שתף קטע נבחר

 
צילום: AFP, AP , רויטרס

הדקה ה-90 במצרים: מי ירוץ לנשיאות?

סולימאן נכנס למרוץ והכניס את המערכת לתזזית. מועמד הסלפים הקיצונים נפסל. האחים המוסלמים עשויים להציג תחליף לא-שאטר, שמעמדו המשפטי לא ברור

סידורים של הרגע האחרון. היום (א') ב-14:00 הוא המועד האחרון להגשת בקשה למועמדות לנשיאות מצרים בפני ועדת הבחירות העליונה בקהיר. אחרי הרצתו המפתיעה של חיירת א-שאטר כמועמד מטעם "האחים המוסלמים" והזגזוג הבלתי נגמר של עומר סולימאן - שהחליט לבסוף לרוץ - נראה שהשאלה היחידה שנותרה בלתי פתורה היא מה יעלה בגורלו של המועמד האיסלאמי שזוכה לאהדה בקרב הסלפים הקיצונים, חאזם אבו איסמעיל. האזרחות האמריקנית של אמו מעמידה אותו בסכנת הדחה מהמרוץ.

 

עוד בערוץ החדשות:

 

אמש, לאחר ישיבה ארוכה של ועדת הבחירות לנשיאות, הובהר באופן סופי כי לאמו של אבו איסמעיל דרכון אמריקני. בשנה שעברה נקבע באופן מפורש כי מועמד לנשיאות חייב להיות בן לאב מצרי ואם מצרייה, ללא שום אזרחות זרה. ההודעה האחרונה מכשירה את הקרקע להדחתו הסופית של אבו איסמעיל, אשר אלפים מתומכיו הפגינו ביום שישי למענו ונגד ה"מזימה" שלטענתם נרקמה נגדו.

 

כתובות גרפיטי בקהיר נגד טנטאווי, כממשיכו של מובארק (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
כתובות גרפיטי בקהיר נגד טנטאווי, כממשיכו של מובארק(צילום: רויטרס)

 

באופן רשמי הסלפים שומרים על הקלפים קרוב לחזה. בימים האחרונים עלו דיווחים כי הם נוטים להעביר את תמיכתם למועמד הרשמי של האחים המוסלמים, חיירת א-שאטר, אך אמש הדגיש הדובר הרשמי של מפלגת א-נור הסלפית (המפלגה השנייה בגודלה בפרלמנט המצרי) נאדר אל-בכאר כי הוחלט שלא תהיה תמיכה במועמד בודד, אלא תוך "קונצנזוס על מועמד איסלאמי בתיאום עם כל הזרמים האיסלאמיים בזירה הפוליטית".

 

בינתיים, גם האחים המוסלמים לא לוקחים סיכון - בייחוד אחרי החלטתו של סולימאן לרוץ לנשיאות. כלי תקשורת במצרים דיווחו אמש כי התנועה החליטה להריץ מועמד אלטרנטיבי, מוחמד מרסי, יו"ר "מפלגת החירות והצדק" מטעמה. ההחלטה התקבלה בישיבת מועצת השורא של "האחים" ב-31 במרס, במקביל להכרזה על הצגת מועמדותו של א-שאטר.

 

החשש הוא ממכשולים משפטיים בפני מועמדותו של א-שאטר ומה שהוגדר כ"גילוי ממדי המזימה לבצע הפיכה נגד ההישגים של המהפכה במצרים". מעמדו המשפטי של א-שאטר בסימן שאלה על רקע ריצוי עונשי מאסר בתקופת שלטון חוסני מובארק, ותהיות אם החנינה שקיבל לאחר נפילת השלטון מלאה או חלקית.

 

מבין מהמועמדים הבולטים, ניתן מנות את מזכ"ל הליגה הערבית לשעבר ושר החוץ המצרי בעידן מובארק, עמרו מוסא. הוא נהנה מתמיכת מפלגת אל-ופד החילונית, אך סבל משמועות שטענו כי הוא בעל שורשים יהודיים וכן בביקורת רבה על קשריו עם מובארק. בהקשר הישראלי, צוטט מוסא במהלך מערכת הבחירות כמי שטוען שהסכם קמפ דיוויד זקוק לבחינה מחדש. עוד מועמד מזמן מובארק הוא ראש הממשלה האחרות שכיהן תחתיו, אחמד שאפיק. סיכוייו להתבלט אפסיים.

 

מועמד בולט נוסף הוא עבד אל-מונעם אבו אל-פתוח, עצמאי בעל אופי איסלאמי מתון שהודח, באופן אירוני, מתנועת האחים המוסלמים לאחר שהכריז על התמודדותו. הוא מתח ביקורת חריפה על החלטתו של סולימאן לרוץ לנשיאות וכינה אותו "אחד מזנבותיו של המשטר הקודם". בעניין הסכם קמפ דיוויד, התבטא אל-פתוח כי מדובר בהסכם של כניעה וכי יש לבחון אותו. 

 

גם הוגה הדת האיסלאמי, מוחמד סלים אל-עוא, נמצא בין המתמודדים. הוא צוטט לאחרונה כמי שמודה למבריחי הנשק לפלסטינים ברצועת עזה וטען כי יש לכבד את ההסכם עם ישראל - "מדובר בהסכם בינינו לבין ישראל ואללה", ציין.

 

במקביל ממשיכים להופיע מועמדים חדשים של הרגע האחרון. אמש הכריז הארגון המוסלמי הקיצוני "ג'מאעה אל-איסלאמייה" על מועמדותו לנשיאות של האימאם ספות חגאזי. אחד העומדים בראש הארגון טען כי חגאזי נבחר בשל תמיכתו בהחלת החוק האיסלאמי (ה"שריעה"). צרפת אסרה בחודש שעבר את כניסתו של חגאזי ושל מספר אנשי דת מוסלמים נוספים לתחומה בשל "קריאתם לשנאה ואלימות".

 

מי שככל הנראה לא יוכל ליטול חלק במרוץ לנשיאות הוא האופוזיציונר הידוע, איימן נור, העומד בראש מפלגת "מחר המהפכה". נור היה אחד ממתנגדיו הבולטים של משטר מובארק ואף נאסר מספר פעמים בשל עמדותיו. אמש פסק בית משפט מנהלי כי הוא לא יוכל להציג את מועמדותו לנשיאות בשל תביעה שהועלתה נגדו ובה דרישה לבטל את ההחלטה על החנינה שקיבל.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חיירת א-שאטר
צילום: AP
עומר סולימאן
צילום: רויטרס
מומלצים