שתף קטע נבחר

לראשונה בישראל: רובוט מחלק תרופות לחולים

בית החולים הלל יפה רכש את הרובוט הראשון בישראל המבצע חלוקת תרופות למטופלים, ללא מגע יד אדם. היתרונות: מניעת טעויות ומינונים שגויים, שימוש יעיל במלאי התרופות וחסכון בזמן לצוות הסיעודי של בית החולים

מהפיכה בבית החולים הלל יפה בחדרה: בחודש החולף הוכנסה לבית המרקחת של המרכז הרפואי מערכת רובוטית משוכללת, המבצעת את חלוקת התרופות למחלקות השונות תוך ביצוע הצלבת מידע רפואי של המטופל עם המרשם שניתן על ידי הרופא המטפל. היתרון: מניעת טעויות בעת רישום ומתן תרופות למטופלים, לצד חסכון בזמן של הצוות הסיעודי.  

 

בכל בתי החולים בישראל שיטת חלוקת התרופות זהה: כל מחלקה מזמינה מאגף הרוקחות מלאי תרופות, ובכל משמרת מחלקות האחיות למטופלים את התרופות במשך שעות ארוכות, בהתאם להוראות הרופאים. "פעולות אלה גוזלות זמן רב מהצוות הסיעודי ועלולות להביא לטעויות במתן התרופות בצמתים שונים", מסביר ד"ר איל שוורצברג, מנהל שירותי הרוקחות ומערך המעבדות בהלל יפה. "זה יכול לקרות בשל קושי בהבנת כתב ידו של הרופא, בחירת תרופה שגויה, מתן מינון שגוי או חוסר תשומת לב לתרופות צולבות. גם רישום התרופה על ידי הרופא מועד לבעיות שונות, שעיקרן בחירת מינון שגוי שאינו מתאים למטופל ויחסי גומלין בלתי רצויים בין התרופות שנבחרו".

 

בדיוק כדי להימנע מהטעויות הללו קיים הרובוט החדש, שהחל לפעול בבית החולים הלל יפה בחדרה. וכך הוא פועל: תחילה מעביר הצוות הסיעודי של המחלקה את המירשם לבית המרקחת. לאחר מכן רוקח מוסמך מזין אותו למחשב ומוודא מינונים ובעיות אחרות ברישום התרופה ובטיפול התרופתי. כעת התוכנה במחשב מבצעת הצלבת מידע תרופתי עם נתוני האישפוז של המטופל, כדי לוודא את מתן התרופות הנכון ביותר, ומתריעה אם קיימות התנגשויות, כפילויות או רגישות בין התרופות שאותן מקבל המטופל.

 

רובוט התרופות. מניעת טעויות (צילום: דוברות הלל יפה) (צילום: דוברות הלל יפה)
רובוט התרופות. מניעת טעויות

 

לאחר הזנת המרשם, מועברת הוראה לרובוט והוא זה שמלקט את התרופות במינון המדוייק, תוך בדיקת תוקפן ושלמות אריזתן. לאחר מכן הוא מדפיס את הנחיות המרשם למטופל, כולל התאריך והשעה בה יש ליטול אותן, ומצרף אותן לבתוך שקית הרמטית, הנושאת את פרטי המטופל ואמצעי זיהוי ברקודי. השקיות האישיות מועברות למחלקה ומחולקות על ידי הצוות הסיעודי בעגלות ייעודיות, הנושאות את שם המטופל. במידה שמטופל עזב השקית מוחזרת בשלמותה לבית המרקחת, מוכנסת חזרה לרובוט, שם נבדקת שלמותה ותוקפה, והתרופות מוחזרות למלאי לשימוש חוזר.

 

המערכת הרובוטית, הראשונה מסוגה בישראל, משרתת כעת את כל המחלקות הפנימיות, ובעתיד הקרוב גם את האורתופדיות, הכירורגיות והמערך הנוירולוגי.

 




 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: דוברות הלל יפה
תרופות. הרובוט מוודא שאין הצלבה
צילום: דוברות הלל יפה
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים