שתף קטע נבחר

לאיזה בדיקות מיותרות שולח אתכם הרופא?

דו"ח מיוחד של איגודי הרופאים בארה"ב קובע כי 45 מהבדיקות אליהן נשלחים החולים מיותרות - ואף מסוכנות. "כשהרופא שולח לבדיקה שאלו אותו: האם היא באמת נחוצה", הם ממליצים. קבלו את שש הבדיקות הכי שכיחות - שאפשר לפעמים גם בלעדיהן

כשליש מהמטופלים נשלחים לבדיקות מיותרות העולות מיליארדים למשלמי המיסים: כך קובע דו"ח חדש שמתפרסם בארצות הברית, בו קוראים איגודי המומחים האמריקאים לרופאים לחשוב פעמיים לפני שהם שולחים את המטופל לבדיקה.

 

הדו"ח החדש, אותו מימנה האגודה האמריקאית לרפואה פנימית, פורס רשימה של 45 בדיקות רפואיות מיותרות, שעלותן כ-600 מיליארד דולרים בשנה. בדיקות אלה, לדברי המומחים, אינן מוסיפות מידע בעל ערך למטופל, גורמות לעומס רב על המערכת הרפואית, וכאמור גורמות לבזבוז הון עתק.

 

"הרבה מהמטופלים שואלים: 'למה אי אפשר לשלוח אותי לבדיקת סי.טי ליתר ביטחון?'", אומרת כריסטין קאסל, יו"ר האיגוד לרפואה פנימית האמריקאית, "אבל מחקרים הראו שהבדיקות שמנינו לא רק מיותרות, אלא גם מזיקות. הן חושפות את המטופל לקרינה מיותרת, לניתוחים פולשניים ולפעולות חודרניות, שמסכנות את החולה ואין בהן תועלת. אנחנו לא אומרים שהחולה לא צריך אף פעם להישלח לבדיקות הללו, אלא שהבדיקות הפכו לשכיחות מאוד גם כשלא צריך. כך שכשהרופא עומד לשלוח אתכם לבדיקה, עליכם לשאול אותו: האם היא באמת נחוצה".

 

ההנחיות כללו את תשעת איגודי הרופאים האמריקאים, ביניהם גם את איגוד רופאי המשפחה, רופאי האסתמה והאימונולוגיה, הרדיולוגיה, הגסטרואנטרולוגיה, האונקולוגיה, הנפרולוגיה והקרדיולוגיה, המונים 375 אלף רופאים. אלו כמה מהבדיקות המיותרות המתפרסמות בדו"ח המיוחד:

 

1. צילום רנטגן לכאבי גב תחתון

הבדיקה מיותרת ואינה מניבה מידע בעל תועלת ברוב המכריע של המקרים.

 

2. בדיקת ארגומטריה לאנשים בריאים

הבדיקה מיותרת, אלא אם למטופל גורמי סיכון כמו סוכרת, מחלות לב במשפחה, יתר לחץ דם ורמות שומנים גבוהות.

 

3. CT ראש לאחר עילפון

הבדיקה נחוצה ובעלת ערך רק אם איבוד ההכרה היה מלווה בפרכוס. בשאר המקרים ה-CT חושף את החולה לקרינה עצומה, שוות ערך למאות צילומי רנטגן.

 

4. קולונוסקופיה חוזרת בתוך 10 שנים

לאלה המצויים בסיכון נמוך לסרטן המעי הגס, קולונוסקופיה אחת לעשור מספיקה.

 

5. PET, CT ומיפוי עצמות לאיתור גרורות מסרטני השד והערמונית

אם הגידול נמצא מסוג "דרגה נמוכה", דהיינו שקיים סיכון נמוך מאוד לגרורות, הרי שהסריקות מיותרות, מובילות לניתוחים מיותרים, חושפות את החולה לקרינה עצומה ולטיפולים כימותרפיים מיותרים.

 

6. CT לאיבחון דלקת התוספתן (אפנדיציטיס)

הבדיקה חושפת את המטופל לקרינה עצומה והיא מיותרת, אלא אם כן בוצעה לפניה בדיקת אולטרסאונד שהעלתה ממצאים חשודים אחרים.





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
בדיקות רפואיות. שכיחות מאוד, גם כשלא צריך
צילום: shutterstock
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים