שתף קטע נבחר

ממגרש הספורט למגרש החיים

"אירועי כדורגל מרכזיים מהווים בסיס וקרקע פורייה להשפעה תקשורתית, כלכלית וחברתית. אך מעטים מזהים את הפוטנציאל המשמעותי ביותר - הפוטנציאל החינוכי". קריאה לסדר

דמיינו ילד נכנס בדממה לחדר הלבשה ריק במגרש צדדי באחת מערי הפריפריה. מניח את ילקוט בית הספר, מביט לצדדים ומתיישב על ספסל מאולתר מעץ. גורב את גרביו בדממה, שורך את שרוכיו, בעוד שתי דקות יעלה למגרש לאימון קבוצתו. הוא עוצם את עיניו, משעין את ראשו לאחור ושאגת אוהדים אדירה עולה בראשו.

 

כוחו של הכדורגל העולמי גדל בשנים האחרונות לאין שעור. אנו עומדים משתאים מול תופעת התחזקותם של כוכבי הכדורגל שהפכו לנגד עיני מיליוני ילדים ברחבי העולם לגלדיאטורים מודרניים. אירועי כדורגל מרכזיים מהווים בסיס וקרקע פורייה להשפעה מכל סוג שהיא, תקשורתית, כלכלית וחברתית. אך מעטים מזהים את הפוטנציאל המשמעותי ביותר - הפוטנציאל החינוכי.

 

המוטיבציה והרצון להשתייך, להיות חלק ולו לרגע אחד מאותו קסם, מהווה עבורנו, אנשי החינוך והקהילה, קרקע פורייה להבניית ופיתוח מגוון רחב של תהליכים ולחיבור הילד למוטיבציות למידה ורכישת מיומנויות רחב. תהליך "עירוב מוטיבציות" זה, הוא אחד הדרכים המשמעותיות ביותר להתפתחות והפנמה של ערכים ומיומנויות חברתיות.

 

כתבתה של שלומית שרביט מ"טורניר האביב" בעבר

 

לא פעם תהליכי חינוך ולמידה הופכים מורכבים בקרב אוכלוסיות כנוער בסיכון, ילדים ונוער עולה, כתוצאה ממגוון רחב של סיבות. עבודה עם אוכלוסיות אלו באמצעות "כלים" ומושגים מעולם הספורט על מרכיביו והשלכתן ל"מגרש החיים", יגביר פוטנציאל הצלחה בקרב אוכלוסיות אלו. המפגש בין מוטיבציית המשחק לתהליך רכישת מיומנויות החיים הוא מרתק ומרגש כאחד.

 

ב-15 השנים האחרונות פועלת עמותת "מפעלות חינוך וחברה" בפריסה ארצית ובין לאומית רחבה סביב שלוש מטרות עיקריות: חיבור בין מגזרי החברה, חיזוק קהילות מקומיות וחיזוק תחושת המסוגלות בקרב החניכים. מגוון נרחב של מסגרות כמו מועדוני נוער, בתי ספר, מרכזי קליטה, פנימיות, מסגרות קהילה שונות, חניכים עם צרכים מיוחדים ועוד, פועלות במספר תכניות חינוכיות פדגוגיות. אלו פותחו בשיתוף אנשי מקצועי מעולם הספורט והחינוך והן מבוססות על דבר אחד משותף - אהבה לכדור.

 

לא מעט אתגרים מזמנות הפעלתן של תכניות אלה מול עשרות אלפי ילדים ובני נוער שיום יום חשופים לעולם הכדורגל בעולם בכלל ובמדינת ישראל בפרט. אנו עדים בעת האחרונה להתרחבותה של תופעת האלימות במגרשים. אותה עוצמה של רוח הספורט יכולה להפוך ברגע אחד לגורם בעל השפעה שלילית, כשהיא מנווטת למחוזות של חוסר כבוד והתנהלות אלימה של שחקנים, אוהדים ומעגלים סביבם.

 

יצירת דור שמסתכל על עולם הספורט באור שונה

יש מי שיאמר שמקרים אלו סותמים את הגולל על תפיסה והסתכלות חינוכית המכבדת על עולם הספורט והכדורגל, אך בעיני אין כך הדבר. אירועי אלימות אלה, מהווים עבור המאמנים ואנשי ההדרכה המסורים אתגר חינוכי וערכי גדול. התמודדות עם אירועים ותופעות מורכבות הן "תחילת הדרך" ביצירת דור אוהדים, שחקנים ובני אדם שמסתכלים על עולם הספורט באור שונה. דור שיהפוך את העוצמה הקסומה של הספורט לעוצמה של אהדה והגינות, לעוצמה של תחושת מסוגלות אישית וקבוצתית".


"דור שיהפוך את העוצמה הקסומה של הספורט לאהדה והגינות"

 

היכולת לפתח ראיה ביקורתית מול התנהגות אלימה של כל מי שמייצג עולם זה, היא היכולת החשובה ביותר בגיבוש ההבנה והיכולת לנהוג אחרת. לנו יש את הזכות והכבוד ללוות את הילד או הילדה בתהליך זה.

 

דמיינו ילד נכנס לחדר הלבשה מאולתר באחת מערי הפריפריה. מניח את ילקוטו. דמיינו אותו, שתי דקות לפני העלייה למגרש ריק, משעין את ראשו לאחור, עוצם את עיניו ושאגת אוהדים אדירה עולה בראשו. עכשיו תפסיקו לדמיין, זה קורה. יום יום, מבלי שאתם שמים לב. זה מרגש. לנו יש את הזכות להיות חלק מזה.

 

  • הכותב ערן גל הוא מנהל תחום הדרכה במפעלות חינוך וחברה .
  • מעוניינים לפרסם מאמרים, הגיגים, מחשבות ודעות על החברה בישראל ובעולם? שלחו ל shlomit-sh@y-i.co.il  וציינו בנושא - עבור "קריאה לסדר ". החומרים יפורסמו בהתאם לשיקולי המערכת.
  • לקריאות נוספות לסדר לחצו כאן .

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: באדיבות מפעלות
צילום: באדיבות מפעלות
צילום: באדיבות מפעלות
צילום: באדיבות מפעלות
רוח טובה
יד שרה
כיתבו לנו
מומלצים