שתף קטע נבחר
 
צילום: index open

הכל במידה: טרנדים בעיצוב שהיינו פוסחים עליהם

רגע לפני שחג הניקיונות כבר מאחורינו, בדקנו אילו טרנדים בעיצוב הבית נהיו פופולריים בבתי המגורים בישראל - אולם בעקבות שימוש יתר הפכו למעצבנים, מטרידים ובעיקר מאוסים

בעידן העכשווי אין דבר העומד בפני הרצון, ועם קצת דמיון ותעוזה אפשר לבנות ולעצב כמעט כל מה שרוצים. מילת המפתח בסיפור היא מינון. נכון שמרביתנו רוצים להיראות עדכניים וטרנדיים, אבל לכל דבר צריך לשים גבולות, לא? אז הנה המסקנות.

 

עוד על עיצוב הבית בביקור בית : 

 

קיטש מלכותי

יצא לכם להגיע לבית של חברים או משפחה ולהרגיש שעוד שנייה ייצא מהחדר לואי ה-14 מעוטר בפאה ססגונית ומעיל פרווה? תחרה, מראות, ציפויי זהב, תמונות עם מסגרות רומנטיות וציורי רנסנס - יש אנשים שרוצים לגור בישראל אבל להרגיש מלכת אנגליה. אמנם אין לנו בעיה עם וינטג', וגם רהיטים שעברו בירושה מהסבתא מתקבלים בברכה, וגם אנחנו אוהבים להסתובב בשוק הפשפשים ולרכוש פריטים נוסטלגיים - אבל הכל במידה בבקשה.

 

קצת "יותר מדי" (צילום: נאות שירן) (צילום: נאות שירן)
קצת "יותר מדי"(צילום: נאות שירן)

 

קווים נקיים ולבנים

חמש שנות לימודי ארכיטקטורה כוללות גם סדרת חינוך מוקפדת אודות ניקיון עיצובי. לכן ארכטיטקט צעיר ידע להגיד, גם אם יעירו אותו באמצע הלילה, ש"less is more". בנוסף יכול אותו ארכיטקט מתחיל לומר ששימוש בצבע צריך להיות מחושב ומוקפד, במיוחד בצורות שהן לא ריבוע או מלבן.

 

האמת היא שעם כל הכבוד לטרנד המינימליסטי הזה, הוא מתחיל להיות קצת משעמם ולמצות את עצמו. אמנם מעצבים ואדריכלים רוצים שבפרויקט שלהם תהיה שפה אסתטית אחידה, אבל אם יהיה שם איזה אלכסון מפתיע, ארונות או ריצוף צבעוניים - יהיה לנו הרבה יותר נעים ושמח בעיניים ופחות משעמם וצפוי.

 

כל הנקי הזה עושה לנו חשק להתלכלך (עיצוב: ענת איצקוביץ, צילום: שי אפשטיין) (צילום: שי אפשטיין) (צילום: שי אפשטיין)
כל הנקי הזה עושה לנו חשק להתלכלך (עיצוב: ענת איצקוביץ, צילום: שי אפשטיין)

 

טפטים

יחד עם החזרה של עיצוב הרטרו, גם הטפטים שהיו טרנד חזק מאד בסבנטיז חזרו לאופנה. צבעוניים, כתומים, ירוקים, עם פסים או מצוירים, יש טפטים באלפי דוגמאות וסגנונות. אין ספק שהקונספט העומד מאחוריהם הוא נפלא או שהטפטים נותנים תחושה צעירה ורעננה לחלל ויודעים גם להדגיש מקומות שבתכנון לא התייחסו אליהם מספיק. אבל יש בתים שנראים כמו הכלאה בין חנות ממתקים להזיה פסיכודלית שעושה לנו הרבה אי סדר בעיניים וגם קצת כאב ראש. לכן שימו לב, טפט יכול לשדרג עיצוב של חדר או של חלל בבית, אבל זה כשהוא מודבק במקום הנכון וכשהשימוש בו נעשה במידה.

 

טפט, אבל במידה (צילום: גולדשיין גלרי טפט) (צילום: גולדשיין גלרי טפט)
טפט, אבל במידה(צילום: גולדשיין גלרי טפט)

 

מזכרות ואוספים מהעולם

כולנו מכירים את התופעה: יש כאלה שטסים לטיול בחו"ל וחייבים, אבל ממש חייבים, להביא איתם מזכרות מהמקום שבו ביקרו. מיניאטורות בדמות מגדל האייפל והביג בן, חרסינות מעוטרות, בבושקות, דגלונים, אוסף כוסות שוט מודפסות ועוד "אסונות תיירותיים" רבים ומגוונים מעטרים לא מעט בתי מגורים. ובכן אספנים יקרים, קחו לתשומת לבכם: מה שטוב לפאב אירי צבעוני, או לחדר של בן טיפש עשרה, לא בהכרח מתאים לעיצוב הבית (מה גם שאוספי מיניאטורות אוספים המון אבק וקשים לניקוי).

 

מיניאטורות. לא מתאים לכל אחד (עיצוב: דורית שדה, צילום: רז רוגובסקי) (צילום: רז רוגובסקי) (צילום: רז רוגובסקי)
מיניאטורות. לא מתאים לכל אחד (עיצוב: דורית שדה, צילום: רז רוגובסקי)
 

 

לבני זכוכית

הטרנד שהיה להיט גדול בשנות ה-90 זוכה, משום מה, לעדנה מחודשת לאחרונה. הרעיון שעומד מאחוריו הוא רעיון טוב - להכניס אור לחלל הבית ובמקביל לשמור על פרטיות ואטימות. עבודה דומה לזו עושה הזכוכית החלבית. זה אמנם עניין של טעם, אבל בעינינו לפחות השילוב בין הטקסטורה של החומר לבין צפיפות הלבנים מייצר מראה עמוס ולא נעים לעין, שבולע כל אלמנט עיצובי אחר הנמצא בסמוך לו. בקיצור, כרגע התקשרו אלינו משנות ה-90 וביקשו שהלבנים השקופות יחזרו לשם. ואם אפשר אז בהקדם.

 

בחזרה לניינטיז בבקשה. לבני זכוכית (עיצוב: פיטר קוסטלוב, צילום: בניין ודיור) (צילום: באדיבות בניין ודיור) (צילום: באדיבות בניין ודיור)
בחזרה לניינטיז בבקשה. לבני זכוכית (עיצוב: פיטר קוסטלוב, צילום: בניין ודיור)

 

אפקטים של תאורה

מאז שהומצאו נורות הלד הן מופיעות בכל פינה. פעמים רבות השימוש בהן הוא נכון ולגיטימי, אך לאחרונה כשנכנסים לבתים רבים מתקבלת תחושה שהגענו לאולם שמחות או שאנחנו נמצאים במועדון ריקודים. הנמכות תקרה מגבס בכל פינה ותאורה שהיא, כביכול, נסתרת זה אולי לא הטרנד הלוהט האחרון - אבל לפעמים מספיקה נברשת אחת תלויה שתעשה את כל העבודה, במקום מופע האורות בסלון.

 

(עיצוב: דליה ונרובסקי, צילום: יעל ניסים) (צילום: יעל ניסים) (צילום: יעל ניסים)
(עיצוב: דליה ונרובסקי, צילום: יעל ניסים)

 

לסיכום: בשנת 2012, כשתפקידו של המעצב והאדריכל הוא לאסוף אלמנטים, חומרים ורהיטים מתוך קטלוג אינסופי של מבחר - ואז להרכיב אותם לכדי פאזל משכנע ונאה - מינון היא מילת המפתח. לכן גם אם אתם מאד אוהבים טפטים, מיניאטורות, הנמכות גבס או נורות לד, שימו לב שהבית שלכם לא יהפוך למקדש מצועצע ועמוס שיכביד ויימאס עליכם כעבור זמו קצר.

 

הכתבה באדיבות www.bvd.co.il - פורטל עיצוב הבית מבית המגזין "בניין ודיור"


פורסם לראשונה 13/04/2012 19:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: נאות שירן
יותר מדי קיטש
צילום: נאות שירן
מומלצים