יש יריב לאובמה: רומני יצטרך להדביק את הפער
פרישת סנטורום סגרה למעשה את הסיפור: רומני יתמודד מול אובמה על נשיאות ארה"ב. אובמה מוביל עליו כעת ב-7%, אהוב הרבה יותר וזוכה לתמיכת הנשים, אבל רומני ינסה לנצל את נסיונו הכלכלי. אנשי הנשיא כבר תוקפים: רומני קנה בכסף את הניצחון
עכשיו אני, כי ההוא פרש: מיט רומני עדיין לא הוכרז רשמית כמועמד הרפובליקני לנשיאות ארצות הברית, אבל אחרי פרישתו אמש (יום ג') של ריק סנטורום מהמרוץ הרפובליקני, לכולם כבר ברור שרומני הוא האיש שיתייצב מול ברק אובמה הדמוקרטי בקלפיות בבחירות לנשיאות ב-6 בנובמבר.
עובדה זו ברורה גם לאנשיו של אובמה עצמו, שמיהרו לתקוף את רומני אחרי פרישת סנטורום. "כסף אינו יכול לקנות אהבה, אבל הוא יכול לקנות את מועמדות המפלגה הרפובליקנית", אמר דיוויד אקסלרוד, היועץ האסטרטגי של מטה אובמה, שהזכיר כי רומני בזבז פי 5 מסנטורום כדי להגיע לעמדת המוביל הרפובליקני. זמן קצר לאחר הודעת הפרישה של סנטורום הודיע המועמד ניוט גינגריץ' שאין בכוונתו לפרוש מהמירוץ הרפובליקני.
סנטורום נחשב להפתעה הגדולה של הפריימריז הרפובליקניים, ובתוך חודשים בודדים הוא הפך ממועמד אלמוני שאיש לא נתן לו סיכוי ליריב היחידי שיכול באמת לעכב את ניצחונו של רומני. אבל אמש הודיע סנטורום, שבימים האחרונים נאלץ להשעות את הקמפיין שלו בשל מחלת בתו, כי הוא מוותר על המועמדות. רומני מיהר לברך אותו.
למועמד האחרון שנותר מול רומני בפריימריז הרפובליקניים, ניוט גינגריץ', אין שום סיכוי לזכות במועמדות הרפובליקנית, והוא צפוי להכריז על פרישתו מהמירוץ בימים הקרובים, למרות הודעתו הלילה כי "אני מתכוון להישאר במירוץ כל הדרך לטמפה כדי שלתנועה השמרנית תהיה ברירה אמיתית". גינגריץ', שמקווה למשוך אליו את תומכי סנטורום השמרנים, הוא המועמד החלש בין שני השמרנים והוא ניצח רק בשתי מדינות.
הישארותו במירוץ מנעה מסנטורום סיכוי אמיתי לנצח, ועכשיו הוא מקווה להיבנות מפרישתו של הסנאטור לשעבר מפנסילבניה. יתכן שגינגריץ' מבקש להשיג הסכם עם רומני תמורת פרישתו לקבלת תפקיד בקבינט שלו אם ינצח בבחירות לנשיאות. לאחר פרישתו הצפויה יישאר רק מהלך סמלי להכתרת רומני: הוועידה הרפובליקנית שתתכנס באוגוסט בטמפה, פלורידה, שם יצביעו צירי המפלגה בעד מינויו הרשמי.
כעת, כשסנטורום הוא היסטוריה וההכרזה הרשמית על רומני כמועמד הרפובליקני היא באמת רק שאלה של זמן, יכולים
האמריקנים להתחיל לעסוק בקרב האמיתי - בין אובמה לבין רומני. לפי סקר שפרסמו אתמול "וושינגטון פוסט" ורשת ABC, אובמה מוביל על רומני בפער של 7% - הוא זוכה לתמיכת 51% מבעלי זכות הבחירה לעומת 44% שתומכים ברומני. עם זאת, לרומני יש יותר מחצי שנה לשפר את הדימוי שלו בעיני הציבור.
הבעיה העיקרית של רומני לקראת הקרב ראש בראש עם אובמה היא בכל הנוגע לשאלה מי מהמועמדים נתפש כידידותי יותר ואת מי קל יותר לחבב: אובמה מוביל עליו בפער עצום. את אובמה מחבבים 64%, בעוד את רומני מחבבים רק 26%. על סעיף החביבות קמו ונפלו נשיאים בארה"ב, והיתרון הגדול של אובמה בו יכול לחפות על מגרעותיו.
החביבות, רק לשם הבנה, היא שהביאה לג'ורג' וו' בוש את הניצחון הדחוק על אל גור הדמוקרטי בבחירות לנשיאות בשנת 2000. גור היה ה"מיט רומני" של אותם הימים, ובוש הצטייר לעומתו כאדם הנחמד שאיתו היה האמריקני הפשוט רוצה לשבת לבירה בפאב. האמריקנים בחרו בסופו של דבר בבוש החברותי ולא בגור שנתפש כמתנשא. כעת מנסה רומני לרכך את הדימוי שלו כאיש קר ומנוכר באמצעות הבלטת חלקה של אשתו אן באספות הבחירות שלו, אולם בסופו של דבר הציבור האמריקני יבחר בנשיא, ולא ברעיית נשיא.
ההצהרות השמרניות יחזרו כמו בומרנג
בעיה משמעותית של רומני ערב הדו-קרב עם אובמה היא שיעור האהדה שלו בקרב הנשים. לפי הסקר העדכני, בקרב הנשים זוכה אובמה ליתרון של 19% על רומני - 53% מבעלות זכות הבחירה לעומת 34%. נראה כי קמפיין הפריימריז המוזר של רומני והעיסוק האינטנסיבי בהתנגדות למימון של אמצעי מניעה לנשים הרחיקו מרומני בוחרות פוטנציאליות רבות.
אובמה זוכה לתמיכה גדולה יותר מרומני גם בכל הקשור לטיפול בנושאים בינלאומיים, במיוחד על רקע הצהרותיו הקיצוניות של רומני שנועדו לגרום לשמרנים קיצונים להצביע לו בפריימריז הרפובליקניים. בתחום זה מוביל אובמה על רומני על 53% לעומת 36%. גם בנושא ביטוח הבריאות, אחד מסלעי המחלוקת בין אובמה לרפובליקנים, מנצח אובמה עם 48% לעומת 38%.
אלא שלמרות יתרונו הכללי של אובמה, הציבור האמריקני מוצא גם ברומני יתרונות - במיוחד בתחום הכלכלי, שם נזקפת לרומני יכולתו כאיש עסקים מצליח מאוד. הציבור האמריקני נותן אמנם לאובמה יתרון של 46% מול 43% בכל הקשור ליצירת מקומות עבודה, אולם בנושא של טיפול בכלכלה רומני מנצח עם 47% לעומת 43%. בכל הנוגע לטיפול בגרעון הפדרלי (15 טריליון דולרים וחצי) זוכה רומני לאשראי גדול מהציבור עם 51% לעומת 38% בלבד לאובמה, שמואשם כי לא הציע פתרון. גם בנושא מדיניות האנרגיה יש לרומני יתרון עם 47% לעומת 42%.
כעת יצטרך רומני לעבור מהתמקדות בקהל הרפובליקני השמרן אל דיבור לציבור האמריקני הכללי. הפריימריז הממושכים במפלגה הרפובליקנית אילצו את רומני ללכת יותר מדי ימינה ולהתחנף לקהלים של אוונגליסטים ואנשי מסיבת התה השמרנים במיוחד, בניסיון לנטרל את ריק סנטורום וניוט גינגריץ'. ההצהרות השמרניות שהשמיע במהלך החודשים האלה
יקשו עליו לשכנע ציבור של עצמאים ונשים לתמוך בו בבחירות הכלליות מול אובמה.
ההצהרות השמרניות שהשמיע רומני בחודשי הפריימריז צפויות לחזור אליו כמו בומרנג בתשדירי התעמולה של המפלגה הדמוקרטית, וסביר להניח שבעיקר יוזכרו חיבתו לפיטורים ודבריו על כך שאין צורך להגן על השכבות החלשות. רומני גם בזבז כסף רב על הכפשת סנטורום וגינגריץ' והוציא מיליוני דולרים כדי להכניע את יריביו הרפובליקנים. הכסף הזה יחסר לו במירוץ לבית הלבן מול אובמה.