שתף קטע נבחר

 

מחקר: מדד אושר עולמי - ישראל במקום 14

על רקע ההצעה ליצור מדד אושר כלל עולמי, בדומה לתמ"ג, ערכו באוניברסיטת קולומביה מחקר מסכם של מדדי האושר הקיימים. מי מככבות במקומות הראשונים?

טילים מעזה, האיום האיראני, המסים ומחיר הדלק? תפסיקו לקטר. באוניברסיטת קולומביה הגיעו למסקנה שהישראלים מאושרים יחסית לרוב תושבי העולם. דו"ח של האוניברסיטה שנעשה עבור האו"ם והתפרסם בסוף השבוע, בדק מדדים קיימים לאושר והציג את מדד מכון "גאלופ" בשנים 2005 עד 2011, שלפיו ישראל ממוקמת במקום ה-14 מבחינת רמת האושר של תושביה. מדינות צפון אירופה מככבות בראש הרשימה. המדינה המאושרת ביותר היא דנמרק ובעקבותיה פינלנד, נורבגיה והולנד.

 

יוזמה באו"ם: מדד אושר במקום התמ"ג

 

המסמך, המונה 158 עמודים, הוכן על רקע הצעת בהוטן לקבוע מדד אושר כלל עולמי, בדומה למדדים כלכליים כמו תמ"ג. האוניברסיטה לא ערכה סקר משלה, אלא ניתחה ארבעה מדדים קיימים, ובראשם מדד "גאלופ" המתפרסם מדי שנה, וסיכמה את ממצאיו לאורך שש שנים.

 

עורכי הדו"ח קובעים כי "סטנדרטים בסיסיים של חיים הכרחיים לאושר, אבל אחרי שהבסיס הושג, אושר משתנה יותר בהתאם לאיכות יחסי האנוש מאשר בהתאם להכנסה". בנין, הרפובליקה המרכז אפריקנית, טוגו וסיירה-לאון האפריקניות מדורגות בתחתית הרשימה.

 


מדד האושר - המדינות המאושרות בעולם

המדינות המאושרות בעולם
1. דנמרק
2. פינלנד
3. נורבגיה
4. הולנד
5. קנדה
6. שוויץ
7. שבדיה
8. ניו זילנד
9. אוסטרליה
10. אירלנד
11. ארצות-הברית
12. קוסטה ריקה
13. אוסטריה
14. ישראל
15. בלגיה

 

עשר הראשונות: דנמרק, פינלנד, נורבגיה, הולנד, קנדה, שוויץ, שבדיה, ניו-זילנד, אוסטרליה ואירלנד. אחריהן ארה"ב, קוסטה ריקה, אוסטריה וישראל. מדינות נוספות: בריטניה במקום ה-18, ספרד ב-22, צרפת ב-23, איטליה ב-28 וגרמניה במקום ה-30.

 


מדד האושר - המדינות הכי לא מאושרות

עשר האחרונות
1. טוגו
2. בנין
3. הרפובליקה המרכז אפריקנית
4. סיירה לאון
5. בורונדי
6. איי קומורו
7. האיטי
8. קונגו (ברזוויל)
9. בולגריה
10. גאורגיה

 

מדד נוסף שמציגים החוקרים מנסה להעריך את "שביעות הרצון מהחיים". גם כאן מביאים החוקרים

מספר סקרים שונים. על פי סיכום סקרי "גאלופ" בשנים 2007 עד 2010, ישראל ממוקמת במקום ה-31 וקוסטה ריקה קורנת משמחה במקום הראשון. הולנד במקום ה-15. מניתוח של שני סקרים אחרים עולה כי בפורטו ריקו דווקא הכי מרוצים, וישראל נושרת למקום ה-41. בסקר של ארגון אחר מופיעה ישראל במקום השביעי.

 

"האם אושר הוא דבר 'רציני' מספיק, כדי שייקחו אותו ברצינות?" תוהים עורכי הדו"ח. לטענתם, איסוף קבוע של נתונים על אושר בקנה מידה נרחב יאפשרו לנתח את ההשפעות של מדיניות על רווחתם של בני האדם. כך, יתרום איסוף המידע לשיפור המדיניות הכלכלית.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 07/04/2012 23:07

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
ישראלי מאושר. באיזה מקום אני?
מומלצים