שתף קטע נבחר
 

איראן, ארצות הברית והפיסטוק שביניהן

לרפובליקת החופש המערבית ולרפובליקת ההלכה האיסלאמית יש די והותר נקודות חיכוך - דת, מסורת, יחס לנשים, יחס לישראל וכמה כורים גרעיניים חשודים. אם כל זה לא מספיק הן גם נאבקות על התואר "יצואנית הפיסטוקים הגדולה בתבל". מה בין יחסי ארה"ב-איראן לבין מגדלי הפיסטוק בקליפורניה?

בד בבד עם הגברת הלחץ הכלכלי על המשטר בטהרן מתנהל בין ארה"ב לבין איראן מאבק איתנים על שוק הפיסטוק העולמי. נראה כי ענף הגידול המוביל של איראן מתחיל לשלם את מחיר הסנקציות.

 

ענף הפיסטוק נחשב באיראן לענף ייצוא מוביל בתחום המגזר הלא נפטי ונודעת לו חשיבות גם מבחינת התעסוקה שכן הוא מעסיק כ-140 אלף איראנים בעיקר במחוז קרמאן. הנשיא לשעבר, האשמי רפסנג'אני, מגיע מאחת החוות הגדולות לגידול פיסטוקים ועד היום חברת רפסנג'אני נחשבת מובילה בתחום זה באיראן.

 

בשנים האחרונות, מייצרת איראן למעלה מ-200 אלף טון של פיסטוק לשנה בממוצע. 70% מכמות זו מיוצאת, בשווי של לפחות 1 מיליארד דולר ואיראן שולטת בכ-50% משוק הייצוא העולמי של הפיסטוקים.

 

אך בשנים האחרונות תופסת ארה"ב את מקומה של הרפובליקה האיסלאמית שמייצאת המובילה של הפיסטוק. המגדלים האיראנים נחותים בהשוואה לעמיתיהם בארה"ב בשל היעדר המימון, המיכון המפגר והמחסור במשאבים לפרסום. עם זאת, הפיסטוק האיראני נחשב לאיכותי יותר ומחירו, בהתאם, יקר יותר.

 

מאז מהפכת חומייני, מהווה הפיסטוק ברומטר ליחסי ארה"ב ואיראן. מיד לאחריה, הטיל הממשל האמריקני איסור על יבוא פיסטוק מאיראן. בהמשך הוסר האיסור, כולל בזמנו של הנשיא ביל קלינטון שסבר בתחילת שנת 2000 כי ישנה התקדמות במגעים עם משטר האייטולות. ביולי 2010, לקול שמחתם של המגדלים בקליפורניה, חתם הנשיא אובמה מחדש על הצו.

 

המחיר בשמיים המכירות באדמה

האיראנים טוענים כי לחץ הסנקציות אינו משפיע על ייצוא הפיסטוקים אם כי הנתונים הרשמיים באיראן מלמדים אחרת. תפוקת הפיסטוקים בעונת 2011 הסתכמה בכ-162 אלף טון לעומת למעלה מ-200 אלף בשנה קודם לכן.

 

הסנקציות לא פגעו רק בייצוא אלא גם הובילו לירידה ניכרת בצריכה המקומית של הפיסטוק. קריסת שער המטבע המקומי הריאל, הביאה לנסיקת מחיר הפסיטוק בשוק המקומי ולכן רבים מהאיראנים נאלצים להסתדר בלעדיו בימים אלה.

 

במהלך המחצית הראשונה של השנה הפרסית האחרונה (הסתיימה ב-20 במרס 2012) עלה ייצוא הפיסטוק של איראן בכ-17% והסתכם בכ-410 מיליון דולר. האיראנים עדיין לא פרסמו נתונים סופיים לגבי השנה שאך הסתיימה אך הדגישו כי החלק הגדול יותר של הייצוא נעשה במחצית השנייה של השנה, כאשר המחצית הראשונה הוקדשה יותר לזריעה.

 

בשנה שעברה (עד מרס 2011) הכניס ייצוא הפיסטוק לאיראן כמיליארד דולר. המדינות המובילות אליהן איראן מייצאת את הפיסטוק שלה הן הונג קונג (ומשם לשאר מדינות אסיה), מדינת איחוד האמירויות, רוסיה וגרמניה. לפני שנים דווח כי הפיסטוק האיראני הצליח להסתנן גם לשוק הישראלי דרך טורקיה.

 

דורון פסקין הוא מנהל אגף המחקר בחבתר אינפו פרוד מחקרים (המזה"ת) www.infoprod.co.il

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
מוכר פיסטוקים בטהרן
צילום: AP
מומלצים