אשך הפעוט נכרת - הוריו יפוצו ב-250,000 ש'
הוריו של ש' בן השנתיים ועשרה חודשים הגיעו עמו מספר פעמים לקופת החולים כשהוא מתלונן על כאבי בטן עזים, אך לא נערכה לו בדיקת אשכים והרופא טען שמדובר בדלקת גרון. בבית החולים התברר - מדובר בתסביב אשך שלא טופל ויש צורך בכריתתו
כאבי בטן הם תופעה שכיחה בקרב תינוקות וילדים, אולם לעתים טיפול רשלני ואבחון לקוי עלולים להסתיים בנזק חמור ובלתי הפיך. דוגמה לכך ניתן לראות בתביעת רשלנות רפואית שהוגשה בשנת 2005 על ידי ש' והוריו לבית משפט השלום בירושלים, ושהסתיימה בימים אלו בקביעה כי המשפחה תפוצה בסכום של 250,000 שקלים.
קראו עוד על רשלנות רפואית:
- איך תוכיחו רשלנות רפואית
"כאבי הבטן - בגלל דלקת גרון"
כשהיה ש' בן שנתיים ועשרה חודשים פנו הוריו ל"מיתר מרפאות בע"מ", כיוון שהפעוט חש כאבי בטן עזים. בבדיקה קבע הרופא כי מקור הכאבים של ש' בדלקת גרון, והמליץ להתחיל בטיפול אנטיביוטי. בשעת בוקר מוקדמת, ולנוכח העובדה שכאבי הבטן לא פסקו, פנו ש' והוריו לקופת החולים, אך גם הפעם שוחרר הפעוט לביתו לאחר שנבדק על ידי רופאת ילדים.
כעבור יומיים פנו שוב ש' והוריו לקופת החולים בתלונות על כאבי בטן, ואז הבחינה לראשונה רופאה בנפיחות בשק האשכים, והפנתה את הפעוט בדחיפות לבית החולים שערי צדק. בבדיקה שנערכה בבית החולים התברר כי ש' סובל מתסביב האשך, וכי אין מנוס מניתוח לכריתת האשך.
נוכח זאת הגישו ש' והוריו תביעה, בטענה ששני הרופאים שבדקו את ש' התרשלו כשלא ביצעו בדיקת אשכים בשתי הזדמנויות שונות. התרשלות זו, לטענתם, הובילה לנמק ולכריתה של האשך.
חשוב לדעת כי תביעות מסוג זה אינן נדירות במיוחד, כך שיש חשיבות רבה למודעות ההורים לקיום האפשרות של תסביב אשך וזיהוי הבעיה בזמן.
תסביב אשך הנו מצב שבו נוצרת חסימה באספקת הדם לאשך, ומתחיל תהליך של נמק. אם חסימה זו לא תאובחן ותטופל במהרה, ייגרם לאשך נזק בלתי הפיך, שסופו כריתה.
כשמדובר בפעוטות, אשר אינם יכולים למקם את הכאב ואת תלונותיהם בצורה מדויקת, ישנה חשיבות רבה לבצע גם בדיקת אשכים כחלק מהבדיקה הגופנית במקרה של כאב בטן. המלצה זו רלוונטית גם ביחס לילדים שלעתים אומרים כי הכאב ממוקם באזור הבטן התחתונה, כיוון שהם נבוכים מכדי לומר את האמת.
"אי אפשר לבדוק לכל ילד את האשכים"
חרף העובדה שבבדיקה פשוטה ומהירה יחסית ניתן היה למנוע נזק כה חמור, בחר הרופא לטעון להגנתו בבית המשפט כי "אי אפשר לבדוק את האשכים לכל ילד שנכנס למרפאה, לבדוק אם יש לו עששת בשיניים ולהפשיט אותו ולראות אם יש לו בעיה בעור".
טענה זו נדחתה על ידי בית המשפט בקובעו כי "מקום שבו עולה תלונה על כאבי בטן יש לבדוק גם את האשכים; המדובר בבדיקה קצרה יחסית שאינה מצריכה מעבר להסתכלות ולמישוש שימוש בכל מכשיר עזר ואין כל מניעה לבצעה. העמדת סטנדרט שונה למוקד רפואה דחופה מרופא ילדים בקהילה אינה נראית בנסיבות העניין סבירה או ראויה".
ברוח קביעה זו החליט כאמור בית המשפט שעל "מיתר מרפאות בע"מ" וקופת חולים כללית לפצות את ש' ומשפחתו בסכום של 250,000 שקלים.
חשוב לציין כי תביעה של קטין בגין רשלנות רפואית תתיישן רק בהגיעו לגיל 25, כך שמומלץ לבחון היטב את כדאיות הגשת התביעה בגיל צעיר. לעתים ממהרים הורי הקטין להגיש את התביעה לבית המשפט, וזאת אף על פי שייתכן שהנזק הסופי טרם התגבש.
לא אחת, נמק באשך שלא זוהה וטופל בזמן עלול להוביל גם לפגיעה באשך השני, עד כדי עקרות. פגיעה כזאת ניתן לזהות רק שנים לאחר מכן, עת מגיע הקטין לבשלות מינית.
כאמור, אם הסתיימה התביעה בטרם ידוע אם הנזק התגבש במלואו, עשוי הקטין למצוא עצמו עם פיצוי נמוך יחסית, וגם אם יתברר בהמשך כי אכן קיים נזק נוסף, כגון פגיעה בפוריות, לא תתאפשר פתיחה של התיק לדיון בפיצוי נוסף.
לפיכך, ייתכן שבמקרים מסוימים ראוי להמתין עם הגשת התביעה עד אשר יתגבש הנזק וניתן יהיה לזהות את היקפו המלא.
הכותב הוא עורך דין ומגשר, מרצה למשפט רפואי באוניברסיטת ת"א ובמכללות למשפטים, יועץ בנושאים רפואיים-משפטיים וניהול סיכונים ברפואה