שתף קטע נבחר

נתניהו לאבו מאזן: מו"מ בלי הכרה בישראל יהודית

הנשיא הפלסטיני צפוי להעביר איגרת מאיימת לראש הממשלה, שישיב מסמך משלו - ובו פירוט דרישות הביטחון ו"התייחסות" לגבולות. הפעם, ההכרה במדינת העם היהודי תוכל לחכות לסוף, וגם אצל הפלסטינים מופתעים. אבל תהיה בכלל התחלה?

האם משהו יתעורר לפתע בזירה המדינית הקפואה כקרח? שבועות מספר לאחר שהפלסטינים ימסרו לישראל את האיגרת של הנשיא הפלסטיני אבו מאזן בעניין הקשיים במשא ומתן, תשיב ישראל במסמך משל עצמה, שיכלול את עמדותיו של ראש הממשלה בנימין נתניהו. גורמים מדיניים הבקיאים בפרטי המסמך המתגבש אמרו אמש (יום ד') ל-ynet שהוא לא יכלול דרישה מהפלסטינים להכיר בישראל כמדינת העם היהודי.

 

עוד בערוץ החדשות של ynet:

 

במסמך תפרט ישראל את דרישותיה ועמדותיה בנוגע לסידורי הביטחון, עמדות שהפלסטינים סירבו לשמוע במהלך המגעים שהתנהלו בעמאן בירת ירדן בין עו"ד יצחק מולכו לסעיב עריקאת. הפלסטינים דרשו שישראל תגיש לקוורטט (ארה"ב, רוסיה, האיחוד האירופי והאו"ם) את עמדתה הסופית בסוגיות הגבולות והביטחון, כפי שעשו בעצמם לפי מה שפורש כיעד שהציבה הרביעייה הבינלאומית, וטענו שישראל מתחמקת.

 

המסמך יתייחס גם להישארות ישראל בבקעת הירדן ולדרישה של ראש הממשלה למדינה פלסטינית מפורזת. סעיף מעניין במסמך נוגע לדרישה של ראש הממשלה מן הפלסטינים להכיר בישראל כמדינתו של העם היהודי. פעמים אינספור חזר נתניהו ודרש מן הפלסטינים, ובעיקר מאבו מאזן, להודיע כי הוא מכיר בישראל כמדינת העם היהודי - כפי שהוא עצמו הכיר בצורך בהקמת מדינה פלסטינית. גורמים מדיניים הבקיאים בפרטי המסמך ציינו כי במסמך שתמסור ישראל הדרישה הזו אינה מופיעה עוד, וההכרה בישראל כמדינת העם היהודי צריכה להיעשות בסוף הדרך - כלומר, בסופו של המשא ומתן.

 

קלינטון ושר החוץ הרוסי לברוב, במפגש הקוורטט אמש בוושינגטון (צילום: EPA) (צילום: EPA)
קלינטון ושר החוץ הרוסי לברוב, במפגש הקוורטט אמש בוושינגטון(צילום: EPA)

 

זהו שינוי בעמדת ישראל, שתבעה עד כה לזכות בהכרה כמדינת העם היהודי בשלב מוקדם של המשא ומתן המדיני. גורמים מדיניים ציינו כי "אנחנו לא נכנסים למשא ומתן עם תנאים מוקדמים. הם רוצים שנתחייב על קווי 67'. זה תנאי מוקדם ואנחנו מתנגדים לתנאים כאלה. לכן גם לא נדרוש הכרה פלסטינית במדינת ישראל כמדינתו של העם היהודי - לפני השיחות. מה שצריך לקרות עכשיו זה לשבת לשיחות ולהתקדם".

 

רוב רובו של המסמך - שכולל סעיפים שכבר הוצגו על ידי ראש הממשלה בפורומים שונים, גם בפני חברי שני בתי הקונגרס האמריקני במאי לפני כשנה - כבר נכתב. הוא צפוי עדיין לעבור שינויים לקראת העברתו לידי הפלסטינים. עם זאת, גורמים מדיניים בכירים אמרו כי "המסמך יציג את האופן שבו ישראל רואה את ההסכם. יהיה פירוט של סידורי הביטחון, וגם אמירות לגבי הגבולות. זה יהיה מסמך מורכב".

 

הפלסטינים לא מאמינים שתוצג עמדה על הגבולות

גורם מדיני פלסטיני הגיב בשיחה עם ynet לתוכן האיגרת כפי שתיאר אותה הבכיר הישראלי, והודה שהופתע מהסרת הדרישה להכרה פלסטינית בישראל כמדינה יהודית. יחד עם זאת, הגורם הדגיש שלמרות זאת העניין לא באמת משנה, משום שהדבר החשוב ביותר בעבור הפלסטינים בשלב הזה הוא הקפאת הבנייה בהתנחלויות.

 

"למרות שישראל החליטה מצדה שלא להציב תנאים מוקדמים לפלסטינים, היא אינה יכולה לדרוש מהפלסטינים שלא להציב תנאים משלהם", הוא טען, "משום שהדבר אינו בר השוואה בכלל". הגורם הפלסטיני הדגים ואמר שהפלסטינים ממשיכים בתיאום הביטחוני עם ישראל למרות הביקורת הפנימית ולמרות המשך הבנייה בהתנחלויות. לכן, לדבריו, ישראל דווקא כן מציבה דרישות - והפלסטינים עומדים בהן ומסייעים לשקט הביטחוני בגדה המערבית.

 

הגורם ציין כי הפלסטינים אינם סבורים שנתניהו יכול לעשות צעדים מרחיקי לכת בהרכב הממשלה הנוכחי שלו, ולכן לדבריו, ייתכן שיהיה צריך להמתין לבחירות בישראל כדי לראות אם יהיה שינוי בקואליציה באופן שיאפשר משא ומתן רציני. הוא הביע פסימיות לגבי האפשרות שהמכתב הישראלי יציג עמדות כתובות בנושא הגבולות, אך למרות זאת העריך כי "אם ישראל תציג בכתב את עמדותיה האמתיות בעניין הגבולות, זה יהיה צעד משמעותי שעשוי להביא את השינוי".

 

הקוורטט נגד "אלימות המתנחלים"

אמש נפגשו בוושינגטון שרי החוץ של הקוורטט ובהודעה שפרסמו מתחו ביקורת קשה נגד "האלימות וההסתה מצד המתנחלים בגדה", כהגדרתם. השרים קראו לישראל לנקוט "צעדים יעילים להבאת העבריינים לדין", והביעו חשש מצעדים חד-צדדיים בגדה, "שקובעים עובדות בשטח בנושאים שצריכים להיקבע במשא ומתן". נתניהו בירך על קריאה אחרת בהודעה - להמשיך שיחות ישירות ללא תנאים מוקדמים.

 

מלשכת ראש שממשלה נמסר כי בפגישתו בשבוע הבא עם משלחת פלסטינית, יציע נתניהו להעלות את דרג השיחות ולקיים אותן באופן ישיר עם אבו מאזן. מסר זה יועבר גם באמצעות שליחו האישי, עו"ד יצחק מולכו,

 שצפוי להיפגש עם אבו-מאזן ולמסור לו איגרת עם עמדת ישראל להסדר העתידי עם הפלסטינים.

 

בשבוע שעבר התייחס גם אבו מאזן לאיגרת שתימסר לנתניהו ואמר כי הפלסטינים יפנו לנתניהו ישירות ויאמרו לו כי הוא זה שהפקיע את סמכויותיה ואחריותה של הרשות הפלסטינית. הוא איים כי הרשות תגיש תלונה נגד ישראל במוסדות הבינלאומיים, אם הצד הישראלי לא יהיה מוכן לשוב למשא ומתן. בנוסף אמר כי אם דרך המשא ומתן לא תצלח, הפלסטינים ישובו ויפנו לאו"ם פעם נוספת. הוא חזר בדבריו על דרישתו המוכרת ולפיה על ישראל לעצור את הבנייה בהתנחלויות ולהכיר במדינה פלסטינית בגבולות 1967 - ואז הפלסטינים יהיו מוכנים לחלוטין לשוב לשיחות.

 

Read this article in English


פורסם לראשונה 12/04/2012 00:27

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
היו ימים. נתניהו ואבו מאזן בספטמבר 2010
צילום: AP
מומלצים