שתף קטע נבחר

 
צילום: AP

מתח אטומי באיראן. החזית באמת מאוחדת?

נציגי איראן יישבו בשבת לשולחן עם אנשי המערב, אך מאחורי החזית המאוחדת שיציגו רוחשת מתיחות פוליטית בין המנהיג העליון חמינאי ונציגיו לשיחות הגרעין לבין הנשיא אחמדינג'אד. ומה אומר הציבור? "שחמינאי ילגום מקובעת כוס התרעלה ויתפשר"

על פניו, בכל הנוגע לתוכניתה הגרעינית, מנסה איראן להציג חזית מאוחדת. אך מתחת לפני השטח משפיעות המחלוקות הפוליטיות הפנימיות בטהרן גם על תחום זה, שיעמוד בשבת במרכז תשומת הלב העולמית, עם חידוש המו"מ בין איראן למערב באיסטנבול. מניתוח שהציג ה"וול סטריט ג'ורנל" עולה כי המתיחות בין המנהיג העליון אייתוללה עלי חמינאי, לבין הנשיא מחמוד אחמדינג'אד צפויה להשפיע על מציאת פתרון למשבר הגרעיני.

 

אחמדינג'אד תחת תמונת חמינאי. המילה האחרונה (צילום: רויטרס) (צילום: רויטרס)
אחמדינג'אד תחת תמונת חמינאי. המילה האחרונה(צילום: רויטרס)

  

"אני מפקפק בכך שיש פתרונות טכניים יצירתיים לקונפליקט הגרעיני ללא תמיכה פוליטית רחבה בתוך איראן", אמר לעיתון קרים סדג'דפור, מומחה לאיראן ב"מכון קרנגי לשלום".

 

לקראת מו"מ - כתבות אחרונות על איראן:

ארה"ב בקו קשוח: אולי לא נמשיך לדבר עם איראן

משורר איראני: "טורקיה החמור - אסד האריה"

בישראל מודים: לא יודעים מה אובמה ייתן לאיראן

 

לאחרונה נראה כי המתיחות בין אנשיו של חמינאי לאנשי אחמדינג'אד, שהורגשה היטב בבחירות האחרונות לפרלמנט - בהן נחל מחנה הנשיא תבוסה - מחלחלת גם למדיניות על הנושא הגרעיני.

 

לחמינאי המילה האחרונה בנושאים המדיניים, אבל מומחים אומרים כי המחלוקות הפנימיות עשויות להשפיע על עמדתו. "אם חמינאי ירגיש שהמחלוקות מתחזקות הוא לא יוותר, מפני שהוא רואה ויתור כסימן של חולשה. הוא יעשה זאת רק אם איראן חזקה מבפנים", צוטט יועץ למשרד החוץ האיראני בטהרן ב"וול סטריט ג'ורנל".

 

אחמדינג'אד מנשק את ידו של חמינאי, אוגוסט 2005 (צילום: AP) (צילום: AP)
אחמדינג'אד מנשק את ידו של חמינאי, אוגוסט 2005(צילום: AP)

 

במחנהו של חמינאי ניתן למצוא את שר החוץ עלי אכבר סאלחי וראש המועצה האיראנית לביטחון לאומי, סעד ג'לילי. ג'לילי אמר אתמול כי איראן "מוכנה לשתף פעולה במהלך, אך שפה של איומים ולחץ נגד האומה האיראנית מעולם לא השיגה תוצאות".

 

המערב צפוי לדרוש מאיראן להפסיק או לפחות להפחית באופן משמעותי את פעולות העשרת האורניום ולאפשר לפקחי סבא"א לפקוד את אתרי הגרעין. "הקהילה הבינלאומית מאוחדת, איראן מבודדת וכדי שאיראן תשנה את הדינמיקה הזו היא צריכה למלא את המחויבויות הבינלאומיות שלה ולנטוש את כוונתה להשיג נשק גרעיני", אמר אמש דובר הבית הלבן ג'יי קרני.

 

ראש תוכנית הגרעין באיראן, פריידון עבאסי, אמר כי טהרן יכולה להפסיק את ההעשרה לרמה של 20 אחוז, הרמה הנחוצה לכור מחקרי, ולהמשיך בהעשרה ברמות נמוכות יותר, המספיקות לתחנת כוח גרעינית. אך הדבר ייעשה רק לאחר שאיראן תצבור די אורניום מועשר ברמה גבוהה.

 

אחמדינג'אד הציג עמדה קשוחה יותר. "איראן לא תוותר על חלקיק מזכויותיה הגרעיניות", אמר בנאום אתמול. "אתן, מדינות המערב, תיאלצו לשנות את גישתכן כלפי איראן".

 

חמינאי וחומייני. "שישתה את צנצנת הרעל" (צילום: EPA) (צילום: EPA)
חמינאי וחומייני. "שישתה את צנצנת הרעל"(צילום: EPA)

 

הנשיא האיראני מתמודד עם קשיים מבית. הפרלמנט, שבחודש שעבר זימן אותו לשימוע, לראשונה בהיסטוריה האיראנית, ניסה להעביר השבוע תקנה שתקל על הדחתו, בשל מדיניותה הכלכלית של הממשלה ותוכנית התקציב שלה. ביום ראשון יתכנס הפרלמנט וינסה להדיח את אחד ממקורביו של אחמדינג'אד, שר העבודה עבדול רזא שייח איסלאמי משום שמינה את התובע הכללי לשעבר לראש שירותי הרווחה. התובע היה מעורב בשערורייה שהתרחשה ב-2009, כשצעירים וצעירות שנעצרו בהפגנות נגד השלטון עונו, נאנסו ונרצחו בכלא.

 

במקביל, העם האיראני נאנק תחת העול הכלכלי. מחירי מוצרי המזון הבסיסיים מאמירים מדי יום. מחיר הדלק מסובסד אך דיווחים אחרונים באיראן הזהירו את התושבים כי הוא עלול לעלות ב-20 אחוזים בשל משבר התקציב.

 

כתב העיתון מציין כי ברחוב האיראני נפוצה האמרה "חמינאי צריך ללגום מקובעת כוס התרעלה ולהתפשר עם המערב". זוהי פרפרזה על דבריו של אייתוללה רוחאללה חומייני, שאמר ב-1988 כי הוא שתה את קובעת כוס התרעלה והסכים להפסקת אש עם עיראק.

 

Read this article in English

 

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
חמינאי. "ויתור הוא סימן לחולשה"
צילום: רויטרס
מומלצים