בדרך לשוויון: האשה תשלם מזונות במקום האב
בני זוג מרחובות עזרו ביצירתו של פסק דין תקדימי, כשביקשו שהאשה תשא בהוצאות המזונות של הילדים, ואילו הילדים יעברו למשמורתו הבלעדית של האב
שופט בית המשפט לענייני משפחה בראשון לציון חשב שכבר ראה הכל, אבל משעיין בהסכם הגירושין של בני הזוג מרחובות שהוגש לו לאישור – הוא נדהם. תדהמתו הייתה כה רבה, עד כדי כך שעל אף שבשורות הראשונות של ההסכם צוין כי מדובר ב"בני זוג יהודים ואזרחי ישראל", הוא שאל בכל זאת לפרוטוקול: "האם אתם יהודים?".
עוד בנושא:
כולה סטוץ, מה פתאום מזונות לילד? אז זהו, שכן
אבא ברח להודו, סבתא וסבא משלמים מזונות
גירושין: איך תשפיע ועדת שניט על החיים שלכם?
בעלי גם ככה עם הילדים רוב הזמן
על פניו, הסכם הגירושין לא סטה רבות מן הנורמה המקובלת בהסכמים מעין אלה ואף הסדרי הראייה, גובה המזונות לא היו חריגים, אך בהבדל עקרוני אחד: בהיפוך תפקידים. נקבע בו כי הילדים יועברו למשמורתו הבלעדית ולטיפולו המסור של האב, ואילו האם מסכימה מצדה לקיום הסדרי ראייה, שבמסגרתם תראה את הילדים באמצע השבוע לכמה שעות ותיקח אותם אליה לביתה כל שבת שנייה. כמו כן, הסכימה האם לשלם לאב מזונות על סך 1800 ₪ עבור כל ילד.
לאחר שהוברר שוב שאכן מדובר בזוג יהודי, פנה השופט אל האשה ושאל אותה האם ידוע לה שעל פי הדין העברי, האב הוא זה שצריך לשלם מזונות עבור ילדיו ולדאוג לצרכיהם, בין אם הילדים במשמורתו ובין אם במשמורת האם. האשה התמהמהה בתשובתה, והשופט מיהר לייעץ לה ולבעלה לצאת מהאולם להתייעצות נוספת עם עורך דינם.
לאחר זמן קצר שבו בני הזוג לאולם בית המשפט, ואישרו בפני השופט את עיקרי ההסכם, עם תיקון קל בגובה דמי המזונות שהאם צפויה לשלם לאב. דמי המזונות שעל האם לשלם נקבעו על 1,500 ש"ח לכל ילד עד הגיעו לגיל 18, ונקבע גם כי הם יופחתו לכ-500 ₪ בחודש לכל ילד, במהלך שרותו הצבאי.
עורך הדין שייצג את בני הזוג, הסביר לאשה שבאופן עקרוני, אם היה כותבים הסכם והיו משאירים את נושא המזונות לשיקול דעתו של בית המשפט, סביר להניח שבית המשפט היה קובע כי היא תשתתף רק בהוצאות החינוך והבריאות של הילדים בלי לקבוע סכום מזונות חודשי קבוע.
אך האשה חזרה וציינה בפניו כי שקלה עם בעלה את הנושא הכלכלי, והיא רוצה להשתתף בהוצאות הללו. בסופו של דבר, השופט אישר את ההסכם ובכך נתן לו תוקף של פסק דין. כשנשאלה על ידי השופט למניעיה לוותר על משמורת הילדים, ציינה האשה כי זהו למעשה המצב בשנים האחרונות - היא אשת היי-טק ועובדת שעות ארוכות, בעוד שהאב, שנמצא יותר בבית, מטפל למעשה בילדים, וברוב סידורי הבית.
לדבריה, הסכם הגירושין משקף למעשה את המצב הקיים, בו הילדים חשים הרבה יותר קשורים וקרובים לאב ונתונים לטיפולו. "זו הסכמה מודעת שהמשמורת תינתן לאב, ושאני אפגוש את הילדים פעמיים בשבוע, ואף קבענו לכך סדר זמנים", אמרה האשה לפרוטוקול. עם זאת, גם הסכם הגירושין החריג הזה, כמו הסכמי גירושין רבים אחרים, החל בהתפוררות התא המשפחתי.
גם הפעם מדובר בבגידה
הבעל, שחש קרירות מצד אשתו, חשד מזה זמן שהיא מנהלת רומן מאחורי גבו, עקב אחריה, אישש את חששותיו, ואף תיעד אותה בשעת מעשה. לאחר שעימת הבעל את אשתו עם הממצאים, החליטו בני הזוג להתגרש. בנוגע להסכם המזונות החריג וויתור זכותה על פי הדין העברי, האשה ציינה בפני השופט כי "הדברים נעשים מתוך שיקול דעת וללא לחץ. זה נעשה מתוך הבנת יכולתי הכלכלית, והערכתי את יכולתו הכלכלית של בעלי".
האם לא הרחיבה יותר על מניעה להסכים להסכם הגירושין הנידון, אולם ייתכן מאוד שהיא מעוניינת לפתוח פרק חדש בחייה יחד עם הגבר איתו ניהלה רומן, ומאחר ויש לה היכולת הכלכלית לשלם את המזונות - היא הסכימה להסדר החריג.
הסכם הגירושין יורד לתרחישים מאד מפורטים, ונראה כי לא השאיר תחתיו חללים ריקים, תוך שהוא קובע סדר זמנים מדויק ללקיחת הילדים לביקורים השבועיים, סופי השבוע, החגים, החופשות וכן אירועים לא צפויים. גם בכל הקשור להוצאות חריגות על הילדים, היפוך התפקידים המסורתי מושלם: בנוסף למזונות שעל האם לשלם לאב, היא תשא גם במחצית ההוצאות על טיפולים רפואיים לילדים שאינם מכוסים על ידי ביטוח ברפואי, כגון טיפולי שיניים, טיפול פסיכולוגי וכד'.
האם והאב ישאו חלקים שווים בהוצאות הילדים במערכת החינוך, כגון הוצאות על רכישת ספרים, טיולי בית ספר, קייטנות וכד'. בנוגע לרכוש המשותף ובראשו הבית, הוסכם שהאב והילדים יגורו בבית בשנה הקרובה ובסופה, הבית יימכר ובני הזוג יחלקו ביניהם שווה ושווה את רווחי המכירה.
סעיף בולט בהסכם הגירושין מחייב את הצדדים "לחנך את הילדים לכיבוד אב ואם, לא לדבר סרה איש כנגד רעהו, ולפעול במשותף לטובת הילדים". בנוסף, מצוין כי כל ההחלטות לגבי חינוך ובריאות הילדים יתקבלו במשותף, אולם ההחלטות היומיומיות השוטפות יתקבלו על ידי האב. בית המשפט כאמור אישר את ההסכם, לאחר שהצדדים הצהירו בפניו כי "עשו את ההסכם מרצונם החופשי, ובהבינם את משמעותו ותוצאותיו", ונתן לו תוקף של פסק דין.
לכל הכתבות, העדכונים והסקרים - כנסו לעמוד הפייסבוק של ערוץ יחסים
- עורך הדין חן גינסברג
עוסק בדיני משפחה וגירושין, מייעץ ומייצג בני זוג משני המינים במאבקם על משמורת, חלוקת רכוש, הסדרי ראייה, מזונות, צוואות וירושות ועוד.