10 טיפים לרכישת דירה חדשה
עבור רובנו, רכישת דירה היא הצעד הכלכלי המשמעותי הגדול ביותר שנעשה בחיים, ויש לו השלכות על התא המשפחתי לשנים רבות. הנה 10 כללים שצריך לזכור לפני שמוציאים את הארנק
עבור רבים מאיתנו רכישת דירה היא הצעד הכלכלי המשמעותי והגדול ביותר שאנו עושים במהלך חיינו. גם אם מדובר במעבר דירה אחת לכמה שנים, יש לכך השלכות כלכליות על התא המשפחתי לשנים רבות. תהליך רכישת דירה הוא דבר מורכב, שכרוך בבדיקות ובהתלבטויות רבות, שמעלות שאלות כגון באיזה פרויקט כדאי לקנות דירה, באיזה תקציב, איזה סוג דירה ועוד.
עוד על קניית דירה בערוץ הנדל"ן :
- 10 הדיברות לבעל הבית: כך תמכרו דירת יד שנייה
- הקבלנים לחוצים - רוכשי הדירות מרוויחים
- חדשה או יד שנייה - איזה דירה עדיף לקנות?
מעבר להתלבטויות הרגילות לגבי ההתנהלות מול הקבלן או נציג המכירות בתהליך הרכישה, כדאי לשים לב לנתונים נוספים כמו עד כמה הכסף שאני משלם בטוח או כמה ניתן "לסחוט" את הקבלן בתנאים והמפרט שהוא מציע לי. התנהלות נכונה יכולה לחסוך לכל תא משפחתי עד מאות אלפי שקלים לטווח ארוך. תהליך רכישת דירה אינו דומה לאף תהליך רכישה של מוצר אחר, ולכן מצורפים מספר כללים איך לרכוש דירה בתהליך נכון ולהימנע ממכשולים.
1. שופינג בין משרדי המכירות
בחרתם את אזור המגורים שלכם? רצוי לעשות סבב בכל משרדי המכירות של החברות הבונות באותו אזור ולהשוות בין הצעותיהן. חשוב מאוד להתרשם מהפרויקט באופן כללי, מההדמיות והתוכניות המוצגות, מרמות המחירים, המפרט הטכני וכן מצוות המכירות העומד לרשותכם ומעניק לכם את השירות. לאחר התרשמות ראשונית ממגוון הפרויקטים שבמתחם, יש לעשות סלקציה ולהתמקד בפרויקטים שנראים לכם הכי מעניינים ומתאימים עבורכם.
2. התאמה לתקציב הכספי
בדקו אם מחירי הדירות שהוצעו לכם עומדים בתקציב הכספי שלכם. מגוון הדירות גדול והמחירים מגוונים ויכול להיווצר מצב שבו תתפתו לפנות לכיוונים שלא תכננתם מראש. מומלץ להגדיר מסגרת תקציבית קשיחה לרכישת הדירה, ולהשתדל שלא לחרוג ממנה. רצוי להיעזר ביועץ משכנתאות שישפוך אור על היכולת שלכם לעמוד בתנאי המשכנתא ביחס למחיר הדירה שברצונכם לרכוש.
3. הקצו תקציב להוצאות נוספות
רוכשים רבים שוכחים שמעבר למחיר הדירה ישנן הוצאות נלוות נוספות שאינן נלקחות בחשבון - וכשהם נדרשים לשלם אותן הם נכנסים למצוקה כלכלית. חשוב לקחת בחשבון הוצאות נוספות כגון מס רכישה, שכר טרחת עורך דין, תשלומי הצמדה למדד, שיפוץ ושדרוגים בדירה, חיבורי חשמל ועוד.
4. בדקו את ההצעות במשרדי המכירות
במשרדי המכירות תיתקלו במגוון דירות והצעות, עזרי מכירה מרשימים ומחירים מגוונים. לא בהכרח מה "שזול" זה מה שטוב. ייתכנו דירות זולות יותר מפרויקט מתחרה, אך יש לוודא ששטחי הדירות זהות, שהמפרט המוצע מספק, שישנן הצמדות לדירה של מחסן או חנייה ושהם כלולים במחיר. תיתכן דירה שעל פניו נראית זולה מהאחרת, אך לעתים בבדיקה יסודית תגלו ששטח הדירה קטן בהשוואה לאחרת או המפרט הטכני דל יותר ואינו משתלם.
5. בדקו את הבטוחות שהקבלן מציע
אל תתפתו לרכוש דירה בתנאים מיוחדים מקבלנים קטנים ולא מוכרים, מבלי לוודא שקיבלתם בטוחות לכספכם כדוגמת ערבויות חוק מכר. קבלן שלא נותן ערבויות על פי חוק המכר, ומנסה לפתות אתכם במחיר מיוחד, פשוט לא לקנות ממנו.
6. היעזרו בשירותי עורך דין
מומלץ בטרם הרכישה להיעזר בשירותי עורך דין המתמחה בחוזי מקרקעין. עורך דין טוב יידע לשים דגשים על סעיפים אשר יגנו עליכם ועל זכויותיכם. לרוב סעיף העו"ד הוא הראשון עליו מוותרים, או שנעזרים בזה שמציע הקבלן, אך בסופו של דבר, ברגע האמת, הוא החשוב והמשמעותי ביותר בתהליך.
7. בדקו את מבצעי מכירות
מעת לעת מפורסמים מבצעי מכירות כאלה או אחרים. יש לבדוק היטב את המבצע המוצע לכם ועד כמה הוא באמת אטרקטיבי. הנחה בומבסטית אינה משקפת בהכרח הנחה אמיתית ומשתלמת. צריך לראות מאיזה מחיר ניתנת ההנחה, כאשר לעתים ניתן לרכוש דירה ללא מבצע במחיר טוב יותר או זהה למחיר דירה שהוא כביכול "במבצע מיוחד". לא כדאי לקנות במבצע תחת לחץ, ולא כדאי לוותר על בירורים, השוואות ותהליכים של רכישת דירה הנעשים במקרה רכישה רגיל.
8. טיימינג לרכישת הדירה
טיימינג רכישת הדירה מאד קריטי. כל ידיעת תקשורת ואווירת שוק יכולות להשפיע על תנאי הרכישה שלכם - למטה או למעלה. לעתים סרבנות והתעקשות בניהול מו"מ מול משרדי המכירות משתלמת ולעתים לא. נהלו מו"מ במשרדי המכירות, אך קחו בחשבון שלכל פרויקט יש סף הנחה שהוא יכול לתת, ומעבר לכך לא יהיה כדאי מבחינתם לבצע את העסקה. סרבנות וניהול מו"מ ללא פרופורציות יכולים לעתים להביא לכך שדירת חלומותיכם תימכר לאחר, או לחלופין מחירה יתייקר תוך כדי תהליך המו"מ.
9. בדקו היטב את חברת הבנייה
בדקו ותחקרו על חברת הבנייה שממנה אתם אמורים לרכוש את דירתכם. אילו פרויקטים היא בנתה בעבר, רמת שביעות רצון הלקוחות בפרויקטים אחרים, טיב הגמר של ביצוע הפרויקט ועוד. אפילו מומלץ לבחון פרמטרים של פעילות מחלקת שירות הלקוחות שתעמוד לרשותכם במהלך ולאחר הרכישה. חשוב לוודא שלפרויקט יש "אבא ואמא" וגב עסקי מוכח לחברה שממנה תבחרו לרכוש את דירתכם.
10. שטחי הדירה ותכנונה הפונקציונלי
ודאו ששטחי הדירות שאתם בודקים דומים יחסית. ייתכן מצב שבו דירה אחת זולה מהשנייה, אך שטחה קטן משמעותית. חשוב להשוות בין שטחי הדירות, וכדי לקבל את היחס הנכון בין שטח למחיר אפשר לבדוק את מחיר הדירה חלקי המטרז׳ ואז לקבל מחיר למ״ר. כמו כן, חשוב לראות שהדירה שאתם חפצים לקנות עונה על הצרכים שלכם מבחינת התכנון - חדרים מספיק גדולים, מטבח, שטחי שירות וכל דבר אחר שמתאים לצרכיכם.
הכותב הוא מנכ"ל חברת ארזים מקבוצת אורון אחזקות והשקעות, היוזמת ומקימה פרויקטים בשיטת CONCEPT המותאמת אישית לצרכי הלקוח בראשון לציון, באר-שבע, אלעד ויהוד