שתף קטע נבחר
 

הגר דורון: "קלישאות הן הדבר הכי טוב בחיים"

הסופרת הגר דורון כתבה דוקטורט בהיסטוריה בדבלין, והרומן "הכלה היהודיה" יצא ממנה במקרה בתל אביב. בראשו גיבורה חושפנית שקוראים לה גם כן הגר, ויש לה הרבה מה להגיד על החיים. "הספר הזה נכתב מתוך אינסטינקט לא מחושב"

"אני לא משוכללת" מעידה על עצמה הגר דורון. אבל סיפור החיים שלה אומר אחרת. דורון, 36, היא דוקטורנטית להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב, עוסקת בתרגומים מעברית לאנגלית של תזות, חיה שנים בדבלין, ופרסמה לאחרונה את ספרה הראשון - "הכלה היהודיה" (הוצאת מודן). ספר שמציג דמות אישה מוחצנת, שלא מפחדת לומר דברים בקול רם בתוך נפתולי עלילה מפתיעים בהחלט. "בדומה להגר הים, גיבורת ספרי, חזרתי מדבלין לתל אביב. גם לי היתה ההתלבטות הזאת אם להמשיך לחיות בחו"ל או לחזור הביתה, ובחרתי, בסופו של דבר, בתל אביב".

 

רוצים לקרוא פרק מתוך "הכלה היהודיה"? היכנסו לכאן!

 

ספרה של הגר דורון. כתיבה אסוציאטיבית  (עטיפת הספר) (עטיפת הספר)
ספרה של הגר דורון. כתיבה אסוציאטיבית

 

ב"כלה היהודיה", הגיבורה הגר חזרה מדבלין לדירה ברחוב רמברנט בתל אביב כדי לבדוק איפה ציר הפעולה שלה ומה חשוב בחיים בעיניה. היא מוצאת שהבסיס המתאים לחייה נמצא בעצם מתחת לאף שלה. "זאת קצת קלישאה", אומרת דורון, "אבל קלישאות הן הדבר הכי טוב בחיים".

 

את הרומן היא כתבה במכה אחת, לפני ארבע שנים, כאשר חזרה לגור בארץ. "הוא נכתב בטיל, ובכוונה. בדיוק בשביל ליצור את התחושה הקולחת, את הכתיבה בסרט נע. את הרגע החי. הספר הזה נכתב מתוך אינסטינקט, והוא לא ספר מחושב. הוא בא להתחבק עם הקוראים ולרוץ איתם יחד".

 

על מה הספר?

 

"קודם כל הספר הזה הוא על אהבה. על כל גווניה. וגם על המסע שעוברת הדמות, שמתחיל מחוסר ביטחון ועד לעצמאות רוחנית. וזה מסע שחשוב בעיני לכל אישה עם התבגרותה. העלילה מנסה לתפוס את כל מה שטוב בחיים, אבל טוענת שאסור לוותר על עצמך בשלבים האלה. על דברים שאתה רוצה לעשות. רצה בו המון פירוטכניקה של משחקי שפה, אבל המסר הוא: אחד - בואו לים, שתיים - לכו על האותנטי לא משנה מה המחיר".

  

גרה בשנקין?

הרומן, רובו ככולו, מתרחש בתל אביב. "התפאורה של הספר מייצגת היטב את חיי היצירה בתל אביב", מסבירה דורון. "היא עיר חושנית שיש בה ריכוז גבוה של אנשים יצירתיים. זה מייצג פן של דור. מעבר לזה, תל אביב, כעיר תוססת - מתאימה להמון פרובוקציות, למרות שאני לא רואה בהן באמת כאלה שקורות לדמויות בספר". 

 

השפה של הרומן מאוד בוטה ואסוציאטיבית. התכוונת לכתוב בזרם תודעה?

 

"בגלל שאני מגיעה מהתחום האקדמי במקצוע שלי, בספרות אני יכולה ממש להשתעשע. שפה היא סוג של גן שעשועים. בכוונה בחרתי בשפה שלא מתחשבת בקודים חברתיים. היה כאן שחרור גדול".

 

למה קראת לגיבורה בשמך?

 

"זה חלק מהמשחק שאני עושה עם הקוראים, שהוא מאוד מעניין אותי. יש להגר הדמות גם שם לטיני, ושמות חיבה. ניסיתי לשבור את הקיר הרביעי מול הקורא. מצד אחד, אני לא מעמידה פנים כי זאת אני, מצד שני - אני יוצרת אשליה שהיא לא באמת נכונה לחיים שלי. זאת אשליה ספרותית, ואני בעצמי תוהה מהי האמת ומה לא. מי היא הגר דורון ומי היא הגר הים. כל הדמויות שלנו הם סגמנטים של עצמנו".

 

אז הספר הוא אוטוביוגרפי?

 

"זו לא אוטוביוגרפיה, אלא אוטו-פיקציה. אני מנדבת להגר הדמות המון דברים מהחיים שלי, ובמקומות מסוימים היא מתרחקת ותופסת עצמאות. לא על הכל אני מסכימה איתה. היא הפכה לדמות".

 

מתי הגר הים תפסה עצמאות?

 

"אני חייבת להגיד שדי מההתחלת הכתיבה. הגר הים בעיני היא דמות תל אביב אופטימאלית, דמות נשית-ספרותית, מאוד נועזת ומאוד חופשייה שחיה את הדבר האמיתי ולא מתפשרת על שום דבר. לא תמיד היא מצליחה להגיעה לאידיאל הזה, כי תמיד יש פשרות. אבל היא אידיאל שאני מאוד אוהבת".

 

אמרת שהספר יצא ממך בנשימה אחת. איך הגעת בכלל לכתיבת פרוזה?

 

"משהו הבשיל אצלי. יום אחד התיישבתי לכתוב את הדבר הזה. ונגמר. מאז אני כותבת. לא כתבתי בתור ילדה או נערה. פשוט יום אחד זה התפוצץ, וככה זה יצא. בגלל זה הלכתי על הבום הזה, וגם העורכת של הספר, מיכל חרותי, הרגישה את ההתפוצצות הזאת. יש כאן המון אנרגיה ראשונית של כתיבה וזה מה שניסינו לתפוס".

 

איך בחרת את שם הספר?

 

"השם מתחבר מאוד יפה עם רחוב רמברנט, ששם העלילה מתרחשת. 'הכלה היהודיה' הוא ציור מופת של הצייר, ומאוד מתאים לחוויה שהגר הים עוברת בחו"ל. כשאתה בחו"ל יש לך המון שאלות של ניכור: האם אתה יהודי? האם אתה ישראלי? ומה זה בכלל אומר. כמו כן, יש פה הקשר תרבותי, הכלה היהודיה הוא מונח מסורתי, ומה שאנחנו מקבלים בספר היא דווקא דמות פרועה, והקונטרסט הזה מצא חן בעיני".

 

מהו המקום שאת חולמת לכתוב בו?

 

"אני אוהבת לכתוב בתל אביב, כי זאת עיר נהדרת לכתוב בה. קודם כל, היא מאוד כיפית ונעימה. יש בה מזג אוויר מושלם. יש בה אנשים יצירתיים, חושבים, שמקבלים את הצורך של אדם להסתגר בבית ורק לכתוב. כשאתה רק מתחיל לכתוב אתה תוהה שמא השתגעת - ובעיר הזאת יש תמיכה. אבל אם יש לי עוד אופציה לבחור, הייתי הולכת על ביקתה בשוויץ".

 

מאיזה סופר היית שמחה לשמוע דעה על כתב היד שלך?

 

"מאדוארד לימונוב שכתב את 'זה אני אדיצ'קה', ספר שיצא בעם עובד, והיווה השראה לספר שלי. ככה רציתי לכתוב - בזרם שמתפרץ. הוא תפס את זה יפה. מי שחבל לי שלא יהיה יכול לקרוא את הספר לעולם זה דן דאור ז"ל, וזה חבל לי. הוא היה אדם משכמו ומעלה ואיש השכלה נדיר, והייתי שמחה לשמוע את דעתו".

  

יש לך איחולים לספרות הישראלית?

 

"שהיא תתרחש. שהיא תקרה ותייצר שיח. אני רואה מגמה מאוד חיובית של סופרים וסופרות צעירים שבאמת כותבים מחוץ למסגרת ומנענעים את הקופסה. זה מחדיר חיים למערכת, ואני מקווה שהיא רק תתחזק".

 

מסר לקוראים:

 

"פשוט מאחלת להם הנאה. שנוכל ליהנות ביחד".

 

 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: שירי דורון-פרלה
הגר דורון. בחרה בתל-אביב
צילום: שירי דורון-פרלה
לאתר ההטבות
מומלצים