אחמדינג'אד: לא ניסוג במילימטר מזכותנו לגרעין
במערב מכנים זאת "ההזדמנות האחרונה לדיפלומטיה", אבל יומיים לפני סבב שיחות הגרעין נשיא איראן שוב נשמע לוחמני. למעצמות אמר כי "עליכן לדעת שהאומה האיראנית עומדת על זכויותיה, ולא תיסוג במילימטר גם מול הלחץ הכבד ביותר"
המחלוקות בין נשיא איראן למנהיג העליון של הרפובליקה האיסלאמית שוב נראו היטב: יומיים לפני פתיחת סבב שיחות הגרעין באיסטנבול, שב נשיא איראן מחמוד אחמדינג'אד ומצהיר כי ארצו לא תיסוג מתוכנית הגרעין שלה ולא תיכנע לסנקציות. כך דיווחה סוכנות הידיעות הרשמית של איראן אירנ"א.
עוד חדשות ב-ynet:
48 שעות לפני פתיחת המשא ומתן עם עם המערב, אמר היום (ה') אחמדינג'אד למעצמות: "עליכן לדעת שהאומה האיראנית עומדת על זכויות היסוד שלה, ולא תיסוג במילימטר מזכותה הלגיטימית גם מול הלחץ הכבד ביותר".
נשיא איראן נמצא במחלוקת עם המנהיג העליון עלי חמינאי ודוגל בקו פשרני פחות ממנו בשיחות עם המערב. במחנהו של חמינאי ניתן למצוא את שר החוץ עלי אכבר סאלחי ואת ראש המועצה האיראנית לביטחון לאומי, סעד ג'לילי. האחרון אמר אתמול כי איראן "מוכנה לשתף פעולה במהלך, אך שפה של איומים ולחץ נגד האומה האיראנית מעולם לא השיגה תוצאות".
"בסבב השיחות הראשון הם אלו שצריכים להראות כי הם רציניים לגבי השיחות בנוגע לתוכנית הגרעין שלהם", אמר דיפלומט מערבי לעיתון הבריטי "טלגרף" והסביר כי רק במקרה כזה המשא ומתן יוכל להתקדם. "אם הם אכן רציניים, ניכנס איתם לפרטים הקטנים". אחר אמר כי "השיחות יראו אם האיראנים באמת רציניים, אבל העבר שלהם לא גורם לאופטימיות".
שנון קייל, חוקרת בכירה במכון השלום בשטוקהולם, סבורה כי כישלון בסבב השיחות באיסטנבול עלול להוביל להסלמה מהירה במזרח התיכון. "השעון בהחלט מתקתק. זו אולי ההזדמנות האחרונה הטובה ביותר לדיפלומטיה", אמרה על רקע החשש בעולם כי ישראל תתקוף את מתקני הגרעין, אם הדיפלומטיה והסנקציות לא יצליחו לעצור את הפצצה האיראנית.
המערב צפוי לדרוש מאיראן להפסיק או לפחות להפחית באופן משמעותי את פעולות העשרת האורניום ולאפשר לפקחי סבא"א לפקוד את אתרי הגרעין. "הקהילה הבינלאומית מאוחדת, איראן מבודדת וכדי שאיראן תשנה את הדינמיקה הזו היא צריכה למלא את המחויבויות הבינלאומיות שלה ולנטוש את כוונתה להשיג נשק גרעיני", אמר אמש דובר הבית הלבן ג'יי קרני.
ראש תוכנית הגרעין באיראן, פריידון עבאסי, אמר כי טהרן יכולה להפסיק את ההעשרה לרמה של 20 אחוז, הרמה הנחוצה לכור מחקרי, ולהמשיך בהעשרה ברמות נמוכות יותר, המספיקות לתחנת כוח גרעינית. אך הדבר ייעשה רק לאחר שאיראן תצבור די אורניום מועשר ברמה גבוהה. גישת אחמדינג'אד, כאמור, הרבה יותר נוקשה.