שתף קטע נבחר
 

תחזית פסימית בתמ"ת: רק 59.1% יעבדו ב-2030

סקר של התמ"ת מצביע על כך ששיעור ההשתתפות הכללי בכוח העבודה בישראל צפוי לרדת ב-6% תוך 20 שנה אם כמות החרדים, המיעוטים והמבוגרים העובדים תישאר כפי שהיא. אחוז החרדים באוכלוסיה יזנק מ-8.5% ל-15.1% - על חשבון החילונים. אחוז הערבים יעלה מ-19.3% ל-23.1%

אם שיעור השתתפות החרדים, המיעוטים והאוכלוסייה המבוגרת בכוח העבודה יישאר ברמתו הנוכחית - שיעור ההשתתפות הכללי בכוח העבודה במשק צפוי לרדת ב-6% תוך 20 שנה. כך עולה מתחזית שחורה במיוחד שפירסם היום (ב') מנהל מחקר וכלכלה במשרד התמ"ת, הלקוחה מתוך מחקר העוסק במבנה הדמוגרפי של אוכלוסיית ישראל ב-20 השנים הבאות וההשלכות על שוק העבודה.

 

כתבות נוספות בנושא תעסוקה :

 

מהמחקר עולה כי שתי מגמות דמוגרפיות, שצפויות להתרחש במהלך העשורים הבאים, ישפיעו לשלילה על שיעור ההשתתפות בכוח העבודה ועל העומס שיוטל על האוכלוסייה העובדת: ירידה בחלקם של גילאי עבודה באוכלוסייה - זאת לאחר עלייה רצופה בשלושים השנים האחרונות, ועלייה בחלקן של קבוצות המאופיינות בשיעורי השתתפות נמוכים במיוחד בכוח העבודה.

 

 

על פי הנתונים, לאחר 30 שנה בהן נרשם גידול מתמשך בחלקה של האוכלוסייה בגילאי עבודה, במהלך העשורים הקרובים צפוי מפנה חד שיביא לירידה משמעותית בחלקה של אוכלוסייה זו. חלקם של בני 64-15, שעלה בהתמדה מאז 1980 מ-58.2% ל-62.3% (בסוף שנת 2010), צפוי לרדת ל-59.4% כבר בשנת 2020 ול-59.1% בשנת 2030.

 

עוד עולה כי חלקן של האוכלוסיות החרדית והערבית, בעלות שיעורי השתתפות נמוכים בשוק העבודה, צפוי לעלות בצורה משמעותית במהלך העשורים הבאים: בקרב בני 64-15 חלקם של החרדים יעלה בין 2010 לבין 2030 מ-8.5% ל-15.1%, וחלקם של הערבים יעלה מ-19.3% ל-23.1%.

 

האוכלוסיה תזדקן, החרדים יתרבו

לפי המחקר, שנערך על ידי ד"ר אליהו בן-משה, אחוז האנשים באוכלוסייה שהם בני 65 ומעלה , שהיה יציב בעשורים האחרונים ועמד על קצת פחות מ-10%, צפוי לעלות ל-12.1% בשנת 2020 ול-13.8% בשנת 2030. עלייה זו תלווה גם היא בעלייה חדה בחלקן של הקבוצות החרדית והערבית.

 

חלקה של הקבוצה החרדית באוכלוסייה יעלה מ-11% ל-17%-18% ואילו הקבוצה החילונית צפויה לקטון מ-33% ל-27%-28%. למעשה, מהמחקר עולה כי הקבוצות החרדיות והבדואיות צפויות להכפיל עצמן. האוכלוסייה החרדית תכפיל עצמה מ-830 אלף איש ל-1.8 עד 2 מיליון והבדואית מ-200 אלף ל-400 אלף.

 

כתבות נוספות מערוץ הקריירה :

 

בני פפרמן, מנהל מינהל מחקר וכלכלה, אמר בתגובה לנתונים כי "המחקר הנוכחי מלמד שבשני העשורים הבאים ילך ויגדל חלקן של האוכלוסיות החרדית והערבית בכלל האוכלוסייה וככל הנראה גם ימשיכו לגדול שיעורי ההשתתפות בעבודה של שתי אוכלוסיות אלו. למרות הגידול הדמוגרפי הבולט, הערכתנו היא שבסך-הכל שיעור התעסוקה של שתי האוכלוסיות הללו ימשיך לגדול גם בעשור הבא. על כן, אנו סבורים ששיעור התעסוקה הכללי במשק ימשיך לגדול זאת חרף עליית משקלן היחסי של האוכלוסייה הערבית והחרדית".

 

שר התמ"ת, שלום שמחון, אמר: "משרד התמ"ת פועל להגדלת שיעורי תעסוקה בקרב המגזר החרדי ומגזר המיעוטים והציב נושא זה בראש סדר העדיפויות. אם שיעורי התעסוקה הנוכחיים של המגזרים הללו לא ישתנו באופן מהותי בעשורים הקרובים, שיעור התעסוקה הכולל בישראל צפוי לצנוח, דבר שיביא לפגיעה בתוצר הלאומי וברמת החיים של כלל האוכלוסייה. לא ניתן להתעלם מהמגמות הדמוגרפיות".

 

לעמוד הפייסבוק של ynet כלכלה וצרכנות  

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
שמחון. פועלים להגדלת התעסוקה אצל החרדים
צילום: אלי מנדלבאום
פפרמן. מעריכים ששיעור התעסוקה יגדל
20 שנה קשות לפנינו
צילום: Shutterstock
מומלצים