ישראלים במזרח: "היסטריה ובכי בלי הפסקה"
"אנחנו מפחדות מאוד", סיפרה ל-ynet יופי בר ששוהה עם בתה באי פוקט בתאילנד, שם פורסמה אזהרת צונאמי בעקבות רעש האדמה העז ליד אינדונזיה. יאיר בבנגקוק: "בהלה ברחובות". משה שנמצא בקראבי: "ברחתי למקום הכי גבוה באזור". דוד ובת זוגו בסרי לנקה: "זה מלחיץ, בעלי המלון לקח אותנו לביתו"
רעידת האדמה העזה שפקדה הבוקר (ד') את אינדונזיה וגרמה לאזהרות צונאמי ב-16 מדינות באזור, תפסה את הישראלים הנופשים במזרח הרחוק לא מוכנים. "הייתה פה היסטריה גדולה, ילדים ומבוגרים בכו ללא הפסקה", סיפרה ל-ynet יופי בר, השוהה עם בתה שיר בחוף פטונג באי פוקט בתאילנד. "הודיעו לנו שאנחנו צריכות להיות מצוידות במסמכים מזהים למקרה שיתרחש משהו. מי שנמצא בלי מסמכים מזהים מקבל תג עם שמו ושם המדינה ממנה הגיע".
"הפעילו אזעקה ואמרו לנו להתפנות", סיפרה בר. "בהתחלה חשבתי שמדובר בתרגיל, כך זה היה נראה לפחות. פינו את כולנו לקומה החמישית והאחרונה של הבניין, והודיעו לנו שיש התראות לצונאמי בעקבות רעש אדמה באינדונזיה. נאמר לנו שמדובר בגובה של 20 מטר בערך, מה שלטענתם צריך להיות מספיק בטוח".
לדבריה, לא רק האורחים במלון נכנסו להיסטריה, אלא גם החדרניות ושאר צוות המלון, שפרצו בבכי. "רק אז הבנתי שמדובר במשהו רציני", שיחזרה, "מדובר במלון שחטף מכה קשה בצונאמי הקודם". בר סיפרה כי היא ובתה הן ככל הנראה הישראליות היחידות במלון.
צוות המלון אמר לאורחים כי הם יצטרכו להמתין שעתיים, אך היא תהתה מדוע לא מפנים אותם מהמקום. "אמרו לנו שזה בסדר להיות פה, אבל אנחנו הישראלים אף פעם לא מסתפקים ב'בסדר', אנחנו רוצים לראות תושייה. ההמתנה חסרת האונים פה פשוט מטריפה אותי".
רעש האדמה, בעוצמה של 8.7 בסולם ריכטר, הורגש לקראת הצהריים מול חופי אינדונזיה. בעקבות הרעש פורסמה אזהרה מפני צונאמי למדינות רבות באסיה.לפי שעה לא ידוע על נפגעים בנפש או על נזק משמעותי לרכוש. גלי צונאמי אמנם נוצרו, אך לפי ההערכות הם אינם גדולים מאוד, ומאמינים כי הם לא יגרמו נזק. ובכל זאת, הרעש גרם בהלה גדולה במדינות שונות במזרח אסיה.
רעש האדמה לחופי אינדונזיה - כתבות נוספות:
מוקד הרעש היה 495 קילומטרים דרומית-מערבית לבנדה אצ'ה באינדונזיה, בעומק של 33 קילומטרים מתחת לקרקעית הים. ברשת החברתית טוויטר דיווחו תושבים כי הרעש הורגש גם בסינגפור, בתאילנד, במלזיה ובהודו. במלזיה טלטל הרעש בניינים גבוהים למשך דקה לפחות.
המרכז הפאסיפי להתרעה מפני צונאמי הודיע כי יש חשש לצונאמי שיפקוד את חופי אינדונזיה, הודו, סרי לנקה, אוסטרליה, מיאנמר, תאילנד, האיים המלדיביים ואיים אחרים באוקיינוס ההודי, מלזיה, פקיסטן, סומליה, עומאן, איראן,
בנגלדש, קניה, דרום אפריקה וסינגפור.
"הרגשתי שהאדמה מקפצת מתחתי"
שדה התעופה בפוקט נסגר בעקבות אזהרת הצונאמי. תאילנד הוציאה הוראת פינוי לשוהים באזורים במערב המדינה, ביניהם מרכזי התיירים ההומים בפוקט, קראבי ופאנג-נגה. בהודו,
מרכז ההתרעה פרסם אזהרת צונאמי לחלקים המזרחיים של איי אנדמן וניקובר.
כתבות נוספות בערוץ החדשות של ynet:
- 650 שוטרים לא חמושים ימתינו למטס בנתב"ג
- שבוע במעצר - כי פרודתו לא זומנה לחקירה
- תל אביב: נסגרו חמש פיצוציות בגלל מכירת סמים
לדברי בר, היא ובתה מתכננות לעזוב את האי בהקדם: "אנחנו ממש לא אדישות, אנחנו מפחדות מאוד. ברגע שזה ייגמר אנחנו לא נישאר פה דקה נוספת. אנחנו אמורות עזוב לבנגקוק וביום ראשון לעלות לטיסה ארצה.
אנחנו נעזוב הערב את פוקט ונחליט אם אנחנו נשארות בבנגקוק או מקדימות את הטיסה ארצה".
יאיר מרטון, ישראלי הנמצא עם זוגתו בבנגקוק, סיפר לאלכסנדרה לוקש ממהדרות החדשות של ynet ברדיו שרק אתמול עזב את אזור האיים: "הרעידה הורגשה. בנגקוק מפוצצת בבניינים גבוהים. כולם פונו ויצאו מהבניינים מרוב הבהלה. אני אישית נמצא עכשיו בקומה ה-20 של בניין בן 35 קומות ונפער סדק באמצע הסלון - מהתקרה עד הרצפה. כשזה קרה היינו ברחוב. ההרגשה מוזרה, כאילו האדמה מקפצת מתחתי ואני הולך צעד וחצי באוויר. אבל עד שהצלחנו להבין מה קרה – זה נגמר".
על המתרחש ברחובות הוסיף מרטון: "כולם פונו. תוך כמה דקות ראינו את הרחובות מפוצצים באנשים. התקשורת המקומית נכנסה למצב חירום עם הנחיות לתושבים איך להתנהג, וכמובן שעוקבים אחרי כל מה שקורה בחופים".
משה קונפורטי, שנמצא כעת בקראבי שבתאילנד, אמר לאלכסנדרה לוקש ממהדורת החדשות של ynet ברדיו: "הרעידה תפסה אותי בדיוק כשחזרתי מהים. הרגשתי את הכיסא זז ובאינסטינקט מיד ברחתי החוצה. אחרי כמה דקות הייתה אזעקה בעיר וראיתי שיש בהלה. הובילו את כולנו למקום גבוה ואני לקחתי את עצמי למקום הכי גבוה בקראבי".
"תתארגנו מהר, אל תתקלחו, עלו לרכב"
ההתרעה הגיעה גם לחופיה הדרום-מערביים של סרי לנקה. דוד רבינוביץ', שנמצא שם עם חברתו אנסטסיה לוין,
סיפר: "היינו בחוף של המלון כשלפתע ראינו אנשים מתחילים לעזוב בבהלה. הם עלו על הרכבים והאופנועים והתקפלו מהמקום. הבעלים של המלון אמר לנו 'תתארגנו מהר, אל תתקלחו, קחו את הציוד שלכם ותעלו לרכב, אנחנו נוסעים לבית שלי'. כעת אנחנו ועוד כמה תיירים נמצאים בבית שלו, בקומה השלישית".
לדבריו, פינו את החוף די במהרה. "זה מאוד מלחיץ, כי ברגע שרואים את המקומיים לחוצים - נדלקת נורה אדומה", הוא ממשיך. "אנחנו לא ממש רגועים, אבל אנחנו בסדר. בעל המלון נראה מאוד מודאג בעיקר בגלל הנכסים והפרנסה שלנו".
היום או מחר אמורות להתקיים בסרי לנקה חגיגות ראש השנה, והתושבים חוששים שהחגיגות יבוטלו. "הם מפחדים שהצונאמי יפגע להם בפרנסה", אומר רבינוביץ'. "הוא סיפר לנו שבפעם הקודמת נהרגו פה כ-60 אנשים. לפי מה שהבנתי, יחסית לפעם הקודמת, האזרחים יותר ממושמעים, יש יותר מודעות".
לעומתם, רועי נייגוז הנמצא בקוסמוי עם 12 חברים, מספר שכלל לא ידע על המתרחש: "לא שמענו שום דבר על רעש אדמה והתראות לצונאמי. קורה משהו גם בתאילנד? אני כרגע בחוף הים, אז אני מקווה שלא מדובר במשהו רציני. פה בכל אופן, כולם מתנהגים כרגיל".