאו שלטים בהם נכתב: "סולימאן, הצל את מצרים" ו-"אנחנו לא רוצים את האיסלאמיסטים".
"התרשמתי עמוקות מעמדתכם החזקה", הצהיר סולימאן בהודעה שיועדה ל"עם המצרי". "הקריאה שהשמעתם היא פקודה ואני חייל שמעולם לא סירב פקודה. הקריאה שלכם והאמונה שלכם ביכולותיי הן אות כבוד בעיניי", הוסיף.
עם זאת, בהצהרה שהפיצו מקורביו, הבהיר סולימאן שיוכל להתמודד רק אם יוכל להשיג בתוך יום את 30,000 החתימות הנחוצות על מנת להגיש מועמדות רשמית. מחר, יום ראשון, הוא המועד האחרון להגשת המועמדות ולשם כך נדרש גיוס תמיכה משמעותית מצד אזרחים או איסוף חתימותיהם של 30 חברי פרלמנט.
בשבועות האחרונים שמרו בסביבתו של סולימאן על עמימות לגבי האפשרות שירוץ לנשיאות, כאילו בניסיון ליצור את הרושם כי אינו מעוניין בסמכויות השלטון אך הוא נענה בעל כורחו לרצון העם. "סולימאן החליט להתמודד כי כל מי שאוהב את המדינה הזו התחנן בפניו לעשות זאת", אמר אחד מעוזריו.
אולם בפועל, לא כולם מרוצים מהחלטתו הסופית. הודעתו של סולימאן אתמול גררה ביקורת רבה מצד מנהיגי המהפכה שהובילה להדחתו של מובארק אשתקד, אשר מחו על כך שסגניו ומקורביו של הנשיא הקודם עוד ממשיכים להשפיע על השלטון במצרים. "זה בלתי נתפס בעיני שאחד מבכירי המשטר הקודם, שאמור לעמוד לדין עכשיו בתור פושע, אכן שוקל להתמודד לנשיאות", הצהיר אחד מהמבקרים.
נציג האחים המוסלמים: הסכם השלום - לא למשאל עם
תומכיו של סולימאן דווקא מקווים כי הוא יצליח לבלום את השתלטות הגורמים האיסלאמיסטים במדינה. בינואר האחרון הצליחה מפלגת החירות והצדק של תנועת האחים המוסלמים לזכות ברוב גדול בשיעור של 47 אחוזים בבחירות לבית התחתון של הפרלמנט המצרי. למקום השני הגיעה מפלגת א-נור של האיסלאמיסטים הסלפים, עם כמעט 25 אחוז מהקולות.
במקביל, כלי תקשורת במצרים דיווחו אתמול כי חבר משלחת מטעם מפלגת החירות והצדק לוושינגטון, עבד אל-מוגוד אל-דרדירי , אמר בראיון לעיתון "וושינגטון טיימס" כי לא יהיה משאל עם על הסכם השלום עם ישראל. "אנו לא נעלה את ההתחייבויות הבינלאומיות, על שלל סוגיהן, למשאל עם", הבטיח. "מפלגת החירות והצדק מכבדת את ההתחייבויות האלה, בהן אלו מקמפ דיוויד".
אל-דרדירי, שמשמש חבר הפרלמנט המצרי מטעם האחים המוסלמים, התייחס גם להצגת סגן המדריך הכללי של התנועה, חיירת א-שאטר, כמועמד המועדף שלה במירוץ לנשיאות. לדבריו, "אנחנו מריצים את א-שאטר כדי לוודא את שמירת הדמוקרטיה של העם המצרי, מאחר שהמועצה הצבאית סירבה להעניק סמכות מספקת לפרלמנט".
בחודש שעבר, יש לציין, אימץ הפרלמנט המצרי החלטה הקוראת לגרש את שגריר ישראל בקהיר ולהפסיק למכור לה גז. חבריו הביעו תמיכה בדו"ח של הוועדה לענייני ערבים בפרלמנט, לפיו מצרים "לעולם לא תהיה חברה, שותפה או בת ברית של ישראל", המתוארת במסמך כ"אויב מספר אחת". עם זאת, הצעד הוא סמלי בעיקרו, מפני שרק המועצה הצבאית השולטת במדינה יכולה לתת תוקף ממשי להחלטות כאלה, והוא לא צפוי להשפיע משמעותית על יחסי מצרים עם ישראל.