שתף קטע נבחר
 

תזונה לפי סוג הדם בהריון: מה מומלץ - ומה לא

תקופת ההריון היא הזמן החשוב ביותר להקפיד על התזונה שלך, למענך ובעיקר למען התינוק שעתיד להיוולד. אחת הדרכים לעשות זאת היא על ידי התאמתה לסוג הדם. אילו מזונות מומלצים לכל סוג ומה קורה אם לתינוק יש סוג שונה? מדריך

בשורת ההריון היא ללא ספק אחת מהבשורות הכי מרגשות שאנו הנשים נזכה לקבל במהלך החיים, בעיקר שמדובר בהריון ראשון. אני זוכרת איך המחשבה על חיים חדשים ומופלאים המתהווים בתוכי הציפה אותי אז בגלי אושר מתוקים וסללה לי ברכות קלורית את הדרך למקרר, תוך שהיא מקפידה לנקש ביסודיות את עשבי הדיאטה השוטים.

 

הריון זה לא זמן להתעסק במשקל שלי, שיכנעתי את עצמי, זה אגואיסטי מדי. הריון זה זמן לתכנן את העתיד הורוד של בני בכורי החמוד וסמוק הלחיים, שינמנם לו לצידי במיטה ויגרגר בהנאה בכל פעם שאני אפרוש בפניו את התוכניות הגרנדיוזיות שלי עבורו.

 

כבר ביקרתם בערוץ הריון ולידה שלנו?

 

עוד כתבות בנושא הריון :

בלי תפרים: איך תמנעי חתך בלידה?

צירים מדומים וצירי לידה: איך מבדילים ביניהם?

למה הלידות של היום ארוכות בשעתיים וחצי?

 

מפגש מקרי עם גברת מארץ רחוקה גרם לי לשנות את נקודת המבט שלי. "הריון", היא פסקה בנחרצות, "הוא הזמן להשקיע בתזונה שלך כדי להבטיח שהתינוק אכן יוכל לממש את הפוטנציאל הטמון בו. זה הדגש וזו לגמרי האחריות שלך".

 

המילים שלה החזירו אותי למציאות התזונתית שניסיתי להדחיק. לא עוד תשעה חודשים של שיכרון קלורי. הפוקוס חזר אליי, ובצדק. כי בזמן שאנחנו מצפות לילד, הילד שלנו מצפה מאיתנו חזרה שנשכיל לספק לו את כל אבני הבניין: חלבונים, פחמימות, מינרלים וויטמינים – בכמות ובאופן הרצויים להתפתחותו הבריאה והטובה. הוא גם מצפה מאיתנו שנרגיש טוב ונהיה במיטבנו, כי מישהי תצטרך לטפל בו עוד שנים ארוכות לאחר הלידה.

 

לאכול מה שהטבע ייעד עבורנו 

מחקרים מכל העולם מראים כי קיים קשר מובהק בין תזונת האם במהלך ההריון לבריאותו והתפתחותו התקינה של העובר והתינוק. משמעות הדבר היא כי מדובר באתגר תזונתי מזן חדש: לסוגי המזון, כמו גם לכמויות המזון, שאנחנו אוכלות בהריון יש השפעה מכרעת על החיים החדשים הצומחים בתוכנו. נכון, הריון זה לא זמן להגביל את צריכת המזונות שלנו, אבל באותה נשימה זה גם לא הזמן לאכול בלי הגבלה. כך או כך הבטן תתפח ותצא החוצה. זו דרך הטבע.

 

תזונה בהריון על פי סוג הדם גם היא דרכו של הטבע להיטיב איתנו ועם העובר שלנו. היא גם הערובה לחיוניות שלנו בזמן ההריון, הבריאות הפיזית והנפשית שלנו, ולא פחות חשוב ההבטחה לעלייה תקינה במשקל שלנו והסימן לכך שאנחנו אוכלות בדיוק את כל מה שהטבע ייעד עבורנו. לכל סוג דם ישנם מזונות שמומלץ לאכול ומזונות אחרים, שנקראים מזונות דלקתיים, מהם כדאי להימנע. המזונות הדלקתיים מייצרים ומעודדים דלקות בגוף, כגון צרבות, לחץ דם, נשירת שיער, ציפורניים חלשות, נפיחויות ברגליים, כתמים בעור ועוד.

 

אגב, לכל מי שמודאגת מכך שהתזונה שלה מותאמת לסוג הדם שלה, ולא לזה של התינוק, נרגיע נאמר כי בזמן ההריון סוג הדם הקובע הוא זה של האם. זה נכון וחשוב שבעתיים גם לאחר הלידה, בזמן ההנקה, תקופה בה עם החלב מופרשים גם הרעלים של האם. אימהות מניקות, אשר אכלו לפי הגנטיקה שלהן בזמן ההריון, ייצרו פחות רעלים ויבטיחו תינוקות בריאים יותר ועם פחות גזים, שכן הן יפרישו מזון שעוכל במערכת העיכול שלהן בצורה מושלמת. 

 

להלן הדגשים התזונתיים העיקריים עבור סוגי הדם השונים:

 

נשים בעלות סוג דם 0

מזונות מומלצים: תרד, ברוקולי, אננס, כבד (עד פעמיים בשבוע), אצות, מאכלי ים שעברו בישול, שעועית אזוקי ובשר אדום רזה.

 

מזונות דלקתיים: תירס, עדשים, כרוב, כרובית, חיטה לסוגיה, חלב בקר, עדשים, תפוזים, מלון ומוצרי סויה.

 

נשים בעלות סוג דם A

מזונות מומלצים: מוצרי סויה, ירקות ירוקים, אננס, בוטנים, עדשים, ארטישוק, כוסמת ושמנים צמחיים.

 

מזונות דלקתיים: בשר בקר, חלב בקר, חיטה לסוגיה, תפוזים, בננות, כרוב, קוקוס, מנגו, מלון ובטטה.

 

ירקות ירוקים. מתאימים לכל סוגי הדם (צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)
ירקות ירוקים. מתאימים לכל סוגי הדם(צילום: shutterstock)

 

נשים בעלות סוג דם B

מזונות מומלצים: ירקות ירוקים, כבד (עד פעמיים בשבוע), אננס, פאפיה, ביצים, מוצרי חלב, בשר בקר רזה.

 

מזונות דלקתיים: תירס, עדשים, בוטנים, עוף, עגבנייה, כוסמת, שומשום וטחינה.

 

נשים בעלות סוג דם AB

מזונות מומלצים: טופו, אצות, מאכלי ים שעברו בישול, ירקות ירוקים, מאכלי חלב, כרוב.

 

מזונות דלקתיים: בשר בקר, תירס, גרעינים, כוסמת, עוף, חיטה לסוגיה ושעועית אזוקי ואדומה.

 

בנוסף לכך שסוגי דם שונים אכן מחייבים תפריטים שונים, המותאמים אישית לכל אישה הרה, קיימת קבוצה של שמונה מזונות-על שחוצים את כל סוגי הדם, והם הבסיס המשותף הרחב לתזונה נכונה ומאוזנת בתקופת ההריון:

 

1. דגנים מלאים  

חשיבותם של הדגנים המלאים נעוצה בעובדה שהם עשירים יותר בחומצה פולית ובברזל ומספקים לגוף את הסיבים התזונתיים החיוניים לו. הדגנים המלאים החוצים את כל סוגי הדם הם לחם השיפון המלא (יש להקפיד ולוודא כי הלחם שאתן קונות אכן עשוי מקמח שיפון מלא בשיעור של לפחות 95%) והאורז המלא לסוגיו.

 

2. ירקות ירוקים

הירקות הירוקים החוצים את כל סוגי הדם הינם קישואים, חסה, ברוקולי, קולורבי וכן עשבי תיבול ירוקים למיניהם (מנגולד, כוסברה, סלרי, פטרוזיליה, גרגר נחלים, תרד, שמיר וכדומה). לירקות הירוקים נודעה חשיבות מיוחדת בהגנה על בריאות האם והעובר ושמירה מפני רעלים. כאשר עושים מהם שייק (שייק ירוק) הם מהווים תחליף מצוין לחלבון. חשוב להקפיד ולשטוף היטב את העלים לפני האכילה בשל כמויות הריסוס וההדברה הגבוהות המצויות בהם.

 

3. הודו

הודו הוא העוף היחיד שחוצה את כל סוגי הדם והינו הבריא והמומלץ ביותר לאכילה מכל סוגי הבשר, וזאת בשל תכולת הברזל, B12 והחלבון הגבוהות שבו. בשר ההודו האדום (הודו נקבה) הוא העשיר יותר תזונתית, ולמי שידה משגת יש עדיפות לאכילת בשר הודו אורגני, נקי מהורמונים ומאנטיביוטיקה. פסטרמה, שעשויה מבשר הודו, מומלצת לאכילה רק אם הוכנה בבית.

 

4. סלמון

חומצת השומן אומגה 3 הקיימת בדג הסלמון מבטיחה את התפתחותם התקינה של המוח והראייה אצל עוברים. בנוסף משמש דג הסלמון כמקור נהדר לחלבונים וויטמינים מקבוצת B. 

 

הימצאותה הנמוכה של הכספית בדג הסלמון, ביחס לדגים ים אחרים, גם היא סיבה טובה לדבוק בו. יחד עם זאת חשוב לאכול דגי סלמון טריים, אפויים בתנור, ולהגביל הצריכה לעד פעמיים בשבוע. בשום אופן אין לאכול סלמון מעושן.

 

5. ביצים

ביצים הן מקור נהדר וזמין לחלבון וחומצות אמינו, הדרושות הן לאם והן לעובר. הן מכילות יותר מ-12 ויטמינים ומינרלים, כולל לאוצין וכולין, אשר מצוי בחלמון הביצה וחיוני להתפתחות מוח העובר. מחקרים הוכיחו שצריכת כולין בהריון חשובה לאינטילגנציה ולזיכרון של היילוד, גם בהמשך חייו. יחד עם זאת, חשוב להימנע מאכילת ביצים חיות או כאלו שלא בושלו היטב.

 

6. פירות גרגיריים 

תותי שדה, אוכמניות למיניהן, חמוציות, דובדבנים ופטל הן אריזות קטנות וצבעוניות, עשירות בויטמינים ובנוגדי חמצון. חשיבות מיוחדת נודעת למיץ חמוציות (קרנבריז). מחקרים רבים מצביעים על כך ששתיית המיץ מסייעת במניעת דלקות בדרכי השתן, שהסיכון ללקות בהן גובר בזמן הריון.

מאחר שזיהום כזה עלול לסכן את העובר, נודעת חשיבות רבה למניעה. החמוציות מכילות חומר שמונע מהחיידקים המזהמים להיצמד לדפנות דרכי השתן ולהתרבות שם. מכיוון שמיץ החמוציות עתיר בסוכר ובקלוריות, מומלץ לשתות אותו מדולל במים.

 

7. יוגורט לבן דל שומן (עד 5%)

גביע של יוגורט מכיל יותר סידן מאשר חלב, הוא עשיר בחלבון ואינו מכיל סוכר. עבור כל סוגי הדם היוגורט המומלץ הוא זה העשוי מעיזים או מכבשים. במידה וקיימת רגישות למוצרי חלב יש להתייעץ עם דיאטנית על מנת לבנות תפריט שיספק את הסידן ממקורות אחרים.

 

8. מים

זהו מקור החיים הבסיסי והנפוץ ביותר. שתייה של מים חשובה בעיקר בשלישי השלישי של ההריון על מנת למנוע צירים מוקדמים ולידה בטרם עת. היא גם חשובה לעיכול טוב ומניעת עצירות וטחורים. המים המומלצים לשתייה הם מי ברז מסוננים או מים המכילים מינרלים שונים, ובהם סידן ומגנזיום, בבקבוק זכוכית.

 

הכותבת היא תזונאית מומחית להרזיה ואורח חיים בריא על פי שיטת סוג הדם





 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: shutterstock
תזונה בהריון לפי סוג דם. מומלץ להימנע ממזונות דלקתיים
צילום: shutterstock
מומלצים