יוון פונה אל השמש כדי להיחלץ מהמשבר
ראש הממשלה, לוקאס פאפאדמוס הכריז כי ההשקעות באנרגיות מתחדשות יהוו מרכיב מרכזי בהתאוששות הכלכלית של המדינה. המטרה: להפוך ליצואנית מספר אחת של חשמל סולארי באיחוד האירופי
האם אנרגיה סולארית תחלץ את יוון מהמשבר הכלכלי ? ראש הממשלה, לוקאס פאפאדמוס, הכריז בוועידה שנערכה השבוע באתונה בנושא פיתוח תשתיות ואנרגיה מתחדשת, כי ההשקעות באנרגיות ירוקות יהוו מרכיב מרכזי בהתאוששות הכלכלית של המדינה. כך דווח באתר Bussness Green.
עוד בערוץ כלכלה ירוקה :
- מחקלאי ליזם: ייצור חשמל במקום גידול תרנגולות
- פצלי שמן, זו באמת התשובה לבעיות האנרגיה?
- בריטניה: חוות טורבינות רוח הכי גדולה בעולם
יוון התחייבה להשקיע כ-20 מיליארד ליש"ט באנרגיה סולארית, כחלק מתוכנית ממשלתית לספק 100% מצרכי האנרגיה של יוון מאנרגיה מתחדשת עד שנת 2050. בדבריו הגדיר ראש הממשלה את ההשקעות הללו כ"עדיפות לאומית", וציין כי הן ייסיעו להגדיל את הצמיחה הכלכלית במדינה, שספגה פגיעה קשה ביותר במשבר הכלכלי.
היוזמה המשמעותית ביותר בתחום הוא פרויקט Helios, להקמת מתקנים לייצור אנרגיה מתחדשת על שטח של 150 מיליון מ"ר, לרבות שטחים צבאיים, חוות ואזורי כרייה לשעבר. היעד של הפרויקט הוא להגדיל את תפוקת החשמל הסולארי מ-206 מגה-וואט, ל-2.2 ג'יגה-וואט עד שנת 2020, ול-10 ג'יגה-וואט בשנת 2050. נכון לשנת 2010, סך ייצור החשמל של יוון עמד על 15.6 ג'יגה-וואט.
תחזית ההכנסות מהפרויקט עומדת על 80 עד 100 מיליארד דולר ב-25 שנים. הבטחונות יאפשרו ליוון להשתתף ב-50% במימון הפרויקט ולהחזיר חובות במקביל. על פי ההצהרה מאוקטובר 2011, הפרויקט צפוי להפחית את הגירעון של יוון בסכום של עד 15 מיליארד דולר, ולשפר את יכולת ההלוואה של הקרן ליציבות פיננסית של האיחוד האירופי.
המטרה: להפוך ליצואנית מספר 1
הממשלה מקווה כי התוכנית תאפשר למשוך השקעות נוספות, שיאפשרו להפוך את המדינה ליצואנית הגדולה ביותר של חשמל סולארי באיחוד האירופי ושתאפשר לעזור למדינות אחרות באיחוד לעמוד ביעדי האנרגיה המתחדשת שלהן."בשנים האחרונות השיח התמקד במשמעת הפיסקאלית של יוון", אמר ראש ממשלת יוון. "אף מדינה אחרת ב-OECD לא הפחיתה את הגירעון שלה במהירות שכזו. אבל פעולה זו לא מספיקה לייצור צמיחה. ענף האנרגיה נותן ליוון הזמדנות להפוך למרכז של האיחוד האירופי ומדינות באזור בתחום האנרגיה המתחדשת".
לדברי גונטר אוטינגר, הנציב האירופי לנושא אנרגיה, "הליוס הוא הזדמנות ייחודית להראות כי טכנולוגיות של אנרגיה מתחדשת יהפכו לתחרותיות בעתיד הקרוב, באמצעות שיתוף פעולה אירופי. הפרויקט עשוי להיות תצוגת תכלית בדרך לשוק אירופי משולב באופן מוחלט של חשמל מאנרגיה מתחדשת, ובמקביל לעזור להתאוששות הכלכלה היוונית".
אולם בפני התוכניות של יוון ניצבות גם לא מעט בעיות. כך למשל ניצבת מולה תחרות לא פוטה מצידן של ספרד וסקוטלנד, שהשקיעו רבות באנרגיה מתחדשת ורואות תשואות כבר עכשיו. בנוסף לכך, על רקע הבעיות של מדינות רבות באיחוד, נשאלת השאלה מי תהיה בכלל בעמדה לקנות אנרגיה סולארית מהמדינה.